Djurparker

Lyckade protester utanför Skansen under sommaren

Under förra året genomförde Expressen en granskning av Skansen i Stockholm som visade att djur på djurparken plågats på olika sätt och att många friska djur avlivades. Djurrättsalliansen har även granskat Skansen och kan konstatera att många djur dog eller avlivades, bland annat friska djurungar som dödades för att göra plats för nya för att locka besökarna. Aktivister från Djurrättsalliansen har under hela sommaren protesterat utanför Skansen varje söndag för att göra allmänheten medveten om djurens verklighet.

Under 2020 dog eller avlivades 97 däggdjur eller fåglar på Skansen (Skansenakvariet inte inkluderat). Några av de djur som dog på Skansen under 2020 var 9 vargar, 7 påfåglar, 1 berguv, 4 guerezas, 5 lappugglor, 19 dvärgmöss, 1 brunbjörn och 3 lokatter. Många av dem avlivades, bland annat de tre unga lodjuren, eftersom man ville avla fram nya ungar under 2021 och därmed inte hade plats för dem.
Djurrättsalliansen har kunnat dokumentera en stereotyp beteendestörning hos ett av de lodjur som finns kvar, där lodjuret går fram och tillbaka på samma lilla yta. Det är ett tecken på stress, frustration och psykisk ohälsa. Här kan du se filmen och läsa mer.

Djurrättsalliansen anser att Skansen bör avveckla djurhållningen och istället satsa på de övriga delarna med parken som inte inkluderar djur, något som lyfts i en debattartikel i tidningen Syre med rubriken ”Skansen – skona djuren och satsa på kulturen”.
Under sommaren har aktivister från Djurrättsalliansen varit på plats utanför Skansen entré under söndagarna för att informera besökarna om hur djurens verklighet ser ut. Väldigt många besökare har valt att inte besöka Skansen efter att de fått flygblad med information.

Aktivister från Djurrättsalliansen protesterar utanför Skansen för att informera besökarna om djurhållningen.

 

– Det är förvånansvärt många som  bestämmer sig för att vända i entrén efter att de fått vår information. Många har svårt att fatta att en svensk djurpark dödar friska djurungar bara för att kunna avla fram nya för att det lockar fler besökare och drar in mer pengar. Skansen har en vision om att vara i världsklass och lustfyllt. Det är år 2021 och frågan vi måste ställa oss är om det är i världsklass att hålla djur inlåsta på små ytor mitt i en storstad och regelbundet avliva friska djur, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

 

Varje söndag under sommaren och under augusti månad ut kommer aktivister vara på plats utanför Skansen.

 

Bland besökarna finns det många turister som fått information om Skansen som ett friluftsmuseum som bevarar det svenska kulturarvet. Många besökare har blivit chockerade när det framgått att det finns djur på Skansen och har inte velat stödja det, utan har valt att göra något annat i Stockholm.

– Det finns så mycket bra med Skansen som ledningen borde utveckla, men djurhållningen hör inte dit. Den rätta vägen för Skansen att gå är att ta fram en avvecklingsplan för denna del av verksamheten om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill för Skansen att vinna och en möjlighet att verkligen bli i världsklass och visa att man är ett modernt friluftsmuseum som klarar av att utvecklas med tiden, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

 

Djurrättsalliansens ordförande Daniel Rolke tillsammans med några av de yngsta demonstranterna som protesterar mot att djur hålls inlåsta.

 

HJÄLP DJUREN PÅ SKANSEN:

🐾 Kom med på en av våra manifestationer utanför Skansen under augusti månad: 15/8, 22/8 och 29/8. Vi samlas utanför Skansens huvudentré kl 09.30 och manifestationen pågår till omkring 12.30. Varmt välkommen!

🐾 Tycker du också att Skansen borde avveckla djurhållningen? Skicka ett mejl till Skansens VD: [email protected]

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer