Djurförsök

”Avspärrning” av olaglig försöksdjursuppfödning

Trots grova brister under flera år och att Lidköpings kaninfarm sedan november 2020 inte har något tillstånd att föda upp djur till djurförsök finns det fortfarande djur kvar på farmen. Djurrättsalliansen agerar för att få farmen stängd och djuren omplacerade och under tisdagen genomförde organisationen en symbolisk ”avspärrning” vid farmen. 

Djurrättsalliansen att anordnade tisdagen den 24 augusti en manifestation med stoppskyltar och avspärrningsband utanför Lidköpings kaninfarm. Syftet är att stänga farmen som under flera decennier fött upp kaniner och marsvin till djurförsök samt att få djuren omplacerade. Jordbruksverket har bedömt att ägaren till farmen är olämplig att ha djur och har återkallat farmens verksamhetstillstånd. Trots att farmen saknar tillstånd sedan november 2020 finns det fortfarande djur inne på farmen i dagsläget.

Länsstyrelsen har vid kontroller kunnat konstatera att farmen bryter mot djurskyddslagstiftningen. Några av bristerna som uppmärksammats har bland annat varit att djuren hålls i för små burar, att kaninerna hålls på nätgolv, att kaninburarna saknar sitthylla och har för små bolådor, att det saknas berikning, bristande utfodring, dålig luftkvalité med höga ammoniakhalter, kaninerna saknar social kontakt, för tidig avvänjning av kaninungar och otillåten avlivningsmetod av kaniner. I en kontrollrapport står det att djuren bedömdes hållas i en ”mycket torftig miljö” som inte ”gav djuren möjlighet att bete sig naturligt”. Även länsstyrelsen har varit tydliga med att verksamheten bör upphöra omedelbart.

Djurrättsalliansen uppmärksammade fallet för första gången för över tre år sedan och har sedan dess försökt få farmen stängd. Bland annat har organisationen fått flera djurförsökslaboratorier i Sverige och Finland att sluta köpa djur från Lidköpings kaninfarm. 

 – Det är helt oacceptabelt att det finns djur på Lidköpings kaninfarm. Det har varit en lång process och många turer med myndighetsbeslut och överklaganden. Under tiden har djuren utsatts för lidande och fått betala priset med sina liv. Vår avsikt med protesten är att symboliskt spärra av farmen för att visa att det räcker nu. Länsstyrelsen måste agera genom att stänga farmen samt omhänderta djuren. Vi står beredda att omplacera alla djur som finns på farmen till kärleksfulla hem och har vid upprepade tillfällen informerat länsstyrelsen om detta, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Djurrättsalliansen anser att ägaren till Lidköpings kaninfarm även har gjort allt för att förhala processen. Bland annat har ägaren försökt skriva över uppfödningen både på en vän och sedan på en anställd. Han har även påstått att han gått i pension och att det är den anställde som driver uppfödningen, vilket inte stämmer. Han har också hotat med att flytta uppfödningen utomlands om han inte får fortsätta.

Insidan på Lidköpings kaninfarm.

 

Enligt Djurrättsalliansen är det här ett tydligt fall med en uppfödning som absolut inte borde vara igång och ha några djur, men menar samtidigt att det grundläggande problemet inte är lagbrotten utan det som lagstiftningen tillåter. 

– Djur borde inte ses som försöksobjekt och därmed borde det inte heller finnas några försöksdjursuppfödningar eller djurförsökslaboratorium över huvud taget. Av samma anledningar som vi inte utför försök på människor mot deras vilja borde vi inte heller göra det mot andra djur. För att få till djurfria och etiska metoder inom forskningen måste det finnas vilja och ekonomiska satsningar. Sker inte det kommer djur fortsätta plågas i djurförsök och bli fråntagna rätten till sina liv, och det är inte försvarbart, säger Malin Gustafsson. 

Här går det att se en livesändning från manifestationen vid Lidköpings kaninfarm.

🐾 Stöd vårt arbete så att vi kan fortsätta granska och avslöja djurförsök och försöksdjursuppfödare i Sverige genom att bli månadsgivare, klicka här. 

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer