Djurparker

Lidande och död för lodjuren på Skansen

I slutet av december 2020 avlivade Skansen tre av fem lodjur som fanns på djurparken då de ansågs vara överskottsdjur. Djurrättsalliansen har kunnat dokumentera en stereotyp beteendestörning hos ett av de lodjuren som finns kvar, där lodjuret går fram och tillbaka på samma lilla yta. Det är ett tecken på stress, frustration och psykisk ohälsa.

Det var under maj 2021 som Djurrättsalliansen kunde dokumentera hur ett av lodjuren på Skansen vankade fram och tillbaka på samma plats. Det hade till och med bildats en stig, vilket är ett tecken på att det här har pågått under en längre tid. Se filmen nedan.

Lena Lindström är etolog på institutet Vethos och Djurrättsalliansen visade filmen för henne. Hon reagerade omedelbart och menar att det är ett solklart fall av en stereotyp beteendestörning orsakat av livet i fångenskap:

”Lodjuret på den här filmen visar ett tydligt exempel på en stereotyp beteendestörning. Att gå fram och tillbaka på samma ställe är något som instängda djur börjar med efter att de under en längre tid hindrats från att göra något de är starkt motiverade för, som att röra sig längre sträckor, uppsöka eller undvika artfränder eller utföra ett naturligt födosöksbeteende. Beteendet är ett sätt att hantera stress och frustration och visar på psykisk ohälsa. Den här katten mår inte bra och det beror på fångenskapen.”

Tidigare djurvårdare på Skansen har vittnat om vilka fasansfulla sätt några av djuren dött på i en granskning gjord av Expressen. Reportaget berättade om ungar som avlivas kontinuerligt, stressade och skadeskjutna djur samt en tystnadskultur bland personalen. I Expressens granskning går det bland annat att läsa om en gris som skjuts och sedan skriker och lider under de tio minuter som det tar att ladda om och skjuta igen.

 

Ett av Skansens två lodjur i inhägnaden på djurparken. I december 2020 avlivades tre ungar som det inte fanns plats för.

 

– Det är fruktansvärt att ta del av vittnesmålen och ens föreställa sig vad de här djuren tvingades genomlida. Utöver att de tvingades leva sina liv i fångenskap gick många även en brutal död till mötes. Men det är viktigt och nödvändigt att djurens verklighet når allmänheten för det leder förhoppningsvis till att fler gör aktiva val att inte stödja och besöka djurparker, säger Daniel Rolke.

Djurrättsalliansen har granskat flera av landets större djurparker, bland annat Skansen, genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Där kan man se vilka djur som dött eller avlivats på djurparken under året. Några av de djur som dog på Skansen under 2020 var 9 vargar, 7 påfåglar, 1 berguv, 4 guerezas, 5 lappugglor, 19 dvärgmöss, 1 brunbjörn och 3 lokatter. Många av dem avlivades.

 

Björnmamman Lill-Babs avlivades av Skansens personal i maj 2021.

 

I slutet av maj 2021 avlivade även Skansen björnmamman Lill-Babs efter att hon påstods vara aggressiv mot sina fem ungar. Hon var en erfaren björnmamma som haft många ungar under sitt 13-åriga liv. Skansen har en historik av att avliva friska björnar och andra djur för att göra plats för andra, något de fått mycket kritik för.

Läs mer om djurparkerna här.

 

HJÄLP OSS I VÅRT ARBETE FÖR DJUREN:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Beställ våra flygblad och affischer mot djurparker och sprid.

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

🐾 Djurrättsalliansen anser att det är fel, oetiskt och inte försvarbart med djurparker. Läs mer om djurparker här.

 

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer