Sverige

Bonde lämnade kalvar och kor att självdö

Flera kor och kalvar som lämnats att självdö, avmagrade djur, samt djur med gödselföroreningar och kraftigt förväxta klövar. Det är några exempel av de brister som länsstyrelsen i Jönköping uppmärksammade hos en djurhållare under april i år. 

Det var efter en inkommen anmälan som länsstyrelsen i Jönköping i början av april gjorde en djurskyddskontroll hos en djurhållare med djur på två fastigheter. På den ena gården möttes kontrollanterna av flera döda kor och kalvar som låg utanför ladugården. I kontrollrapporten framgår det att dessa djur inte var avlivade och därmed hade självdött. ”En ko låg med gödsel baktill vilket tydligt indikerar på att denna ko tagits ut medan hon levde och sedan fått ligga där tills hon självdog”, går att läsa i rapporten. Enligt länsstyrelsens bedömning hade flera av dem legat där en längre tid. 

Länsstyrelsens kommentar. Bild: Länsstyrelsen

Länsstyrelsens kommentar. Bild: Länsstyrelsen

De djur som fortfarande var i livet på gården var utsläppta i en hage, men länsstyrelsen beskriver hur det såg ut inne i ladugården: ”utgödsling och renhållningen av ladugården var kraftigt eftersatt. Det var en mycket dålig miljö för de djur som har hållits där.” 

Länsstyrelsens kommentar. Bild: Länsstyrelsen

 

– Var och ett av de här djuren var precis som du och jag en tänkande och kännande individ. Myndighetens kontrollrapport ger oss en liten inblick i vad de här djuren tvingades genomlida och det går knappt att föreställa sig vad de utsatts för. Och detta sker enbart för att vi människor felaktigt tar oss rätten och makten att utnyttja djur i livsmedelsindustrin, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

På den andra fastigheten uppmärksammades bland annat flera uppbundna djur som inte hade tillgång till en ren och torr liggyta. Detta då utgödslingen var trasig vilket hade resulterat i stora högar av gödsel bakom de uppbundna djuren. Flera djur på gården var gödselförorenade och hade gödselbrännor. Länsstyrelsen skriver att ”gödselföroreningar/-pansar kan ge klåda, smärta och hudskador samt orsaka omfattande lidande för djuren. När djuren är gödselförorenade och blöta förlorar pälsen sin isolerande funktion”. Flera kor var under normalhull och på de djuren var ”skelettstruktur, ländkotornas torn- och sidoutskott samt revben väl synliga”. En uppbunden ko var avmagrad och hade kraftigt förväxta klövar. I rapporten framgår det att myndigheten uppmärksammade flera allvarliga brister gällande tillsyn, hull och renhet och att dessa brister även uppmärksammats vid tidigare kontroller. 

Länsstyrelsens kommentar. Bild: Länsstyrelsen

 

– Vi berättar om fall efter fall som dessa, men viktigt att komma ihåg är att det grundläggande problemet är det som lagstiftningen tillåter. Även de gårdar som följer lagen till punkt och pricka innebär miserabla levnadsförhållanden, lidande och brutal död för djuren. Den enda lösningen som skulle innebära ett slut på det här djurplågeriet är då vi slutar behandla andra djur som produkter, slutar se dem som mat och låter dem finnas för sin egen skull, säger Malin Gustafsson

Vid kontrollen uppgav djurhållaren att djurhållningen skulle avvecklas men då länsstyrelsen efter kontrolltillfället fått uppgifter om att det trots allt skulle finnas djur kvar på gårdarna så gjorde myndigheten nya kontroller i slutet av april. De fann då ytterligare döda djur, men kunde konstatera att djurhållningen upphört på båda platserna. Länsstyrelsen har gjort en polisanmälan och därför omfattas samtliga ärenden rörande gårdarna nu av sekretess. 

Gillar du vårt granskande arbete? Stöd oss genom att bli medlem, månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här.

Vill du sluta stödja djurplågeriet, och leva mer djurvänligt? Anta Veganutmaningen!

Fler nyheter
Vego

Fira djurvänligt och njut av växtbaserad julmat

Nu närmar sig julen med allt vad det innebär. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord!

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – inget åtal och ännu ett åklagarbyte

Nu har det snart gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängde ner dagarna efter att avslöjandet publicerades och personal åtalsanmäldes. Men under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

Läs mer
Päls

Många tog ställning mot pälsindustrin i fackeltåg

Pälsindustrin världen över dödar årligen miljontals djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp i små gallerburar för att gasas ihjäl och flås. Lördagen den 26 november tog närmare 100 personer ställning för djuren och deltog i Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin. 

Läs mer