Internationellt

Stort steg för Sydafrikas lejon

I början av maj tillkännagavs ett stort steg i rätt riktning för Sydafrikas lejon. Miljöministern Barbara Creecy från the Department of Forestry, Fisheries and the Environment (DFFE) har tillkännagivit avgörande och efterlängtade steg för att stoppa den kommersiella uppfödningen av lejon i Sydafrika. Efter att en panel granskat industrin har man kommit fram till att industrin riskerar bevarandet av vilda lejon och skadar turismen i Sydafrika.

För närvarande föds det upp 8 000-12 000 lejon och tusentals andra stora katter, inklusive tigrar och geparder. Djuren hålls i fångenskap i mer än 350 anläggningar i mestadels provinserna Free State, North West, Limpopo och Eastern Cape. Dessa rovdjur föds upp för kommersiella ändamål, inklusive interaktiv turism, jakt i inhägnader, lejonbenhandel och levande export av djuren.

Minister Creecy har instruerat sitt departement att sätta in åtgärder för att:

  • Stoppa försäljningen av produkter från lejon i fångenskap
  • Stoppa jakten på lejon uppfödda i fångenskap
  • Stoppa turistattraktioner med lejon i fångenskap (som t ex anläggningar för volontärer eller där man kan klappa lejonungar).

Lejon på uppfödning i Sydafrika.

 

Varje år jagas och dödas tusentals vilda djur i världen för troféer, såsom huvuden, skinn, päls eller hela uppstoppade djur. Ju mer sällsynta och mer sårbara djuren är, desto mer betalas det för att döda dem. Djurrättsalliansen har kunnat avslöja att mellan 2017-2019 har 74 djur, bland annat lejon, flodhästar och elefanter dödats av svenska troféjägare. Under påskhelgen publicerade Expressen en artikelserie som baserades på Djurrättsalliansens granskning.

Troféer från lejon är den femte mest vanliga trofén som importeras till EU.

Vad du kan göra:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att förbjuda import av jakttroféer genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Skriv under vår protestlista.

🐾 Köp en t-shirt och ta ställning mot troféjakt.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer