Djurparker

Lyckade protester utanför Skansen under sommaren

Under förra året genomförde Expressen en granskning av Skansen i Stockholm som visade att djur på djurparken plågats på olika sätt och att många friska djur avlivades. Djurrättsalliansen har även granskat Skansen och kan konstatera att många djur dog eller avlivades, bland annat friska djurungar som dödades för att göra plats för nya för att locka besökarna. Aktivister från Djurrättsalliansen har under hela sommaren protesterat utanför Skansen varje söndag för att göra allmänheten medveten om djurens verklighet.

Under 2020 dog eller avlivades 97 däggdjur eller fåglar på Skansen (Skansenakvariet inte inkluderat). Några av de djur som dog på Skansen under 2020 var 9 vargar, 7 påfåglar, 1 berguv, 4 guerezas, 5 lappugglor, 19 dvärgmöss, 1 brunbjörn och 3 lokatter. Många av dem avlivades, bland annat de tre unga lodjuren, eftersom man ville avla fram nya ungar under 2021 och därmed inte hade plats för dem.
Djurrättsalliansen har kunnat dokumentera en stereotyp beteendestörning hos ett av de lodjur som finns kvar, där lodjuret går fram och tillbaka på samma lilla yta. Det är ett tecken på stress, frustration och psykisk ohälsa. Här kan du se filmen och läsa mer.

Djurrättsalliansen anser att Skansen bör avveckla djurhållningen och istället satsa på de övriga delarna med parken som inte inkluderar djur, något som lyfts i en debattartikel i tidningen Syre med rubriken ”Skansen – skona djuren och satsa på kulturen”.
Under sommaren har aktivister från Djurrättsalliansen varit på plats utanför Skansen entré under söndagarna för att informera besökarna om hur djurens verklighet ser ut. Väldigt många besökare har valt att inte besöka Skansen efter att de fått flygblad med information.

Aktivister från Djurrättsalliansen protesterar utanför Skansen för att informera besökarna om djurhållningen.

 

– Det är förvånansvärt många som  bestämmer sig för att vända i entrén efter att de fått vår information. Många har svårt att fatta att en svensk djurpark dödar friska djurungar bara för att kunna avla fram nya för att det lockar fler besökare och drar in mer pengar. Skansen har en vision om att vara i världsklass och lustfyllt. Det är år 2021 och frågan vi måste ställa oss är om det är i världsklass att hålla djur inlåsta på små ytor mitt i en storstad och regelbundet avliva friska djur, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

 

Varje söndag under sommaren och under augusti månad ut kommer aktivister vara på plats utanför Skansen.

 

Bland besökarna finns det många turister som fått information om Skansen som ett friluftsmuseum som bevarar det svenska kulturarvet. Många besökare har blivit chockerade när det framgått att det finns djur på Skansen och har inte velat stödja det, utan har valt att göra något annat i Stockholm.

– Det finns så mycket bra med Skansen som ledningen borde utveckla, men djurhållningen hör inte dit. Den rätta vägen för Skansen att gå är att ta fram en avvecklingsplan för denna del av verksamheten om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande. Det finns en stor portion goodwill för Skansen att vinna och en möjlighet att verkligen bli i världsklass och visa att man är ett modernt friluftsmuseum som klarar av att utvecklas med tiden, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

 

Djurrättsalliansens ordförande Daniel Rolke tillsammans med några av de yngsta demonstranterna som protesterar mot att djur hålls inlåsta.

 

HJÄLP DJUREN PÅ SKANSEN:

🐾 Kom med på en av våra manifestationer utanför Skansen under augusti månad: 15/8, 22/8 och 29/8. Vi samlas utanför Skansens huvudentré kl 09.30 och manifestationen pågår till omkring 12.30. Varmt välkommen!

🐾 Tycker du också att Skansen borde avveckla djurhållningen? Skicka ett mejl till Skansens VD: direktionen@skansen.se

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer