Päls

95 816 personer kräver att minkfarmerna ska stängas

Idag överlämnade organisationen Djurrättsalliansen en namninsamling med 95 816 namnunderskrifter för att stänga minkfarmerna i Sverige till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

I slutet av januari meddelade regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt att det införs ett förbud mot minkuppfödning i Sverige under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på 23 av 26 svenska minkfarmer.

–  Redan tidigare fanns det skäl nog att avveckla minkfarmerna på grund av den oetiska djurhållningen och nu finns det ytterligare skäl, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

I nuläget finns de så kallade avelsdjuren kvar på svenska farmer och de omkring 90 000 minkarna får farmarna behålla under året i avvaktan på besked om vad som ska hända under 2022. De får inte föda upp nya minkkullar, vilket är något som görs på farmerna årligen i vanliga fall.

Måndagen 29 mars lämnades 95 816 namnunderskrifter in till landsbygdsminister Jennie Nilsson och regeringen med kravet att minkfarmerna ska avvecklas. Foto: Djurrättsalliansen

 

Måndagen 29 mars lämnades 95 816 namnunderskrifter in till landsbygdsminister Jennie Nilsson och regeringen med kravet att minkfarmerna ska avvecklas.

– Protestlistan är ett uttryck för svenska folkets starka missnöje med bristen på handlingskraft. Under många års tid har man struntat i den starka opinionen mot minkfarmer. Överlämnandet av namnlistorna är en tydlig markering som tillsammans med tidigare opinionsundersökningar visar att det finns ett utbrett folkligt stöd för att Sverige ska stänga minkfarmerna, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Sedan tidigare vill både Vänsterpartiet och Miljöpartiet avveckla minkfarmerna och den 12 mars meddelade även Liberalerna att de vill se en långsiktig avveckling av minkfarmerna i Sverige.

Minkar på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur/Djurrättsalliansen

 

En majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning och 16 länder i Europa har redan avvecklat eller håller på att avveckla pälsdjursfarmerna. Utöver alla länder som redan avvecklat farmerna väljer allt fler av de stora internationella modehusen att bli pälsfria. Nyligen gick även Sveriges Veterinärförbund ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

Djurrättsalliansen har under många år drivit frågan och arbetat för att minkfarmerna i Sverige ska stängas. Vid flera tillfällen har vi offentliggjort bilder och filmer från svenska minkfarmer och har på så vis kunnat visa det omfattande djurplågeri som minkfarmning innebär. På farmerna hålls minkarna tillsammans i minimala nätburar vilket leder till extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Läs och se mer om vårt arbete för minkarna på sidan Stäng minkfarmerna.

Vi vill rikta ett stort tack till alla som engagerat sig och skrivit under och delat protestlistan. Tillsammans gör vi skillnad för djuren.

Gillar du vårt arbete för djuren? Hjälp oss göra ännu mer genom att bli månadsgivare. Stort tack!

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer