Internationellt

Stort steg för Sydafrikas lejon

I början av maj tillkännagavs ett stort steg i rätt riktning för Sydafrikas lejon. Miljöministern Barbara Creecy från the Department of Forestry, Fisheries and the Environment (DFFE) har tillkännagivit avgörande och efterlängtade steg för att stoppa den kommersiella uppfödningen av lejon i Sydafrika. Efter att en panel granskat industrin har man kommit fram till att industrin riskerar bevarandet av vilda lejon och skadar turismen i Sydafrika.

För närvarande föds det upp 8 000-12 000 lejon och tusentals andra stora katter, inklusive tigrar och geparder. Djuren hålls i fångenskap i mer än 350 anläggningar i mestadels provinserna Free State, North West, Limpopo och Eastern Cape. Dessa rovdjur föds upp för kommersiella ändamål, inklusive interaktiv turism, jakt i inhägnader, lejonbenhandel och levande export av djuren.

Minister Creecy har instruerat sitt departement att sätta in åtgärder för att:

  • Stoppa försäljningen av produkter från lejon i fångenskap
  • Stoppa jakten på lejon uppfödda i fångenskap
  • Stoppa turistattraktioner med lejon i fångenskap (som t ex anläggningar för volontärer eller där man kan klappa lejonungar).

Lejon på uppfödning i Sydafrika.

 

Varje år jagas och dödas tusentals vilda djur i världen för troféer, såsom huvuden, skinn, päls eller hela uppstoppade djur. Ju mer sällsynta och mer sårbara djuren är, desto mer betalas det för att döda dem. Djurrättsalliansen har kunnat avslöja att mellan 2017-2019 har 74 djur, bland annat lejon, flodhästar och elefanter dödats av svenska troféjägare. Under påskhelgen publicerade Expressen en artikelserie som baserades på Djurrättsalliansens granskning.

Troféer från lejon är den femte mest vanliga trofén som importeras till EU.

Vad du kan göra:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att förbjuda import av jakttroféer genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Skriv under vår protestlista.

🐾 Köp en t-shirt och ta ställning mot troféjakt.

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer