Sverige

Ännu inget åtal efter Slakteriskandalen – fallet inne på fjärde åklagaren

I januari avslöjade Djurrättsalliansen hur personal på ett svenskt KRAV-slakteri misshandlade djur med kedjor och sparkade dem i ansiktet. Slakteriet stängdes omedelbart och personalen åtalsanmäldes. Över 10 månader senare har ännu inget åtal väckts, och en fjärde åklagare har nu börjat jobba med fallet.

I början av året offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterial från ett KRAV-slakteri i Skåne. Materialet, filmat med dold kamera, visar hur grisar stampades i ansiktet, slogs med kedjor, misshandlades med påkar och gavs elektriska stötar. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet i medierna och väckte massiva reaktioner bland allmänheten.

Två dagar efter att materialet offentliggjordes kom beskedet att slakteriet lade ner. Efter att vi i Djurrättsalliansen lämnade in en anmälan samt filmmaterialet till länsstyrelsen i Skåne åtalsanmälde länsstyrelsen i februari fyra personer för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Åklagaren som tog sig an ärendet trodde att utredningen skulle gå snabbt. Men istället har ärendet flyttats runt – förra veckan blev det en fjärde åklagare som tog sig an ärendet.

– Det är inte vanligt att det blir så här och det är väldigt olyckligt. Det är självklart inte bra med så många överlämningar, säger chefsåklagare Jenny Lindell till Ystads Allehanda.

Till Djurrättsalliansen säger den nya åklagaren Niklas Ek att utredningen kommer pågå en bit in på 2022 innan ett eventuellt åtal kan väckas. Till Ystads Allehanda säger Niklas Ek att han förstår att många väntar på besked om vad som ska hända i ärendet:

– Jag är väl medveten om att det finns ett intresse från allmänheten – att det är en händelse som har engagerat många – och i den mån vi kan så ska vi vara transparenta med vad som händer.

Efter avslöjandet har många hört av sig till oss i Djurrättsalliansen och berättat att de efter att ha sett filmerna har slutat äta kött och andra animaliska produkter.

– Det visar att vi verkligen gör skillnad för djuren och att de metoder vi använder är nödvändiga. Våra filmer visar grova lagbrott men även såsom slakt i grund och botten går till. Vi tror att människor som ser det här filmmaterialet inte främst reagerar på själva djurskyddsbrotten. Man reagerar troligtvis på hur fruktansvärt det faktiskt är när vi tar livet av andra djur – vilket är lagligt och sker hela tiden, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Nedan kan du se vår film från slakteriet.

Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer