Äggindustrin

Hönor plågades till döds – förundersökning läggs ner

Förra sommaren blev två personer från Djurrättsalliansen vittnen till hur personal hos landets största hönseri plågade hönor till döds. Händelsen filmades och fick stor uppmärksamhet i medier och hos allmänheten. Länsstyrelsen åtalsanmälde händelsen för djurplågeri men nu har åklagaren valt att lägga ner förundersökningen. 

En höna sattes i en dörröppning och en arbetare slog igen dörren med full kraft. När den öppnades igen flaxade hönan runt på marken och var fortfarande vid liv när hon kastades i en container. Andra hönor slogs upprepade gånger med påkar. De fruktansvärda scenerna utspelades hos Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, under förra sommaren och filmades av två personer från Djurrättsalliansen. Filmmaterialet väckte starka reaktioner hos allmänheten och uppmärksammades av flera medier. Länsstyrelsen blev ”chockad av bilderna” och valde att åtalsanmäla händelsen för djurplågeri. Nu har åklagaren beslutat att lägga ned förundersökningen. Anledningen enligt beslutet är att det inte gick att identifiera vilka personer det var som sågs i filmerna. Det gick enligt åklagaren inte att komma framåt i ärendet då det var utländska företag inblandade vars huvudmän finns utomlands. 

– Självklart är det anmärkningsvärt att ett sådant uppenbart lagbrott inte leder till några konsekvenser, men samtidigt är vi inte heller förvånade. Djurindustrierna går ut på att utnyttja och döda djur så det är en tunn gräns mellan vad som är lagligt och olagligt. Brutalt dödande sker i äggindustrin hela tiden, det är bara det specifika sättet som det görs på i det här fallet som är olagligt. I våra ögon är det lika fel och oetiskt oavsett hur det görs men vissa brutala våldshandlingar är legaliserade och andra inte. Det finns inget humant sätt att döda någon som vill leva och det blir inte rätt bara för att vissa sätt att döda någon är lagligt, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Här nedan kan du se vår film när personal på Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, plågar ihjäl hönor:

 

Efter att filmerna offentliggjordes förra året var CA Cedergren snabba med att skylla djurplågeriet på ett ”städbolag” och att det inte var företagets egen personal som syntes i filmerna. De påstod även att bolaget hade blivit uppsagt. Men CA Cedergren redovisade inte vilket det påstådda städbolaget skulle vara. Därmed var det omöjligt att veta om uppgiften att det inte var deras egen personal som syntes i Djurrättsalliansens filmer stämde eller inte. 

– Det är absolut ingen ursäkt, oavsett vem som plågade ihjäl hönorna så har det hänt. Och även om de sade upp det påstådda städbolaget eller inte betyder inte det att hönorna inte kommer dödas på företaget i framtiden, bara att någon annan kommer att göra det. Det är ingen slump att vi blev vittnen till det här hos Sveriges största äggproducent och detta är ingen engångshändelse. Hela äggindustrin bygger på våld. När hönorna är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas. Antingen gasas de ihjäl i djurstallarna, får halsen uppskuren och dör av blodförlust på ett slakteri eller dödas på andra brutala sätt som vi blev vittnen till i det här fallet. Men faktum är att inga hönor överlever äggindustrin, de dödas, bara för att vi människor vill äta ägg, säger Malin Gustafsson. 

På de enorma industrikomplexet utanför Mönsterås har företaget tillstånd att hålla närmare två miljoner hönor.

 

Äggen säljs under namnet Lantägg
CA Cedergren är Sveriges överlägset största äggproducent. På det enorma industrikomplexet utanför Mönsterås i Småland finns det flertalet djurstallar som varje rymmer upp till 91 000 hönor. Totalt har företaget tillstånd att ha närmare två miljoner hönor. Sedan 2020 säljer och marknadsför Dava Foods de ägg som CA Cedergren producerar och förpackar. I Sverige säljs Dava Foods ägg under namnet Lantägg. Sedan samarbetet påbörjades har Lantägg 45-50 procent av marknaden av ägg från hönor ”frigående inomhus” i Sverige. Tidigare har vi berättat om att CA Cedergren skickar hönor till det ökända Håkantorp slakteri och även har planer på att utöka ytterligare med målsättningen att ha 2,5 miljoner hönor och även ett eget slakteri.

– Vad ser människor framför sig när de hör orden ”frigående” och ”lantägg”? Antagligen inte ett enormt industrikomplex med stora mängder hönor som trängs i smutsiga, illaluktande, högljudda stallar. Många människor tar idag ställning mot burägg, men frigående innebär bara en annan typ av bur, det är ingen miljö som en höna någonsin skulle välja. Branschen har lyckats ge sken av att så kallat “frigående” är bättre, men dess enda syfte är att utnyttja kännande individer och tjäna pengar på äggen, säger Malin Gustafsson

Frigående innebär ingen frihet
I djurstallarna tvingas hönorna dela ett begränsat utrymme med tiotusentals andra. I naturen lever hönor i små flockar. I den myllrande fabriksmiljön är det svårt för hönorna att skapa sociala relationer. I naturen skulle en höna lägga ett par kullar ägg om året och ruva fram dem till kycklingar, som alla andra fåglar. En svensk fabrikshöna lägger flera hundra ägg om året. Detta då hönorna i äggindustrin avlas och manipuleras med ljus för att lägga så många ägg som möjligt. Äggproduktionen är extremt krävande för hönornas kroppar. Många hönor drabbas av sjukdomar som äggledarinflammation vilket ofta leder till döden. På Djurrättsalliansens sida Äggfabriken kan du ta del av filmmaterial som visar hönserier med frigående system och läsa mer om äggindustrin.

Ingen överlever äggindustrin
Efter att ha levt under miserabla förhållanden dödas hönorna. En del hönor dödas på så vis Djurrättsalliansen har kunnat avslöja hos landets största hönseri – andra gasas ihjäl i djurstallarna eller dödas på slakterier. Djurrättsalliansen har arbetat undercover på svenska slakterier och på vår sida Dödsfabriken kan du ta del av vårt material som visar hur fåglar dödas i Sverige. Djurrättsalliansen har tidigare offentliggjort bilder och filmer från flera hönserier i Sverige och även det företag som föder upp en stor del av alla värphönor i landet. Här hittar du mer material och information. Nya värphönor föds ständigt upp för att fylla hönserierna. Deras bröder blir inte ens en dag gamla. Då tuppar inte lägger några ägg är de värdelösa för industrin och dödas därför direkt efter födseln. Tusentals tuppkycklingar dödas varje dag i Sverige – oavsett uppfödningssystem som KRAV, frigående eller burar.

Hönan Juli undkom döden i äggindustrin
På en grankvist en bit ifrån det djurstall där personalen plågade ihjäl hönor satt en höna uppkrupen på en grankvist. Först hade hon överlevt tiden i den myllrande fabriksmiljön. Sedan klarade hon sig undan att packas i en låda och skickas till ett slakteri. Och hon blev inte en av de hönor som plågades ihjäl med påkar av personalen utan lyckades fly ut i skogsdungen.

– När vi såg henne i skogen var det en självklarhet att ta henne därifrån och ge henne möjlighet till ett bra liv. Ett sådant liv som varje höna borde ha. Det gjorde så ont att se hur hon såg ut. Kal, tunn och utan fjädrar. Det är så här en så kallad frigående höna ser ut efter tiden i äggindustrin. Runt omkring i skogen låg högar med fjädrar, troligtvis från hönor som kommit undan men inte klarat sig särskilt länge, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, som själv var på plats.

Hon fick namnet Juli och togs till sitt nya hem där hon kunde återhämta sig. Där lever hon idag ett gott liv tillsammans med sina nya vänner. Läs mer om Julis historia här.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐔Lev djurvänligt – ät inte ägg. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer för att leva. Se hönorna som de fåglar de är med rätt till sina egna liv – inte äggmaskiner. Vill du ha hjälp, tips och pepp på vägen? Kolla in Veganutmaningen som är en gratis mejltjänst för att inspirera fler att leva djurvänligt. Under 28 dagar får du som deltagare recept, fakta, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp!

🐔Sprid den här nyheten och vår övriga dokumentation från äggindustrin och hjälp oss att få fler människor att få upp ögonen för det djurplågeri äggindustrin innebär. Tillsammans gör vi skillnad för djuren och skapar en mer etisk värld för alla som lever här. På den här sidan hittar du mer information och material från svensk äggindustri.

🐔Hjälp oss fortsätta granska och avslöja svenska djurindustrier och göra skillnad för djuren genom att stödja vårt arbete. Bli månadsgivare, stödmedlem eller skänk en gåva här.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer