Djurförsök

Linköpings universitet – den undangömda djuravdelningen

De allra flesta passerar byggnaden i all hast eller parkerar sin bil på någon av de 300 parkeringsplatser som finns vid P-hus Norr vid norra infarten till universitetsområdet i Linköping. Väldigt få personer är medvetna om att på taket på parkeringshuset finns en stor djuravdelning där djur används i djurförsök. Det är precis så Linköpings universitet vill ha det. Anonymt och inga skyltar som berättar om vilken typ av verksamhet som pågår i byggnaden.

Centrum för Biomedicinska Resurser (CBR) vid Linköpings universitet har flera djuravdelningar där djur används i djurförsök, men denna byggnad är den största och med hjälp av den har de kunnat utöka antalet djurförsök vid universitetet. I försöksdjurslaboratoriet på parkeringsgaragets tak används främst råttor och möss, men vid universitet används även marsvin, kalvar, får, fiskar, kaniner, fåglar, grisar och grodor. Försöken på katter som tidigare pågått under många decennier har upphört.

 

Då Linköpings universitet inte vill lämna ut bilder använder vi bilder från ett laboratorium i Spanien. Foto: Cruelty-Free International

 

Det är dock inte det enda djurförsökslaboratoriet som Linköpings universitet har. Bland annat finns Translationellt Medicinskt Centrum, TMC, i södra delen på Campus Valla. Laboratoriet är omkring 1200 kvadratmeter stort och har varit i bruk sedan 2013. Där finns det möjlighet att hålla större djur och anläggningen rymmer fyra stall med boxar av olika storlekar och en täckt rastgård, så att ingen ska ha möjlighet att se djuren. Det finns plats att hålla omkring 60 större försöksdjur. De djur som man använt där är bland annat kaniner, grisar, marsvin, får och kalvar.

 

TMC på Johannes Magnus väg i Valla håller större försöksdjur där djuren har tillgång till rastgård (bilden till höger).

 

Forskare vid Linköpings universitet har tidigare kritiserats, bland annat efter att två forskare upprepade gånger brutit mot villkoren i det etiska tillståndet som ges vid djurförsök. Möss har plågats och gått med stora läckande sår och avbitna svansar. Svårt skadade djur upptäcktes då av universitetets djurtekniker, som inte ens visste om att djuren ingick i något försök. Enligt teknikerna var en mus var så pass skadad att den inte hade någon svans kvar.

 

Bilder på djurplågeriet som forskaren vid Linköpings universitet utsatt möss för. Trots det fick forskaren fortsätta sin grymma verksamhet.

 

På en bur hade forskaren skrivit ”skadad, men tar sig fram”, vilket tydligt visar forskarens inställning till djurens välfärd.Trots att det rekommenderades att forskarna skulle stängas av från att utföra djurförsök så lät Linköpings universitet forskarna att fortsätta med endast tillsägelser och varningar.

Just nu pågår flera djurförsök på Linköpings universitet som uförs av samma forskare som brutit mot lagen och utsatt djur för onödigt lidande. Den etiska nämnden har godkänt två nya försök där tusentals råttor kommer att göras beroende av alkohol och droger på universitetet. I slutet av försöken, vars syfte är att hitta behandlingsalternativ till alkohol- och drogberoende, dödas råttorna. Samme forskare gör även ett annat försök på möss för att studera smärta. Här kan du läsa mer om försöket.

Linköpings universitet har tidigare berättat om olika typer av djurförsök de skulle kunna utsätta djur för, bland annat skottskador:

Exempel på utbildningar som bedrivs är olika kirurgiutbildningar samt utbildningar i första omhändertagande på skadeplats. Skjutbana finns för möjlighet till skottskador vid utbildningar i t. ex. krigskirurgi. Exempel på studier är sårläkningsmodeller vid hudskada och experimentell toraxkirurgi (utveckling av hjärtpumpar och olika sorters katetrar m.m.)”.

 

 

Ritning över parkeringshuset som visar var djuravdelning ligger.

 

Ritning över djuravdelningen med djurrum och laboratorier utmärkt. Inga djurrum har fönster, utan de rummen tillhör personalens vilorum och kontor.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer