Djurförsök

Två år sedan djurförsökscentret SWECCLIM stoppades

För över två år sedan kunde Djurrättsalliansen avslöja att det fanns planer på att skapa ett nytt djurförsökscenter i Sverige för att utföra försök på större däggdjur som hundar, katter, apor och flera andra djurarter. Centret skulle heta SWECCLIM och huvudsökande var SLU i Uppsala. Efter att Djurrättsalliansen uppmärksammat detta fick det stor mediauppmärksamhet och en kampanj inleddes som resulterade i att centret stoppades.

Det var under juli 2019 som Djurrättsalliansen kunde avslöja planerna på ett nytt djurförsökscenter i Sverige. De som låg bakom projektet var Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) tillsammans med Uppsala universitet (UU), Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA), Karolinska Institutet (KI), Göteborgs universitet (GU)/Sahlgrenska universitetssjukhuset och Linköpings universitet (LiU). Sveriges lantbruksuniversitet var samordnare för projektet. Planen var att skapa en ny nationell infrastruktur för kliniska och experimentella studier på större djur. De djur som var tilltänkta att användas är apor, hundar, katter, hästar, getter, grisar, får och kor. I dagsläget utförs relativt få experiment på dessa djurslag i Sverige.

Försökshund på SLU i Uppsala.

 

– När vi upptäckte vad som var i görningen visste vi att det var ett arbete mot tiden för att stoppa SWECCLIM. Det var förvånande att trots Vetenskapsrådets egen opinionsundersökning som visade att tre av fyra svenskar är mot djurförsök på sällskapsdjur som hundar och katter så fanns det planer på just detta. Vi bestämde oss för att göra allt i vår makt för att stoppa SWECCLIM, säger Daniel Rolke, ordförande i organisationen Djurrättsalliansen.

 

Aktivister från Djurrättsalliansen protesterade utanför SLU i Uppsala som var huvudansvariga för projektet.

 

Kampanjen ”Stoppa SWECCLIM” inleddes genom att skapa stor uppmärksamhet i massmedia, bland annat med detta inslag i Sveriges Radio. Flera flygbladsutdelningar och manifestationer genomfördes vid SLU i Uppsala som även driver djursjukhus. De anställda på SLU kontaktades med information om SWECCLIM och det väcktes ett internt missnöje över planerna kring djurförsökscentret. Jens Häggström, professor i smådjursmedicin på SLU, var också kritisk med en annan ingång.

– Vi är extremt beroende av allmänhetens goda vilja. För att klara undervisningen på till exempel veterinärutbildningen behövs djurägare som kommer hit med sina djur så att vi har något att undervisa studenterna med. Om det börjar spridas att vi är en djurförsöksanläggning kommer folk att sluta komma med sina husdjur, säger han till Upsala Nya Tidning.

Över 47 000 namnunderskrifter lämnades in till Vetenskapsrådet för att protestera mot planerna på SWECCLIM.

 

För att finansiera projektet hade de olika institutionerna ansökt om 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet som är den största statliga forskningsfinansiären i Sverige. Det fanns en del oklarheter i ansökan, något som Djurrättsalliansen kunde avslöja och presentera för Vetenskapsrådet, som tog med det i sitt utlåtande. Djurrättsalliansen startade även en protestlista och många skrev under för att stoppa djurförsökscentret
och det resulterade i att Djurrättsalliansen kunde överlämna 47 481 namnunderskrifter till Vetenskapsrådet.

Vetenskapsrådet kunde kort tid därefter meddela att de inte beviljade ansökan på 90 miljoner kronor för det planerade djurförsökscentret SWECCLIM (Svenskt experimentellt kliniskt center för innovativa stordjursmodeller). En av de ansvariga för projektet skrev ”Jag trodde det skulle gå – men uppståndelsen har kanske gjort att Vetenskapsrådet ansåg detta som svårt att genomföra.”

 

– Vi blev oerhört glada över att vi kunde stoppa SWECCLIM. Det är en enorm seger för djuren och i efterhand har vi fått veta av de inblandade var övertygade om att det var vårt arbete med att få ut detta i media och kampanjen som satte stopp för det. Vårt arbete gör skillnad för djuren och detta hade inte varit möjligt utan våra otroliga supporters, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Vill du hjälpa oss i vårt fortsatta arbete för att stoppa fler laboratorier och djurförsök? Bli månadsgivare.

Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige.

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Över 116 miljoner djur dödades på svenska slakterier förra året

Under 2023 dödades 116 115 340 landlevande djur på svenska slakterier. Det visar Jordbruksverkets statistik som Djurrättsalliansen årligen analyserar. För andra året i rad minskar antalet dödade djur, men det totala antalet djur som dödas i Sverige har ökat avsevärt jämfört med för tio år sedan.

Läs mer
Päls

Oklart hur stöd för minkfarmsavveckling ska fungera

Kampen för att stänga minkfarmerna i Sverige har pågått länge och varit ihärdig. Under flera decennier har enorma mängder minkar lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer. I höstas föreslog regeringen ett ekonomiskt stöd till de minkfarmare som frivilligt avvecklar, men det är fortfarande oklart hur stödet kommer att fungera.

Läs mer
Djurrätt

Skicka en Alla hjärtans dag-hälsning

Swisha en valfri summa till vårt arbete för djuren, så får mottagaren du väljer ett digitalt gåvokort – med din personliga hälsning – via SMS på Alla hjärtans dag.

Läs mer