Päls

Förlängt minkfarmsförbud i Danmark

I slutet av förra året massavlivades alla minkar på danska pälsdjursfarmer efter det att coronaviruset spreds bland många minkfarmer. Även en muterad version som spred sig från minkar till människor upptäcktes. Samtidigt infördes ett förbud om att hålla minkar i Danmark under 2021 – ett förbud som nu förlängs i ytterligare ett år. Danmarks jordbruksminister Rasmus Prehn uttalade sig i veckan om att det kommer att vara förbjudet med minkavel fram till 2023 och en majoritet i folketinget har enats om förlängningen. 

– Innan pandemin var Danmark en av världens största pälsproducenter. Vi hoppas såklart att det här innebär slutet för pälsindustrin och att det aldrig kommer att startas upp några pälsdjursfarmer i Danmark igen. Utöver det djurplågeri och den oetiska hantering av andra djur som farmerna innebär är spridningen av coronaviruset ytterligare en anledning att stänga farmerna för gott, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

 

Minkfarm i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen

 

Även i Sverige har det i år varit förbjudet för minkfarmarna att föda upp nya minkar, men de så kallade avelsminkarna finns kvar på farmerna. Nu återstår att se vilken väg Sverige kommer att ta.

– Förhoppningsvis påverkar beslutet i Danmark även vad som kommer att ske med farmerna som finns kvar här i Sverige. Vi uppmanar Sveriges politiker att omedelbart avveckla minkfarmerna för gott – det är det enda rätta. Utöver de djuretiska aspekterna och spridningen av coronaviruset så är pälsindustrin en sjunkande skepp. Allt fler av de stora internationella modehusen väljer att sluta använda äkta päls och land efter land förbjuder pälsdjursfarmer. Här i Sverige är opinionen mot farmerna stark så nu är det på tiden att politikerna lyssnar på folket, säger Malin Gustafsson. 

Minkar på en svensk minkfarm. Foto: Djurrättsalliansen

 

🐾 Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen (första gången 2010) har vi dokumenterat och offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som bland annat kannibalism och stereotypa beteenden. Våra avslöjanden och granskningar av pälsindustrin i Sverige har bland annat lett till en stark opinion mot pälsdjursfarmning. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna. Djurrättsalliansen har under åren anordnat flera demonstrationer och manifestationer för att uppmärksamma frågan, minkarnas situation och att minkfarmerna bör stängas. Flera aktioner och kampanjer som satt fokus på minkarnas situation har genomförts, bland annat en annonskampanj i Sölvesborg, fontänminkar och en fotoaktion.

Gillar du vårt arbete för djuren? Hjälp oss göra ännu mer genom att bli månadsgivare, stödmedlem eller genom att skänka en enskild gåva. Stort tack!

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer