Djurförsök

Aktionsvecka vid KI för att uppmärksamma primatförsöken

Idag, den 1 september, är det Internationella primatdagen. Det uppmärksammar Djurrättsalliansen genom att vara på plats utanför Karolinska institutet (KI) i Stockholm för att uppmärksamma de apor som utnyttjas i djurförsök där. 

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information om de djurförsök på apor som utförs på Karolinska institutet i Stockholm. Syftet är även att väcka opinion i frågan kring djurförsök och att få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Under den första veckan i september finns personer från Djurrättsalliansen på plats vid KI för att uppmärksamma primatförsöken och sprida information till de som arbetar och studerar där. 

– Forskning är livsnödvändigt, men bör inte ske på bekostnad av apornas frihet och liv, säger Malin Kolm, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Djurrättsalliansen på plats vid KI på Internationella primatdagen den 1 september.

 

Djurrättsalliansen kämpar även för att de fem äldsta aporna på KI ska omplaceras till en djurfristad, istället för att dödas. De heter Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox och är femton år gamla och de har använts i djurförsök på KI under tolv års tid.

– Det är minst sagt på tiden att KI slutar behandla dessa apor som forskningsobjekt och istället se dem som de kännande individer de är. Djurrättsalliansen har erbjudit sig att omplacera de här fem aporna och har en djurfristad som är redo att ta emot dem. Det KI behöver göra är att säga ”ja”. Att utsättas för djurförsök i en dag är en dag för mycket – tolv år är en evighet, säger Malin Kolm. 

Illustration av de fem apor som Djurrättsalliansen nu försöker rädda livet på.

 

Djurrättsalliansen har tidigare lyckats rädda apor från samma laboratorium i Stockholm. Det var i december 2009 som vi tillsammans med organisationen Animal Defenders International fick KI (dåvarande Smittskyddsinstitutet) att lämna över de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo. Istället för att dödas kunde de omplaceras till en djurfristad i England där Bacill och Bacillusk lever än idag. Baloo avled i början av 2021 efter att ha drabbats av kronisk njursvikt. De är ett levande bevis på att det går att ge försöksdjur en andra chans. Det är samma djurfristad som är villiga att ta emot även Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. 

De tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo som räddades från djurförsök 2009.

 

Aporna på KI är krabbmakaker och rhesusmakaker och de importeras främst från en stor uppfödning i Kina som varje år föder upp tiotusentals apor till djurförsökslaboratorier. Varje apa har både ett namn och ett nummer. Namnet används internt, när personalen pratar om de olika djuren och i träningen. Numren används externt, till exempel i forskningsrapporter. Aporna har sina nummer intatuerade i blå siffror på magen. Det förs en journal av varje apa som finns på anläggningen och Djurrättsalliansen har sammanställt journalerna som du kan se här. På sidan Stoppa primatförsöken går det även att läsa om de försök aporna utsätts för.

Vad du kan göra för att hjälpa aporna:

🐾 Skriv under protestlistan
Skriv under
 vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.

🐾 Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna.
Plusgirokonto: 42 54 11 – 6
Swish: 123 0730 739
Du kan även välja att bli medlem eller månadsgivare.

🐾 Sprid information
Hjälp oss sprida informationen om KI-aporna och vår kampanj så att fler får upp ögonen för att det används apor i djurförsök i Sverige. Sprid gärna denna hemsida.

🐾 Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

🐾 Kontakta Karolinska Institutet
Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Uppmana KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer