Köttindustrin

Chockerande avslöjande om norska grisindustrin

Nettverk for dyrs frihet i Norge, som liksom Djurrättsalliansen arbetar med att filma och dokumentera hur djuren har det, har utfört 85 inspektioner på norska grisfarmer. Det är chockerande vad de kunnat dokumentera – lagbrott på alla farmer, sjuka och skadade djur, fixerade suggor och grisar som tvingas sova i sin egen avföring.

Under 2015-2021 så har Nettverk for dyrs frihet genomfört 85 inspektioner på grisfarmer över hela Norge. Farmerna har varit slumpmässigt utvalda för att visa upp grisarnas verklighet på farmerna. Bland annat så har man hittat sjuka och skadade djur och grisarna hålls inomhus på betong hela livet och får aldrig komma ut. 99 procent av Norges grisar lever så. På alla de besökta grisfarmerna har man kunnat avslöja lagbrott, något som nu polisanmälts.

Precis som Djurrättsalliansen så arbetar Nettverk for dyrs frihet med att dokumentera hur djurens verklighet ser ut.

 

Det är inte första gången som grisarnas verklighet avslöjats. År 2019 kunde Norun Hagen berätta vad hon sett i grisindustrin efter att hon jobbar undercover under fem års tid. Även hon kunde vittna om sjuka och skadade grisar, grisar som misshandlades och hur grisar kastrerades utan bedövning, vilket är ett lagbrott. Efter det avslöjandet för två år sedan lovade industrin att de skulle förbättra sig. Men nu kan alltså Nettverk for dyrs frihet återigen visa hur djuren lever i den norska grisindustrin och att grisarnas verklighet är mardrömslik.

 

Grisar tvingades sova i sin egen avföring. Foto: Nettverk for dyrs frihet

 

Precis som i Sverige förekommer det i Norge argument om att landet har de strängaste djurskyddslagarna i världen. Trots detta visar både Norun Haugens tidigare dolda inspelningar och Nettverk for dyrs frihet dokumentation hur grisar blir utsatta för våld med både slag, sparkar och elektriska drivstavar. De visar även sjuka och skadade djur som grisbönderna låter självdö i ett utdraget lidande, fixerade suggor och djur som sover i stora pölar av sin egen avföring.

 

Fixerade suggor på en av de besökta grisfarmerna i Norge.

 

– Många har nog hört argument som att Sverige har de bästa och strängaste djurskyddslagarna i världen, vilket vi menar är försäljningsargument som är vanliga i många länder för att vagga in allmänheten i en falsk trygghet om att djuren behandlas ”bra”. Men det säger absolut ingenting om djurens verklighet, vilket både våra avslöjanden av den svenska grisindustrin och nu det norska avslöjandet visar. Sanningen är snarare den att vi människor skapat industrialiserade system där djur behandlas som produkter och tvingas leva liv långt ifrån de som de själva skulle ha valt, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

 

Allvarligt skadade och sjuka djur hittades under inspektionerna i Norge. Foto: Nettverk for dyrs frihet

 

Den norska undersökningen visar att norsk grisindustri inte skiljer sig från hur grisarnas vardag ser ut i Sverige. Redan 2009 avslöjade Djurrättsalliansen för första gången den svenska grisindustrin, då bilder och filmer från över 100 grisgårdar över hela Sverige offentliggjordes. Sedan dess har organisationen upprepade gånger släppt ny dokumentation från svenska grisgårdar, senast i december 2019. Under 2019 dokumenterade Djurrättsalliansenfemton grisgårdar över stora delar av landet, bland dem några av de allra största och prisbelönta gårdar. Materialet visade då bland annat grisar som vadar och är täckta i sin egen avföring, djur instängda i kala betongboxar utan strömedel, fixerade suggor, sjuka och döda grisar. Grisar som ständigt hålls inomhus, instängda i minimala boxar, och vars vardag kantas av trängsel, stress, smuts, tristess och total sysslolöshet. Djurrättsalliansen har även kunnat avslöja att suggor på en av Sveriges största grisfarmer systematiskt fixeras.

Avslöjandet i Norge har fått stor mediauppmärksamhet, bland annat i NRK.

Nettverk for dyrs frihet har tagit över 40 000 bilder i samband med sina inspektioner på norska grisfarmer. Du kan hitta ett urval av dem här.


VAD DU KAN GÖRA:

  • Skriv under Nettverks for dyrs frihet protestlista.
  • Stöd Nettverk for dyrs frihets arbete för djuren.
  • Anta veganutmaningen! Utmaningen är en mejltjänst som pågår i 28 dagar. Varje dag får du som deltagare ett mejl med inspiration, pepp och tips för hur du kan göra djurvänliga val i vardagen. Du kommer att få all information du behöver från hälsa och näringslära till bakning och restaurangtips. Varje fredag får du även en middagsmeny med tillhörande inköpslista inför kommande vecka. Du anmäler dig här.
Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer