Köttindustrin

Skadade kor lämnades att självdö – gården får fortsätta

Under tio år har länsstyrelsen bevittnat hur gården bryter mot lagen; kor som inte har kunnat resa sig har lämnats för att svälta ihjäl och flera har fått självdö av skador efter olyckor. Trots detta får gården fortsätta sin verksamhet. 

I mars beslutade länsstyrelsen att omhänderta tio djur från en gård i Östergötland. Detta efter att ägaren tillsammans med anställda ha brutit mot djurskyddslagen i tio års tid. På gården bedrivs köttdjursproduktion med ett 60-tal djur av rasen jersey. I länsstyrelsens beslut om omhändertagande kan man läsa om de brister som myndigheten anser är allvarliga:

På gården har flera djur dött av olyckor. Två kor fastnade i foderhäckarna och en halkade och fick självdö inne i ladugården. Veterinär tillkallades aldrig. När länsstyrelsen i slutet av februari gjorde en kontroll låg en död ko utanför gården och inne i lösdriften låg en ko som inte kunde resa sig. Länsstyrelsen beskriver händelsen så här:

I mars beslutade alltså länsstyrelsen i Östergötland att omhänderta tio av de 60 djuren. Men trots tio år av allvarliga brister och brott mot djurskyddslagen tillåts gården fortsätta bedriva sin verksamhet.

– Detta visar återigen att bönder, trots länsstyrelsens vetskap, år efter år kan fortsätta att bryta mot djurskyddslagstiftningen. Det är för mig obegripligt hur man kan få hur många chanser som helst, samtidigt som djuren lider. Det är uppenbart att vårt kontrollsystem inte fungerar. Men grundproblemet för djuren är det som både lagen och kontrollsystemet tillåter, att vi utnyttjar och dödar oskyldiga individer på löpande band, säger Malin Gustafsson, talesperson på Djurrättsalliansen.

I början av mars skrev vi om ett liknande fall, där en mjölkgård får fortsätta, trots tio kontroller med brister och tre förelägganden. Vi har även tidigare kunnat avslöja att hälften av de mjölkbönder som förra året belönades med en guldmedalj från Lantbrukarnas riksförbund, har brutit mot djurskyddslagen.

– Så länge vi människor ser djur som produkter till för oss att utnyttja, kommer vi fortsätta läsa om liknande fall. Djuren kommer alltid att få betala priset. Vi behöver inte döda andra djur för att leva, så vad ger oss rätten att behandla dem så här? säger Malin Gustafsson.

Bild från en annan svensk gård. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Gillar du vårt granskande arbete? Stöd oss genom att bli medlem, månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här.

Vill du sluta stödja djurplågeriet, och leva mer djurvänligt? Anta Veganutmaningen!

Fler nyheter
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer