Köttindustrin

Avslöjande: kycklingar skållas levande på Kronfågel

I veckan avslöjade Aftonbladet att kycklingar skållas levande på Kronfågels slakteri utanför Katrineholm, vilket har rört upp många känslor hos allmänheten. Men det handlar inte bara om Kronfågel eller om lagbrotten utan hela kycklingindustrin bygger på lidande och brutalt våld menar Djurrättsalliansen. 

Många har i veckan blivit upprörda över Aftonbladets nyhet om att kycklingar skållas levande på Kronfågel.

– Något annat än starka reaktioner vore konstigt då det som rapporteras är fruktansvärt. Det är viktigt att djurens verklighet når allmänheten för då känner förhoppningsvis allt fler att de vill ta avstånd och väljer att inte längre vara en del av det som djuren utsätts för, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Men det här handlar inte bara om Kronfågel – liknande historier kommer regelbundet från andra slakterier. Exempelvis har det rapporterats om kycklingar som skållats levande även på Guldfågelns slakteri på Öland. Och under 2019 inleddes en stor utredning på Guldfågelns slakteri efter att tusentals kycklingar hade brutna vingar. Det handlar inte heller enbart om lagbrotten för även när slakterierna inte bryter mot några lagar, så är lidandet och det brutala våldet som kycklingarna utsätts för ett faktum. 

Här under ser du Djurrättsalliansens filmmaterial från ett annat svenskt kycklingslakteri.

 

Innan kycklingarna går en brutal död till mötes på slakterierna lever de sina korta liv instängda i kycklingfabriker – så trångt som 25 kycklingar per kvadratmeter. Deras kroppar är avlade att växa snabbt och många blir sjuka. Vid bara fem veckors ålder, då de slaktas, är nästa alla halta. Då plockas de för hand eller sugs upp av en maskin och packas i lådor. Många kycklingar skadas eller dör på vägen till slakteriet. Väl där inne hängs de upp i fötterna och doppas i strömförande vatten eller gasas till medvetslöshet med koldioxid. Därefter skärs deras halsar av och de dör av blodförlust för att sedan hamna på människors tallrikar. I snitt dödas tre kycklingar i sekunden bara i Sverige.Läs mer om den svenska kycklingindustrin på vår sida Kycklingfabriken

– Vi uppmanar alla som reagerar på avslöjandet om Kronfågel att ta ställning för kycklingarna genom att inte äta dem. Bara på så vis kan vi få ett slut på lidandet och det brutala dödandet. Vi människor behöver inte döda andra djur för mat – så vad ger oss rätten att behandla dem så här, säger Malin Gustafsson. 

Så här lever kycklingarna de fem veckor de lever innan de skickas till slakteriet. Bilden är tagen i Sverige av Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur.

 

På Kronfågels slakteri dödas omkring en miljon kycklingar i veckan – cirka 200 000 kycklingar om dagen. Det är närmare hälften av de 110 miljoner kycklingar som dödades i Sverige under 2020. 

Kronfågels slakteri utanför Katrineholm. Här dödas omkring 200 000 kycklingar varje dag.

 

🌱 Vill du eller någon i din närhet leva mer djurvänligt och inte längre vara en del av det som djuren utsätts för i djurindustrierna? Många uppskattar lite tips och inspiration längs vägen och därför har vi tagit fram Veganutmaningen. Det är en helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar via mail får recept, inköpslistor, svar på de vanligaste frågorna och massvis med vegopepp! Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🌱 Vill du ha lite fler vegonyheter i ditt flöde på Facebook följ gärna vår sida Vegonytt!

🌱 Stöd gärna vårt arbete för alla djurs rättigheter genom att bli månadsgivare eller medlem.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer