Vego

Fira en djurvänlig påsk – här hittar du recept på vegansk påskmat

 

Nu närmar sig påsken och kanske behöver du lite tips och inspiration inför påskmiddagen? Här hittar du recept till god, djurvänlig och vegansk påskmat! Påskrecepten här under kommer från Matmagasinet VEGO och kakboken.se.

🐥 Matmagasinet VEGO har ännu fler påskrecept som du hittar här.
🐥 Vill du ta del av ytterligare recept från kakboken.se hittar du dem här.
🐥 Vi vill även tipsa om bloggen Jävligt Gott som har många goda påskrecept och dem hittar du här.

Glad djurvänlig påsk önskar Djurrättsalliansen!

Foto: Vegomagasinet

Vegosill med senap

Genom att förvälla auberginebitar får de en silliknande konsistens och passar perfekt i alla möjliga inläggningar. Här är en klassiker med senap.

1 aubergine
1 dl skånsk grovkornig senap
1 dl vanlig senap
1 dl rårörsocker
1 dl rapsolja
2 tsk vitvinsvinäger
1 knippe dill
1 purjolök
salt
svartpeppar

Skala auberginen och dela den i mindre bitar. Förväll dem i ett par minuter i rikligt saltat vatten. Ta upp och skölj i kallt vatten.
Blanda ihop senap, socker, olja och vinäger  i en skål. Finhacka dillen och strimla purjolöken. Vänd ner i senapssåsen tillsammans med auberginebitarna. Smaka av med salt och peppar.

 

Foto: Vegomagasinet

Potatissallad med dillpesto

800 g potatis

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skölj i kallt vatten så att den svalnar och dela sedan i mindre bitar.

Dillpesto
1 kruka färsk dill
1 dl pistagenötter, eller annan nöt
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
ev. ½ dl riven smakrik vegansk ost
salt

Mixa ihop samtliga ingredienser i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer. Blanda peston med potatisen och häll upp på ett serveringsfat.

 

Foto: Vegomagasinet

Skagenröra

Skagenröra är en klassiker som passar utmärkt som förrätt eller tilltugg under en högtid som påsken!

Enklast är det att smula ner tofu, men vi valde att sjuda ett gäng auberginebitar och ha i. Du kan även göra samma sak med skivade champinjoner.

1 aubergine à 150 g
1,5 dl äggfri majonnäs
0,5 vegansk crème fraîche, t ex Oatly iFraiche
2 msk röd tångkaviar
0,5 rödlök, finhackad
0,5 dl dill, finhackad
1 citron, saften
salt
svartpeppar

Skala auberginen och skär i mindre bitar. Sjud dem i lättsaltat vatten tills de mjuknar.
Skölj auberginebitarna i kallt vatten och krama ur så mycket vätska du kan. Lägg ner i en skål.
Blanda ner majonnäs, crème fraîche, tångkaviar, rödlök, dill, citronsaft, salt och peppar. Klart!

 

Foto: Vegomagasinet

Frasiga zucchini bollar med pinjenötter

De här gröna bollarna är inte bara ett färgglatt inslag utan gör sig även bra både varma och kalla.

1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2,5 dl mixade brödsmulor
1 zucchini à 300 g
1 rödlök
0,5 dl majsstärkelse
2 msk olivolja
2 msk rostade pinjenötter
salt
svartpeppar

Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i vatten. Mixa fint i en matberedare och skrapa sedan ner i en bunke. Blanda ner brödsmulorna. Riv zucchinin fint på ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan. Hacka rödlöken fint. Blanda ner zucchini, rödlök, majsstärkelse, olivolja, rostade pinjenötter, salt och svartpeppar. Rulla till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olja.

 

Foto: Vegomagasinet

Medelhavspaj med soltorkade tomater

Den här frestande sojafärspajen med soltorkade tomater, oliver och rosmarin kommer få alla på fall. Strö gärna över lite pepprig ruccola precis före servering.

6 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g mjölkfritt smör
3 msk vatten

Pajfyllning
400 g sojafärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 dl havre- eller sojagrädde
5 soltorkade tomater, hackade
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
1 dl riven vegansk ost
0,5 dl oliver, halverade
1 ask, 250 g, cocktailtomater, halverade

Pajdeg
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och nyp ihop med mjölet i en bunke. När du har fått en hyfsat grynig massa tillsätter du vattnet och knådar snabbt ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter. Tryck sedan ut degen i en pajform. Pricka med en gaffel och förgrädda i 8 minuter.

Pajfyllning
Stek sojafärsen i lite olja. Låt löken steka med i några minuter. När löken har mjuknat och fått lite färg till­sätter du grädden och låter koka in. Rör ner de soltorkade tomaterna tillsam­mans med rosmarin och salt.
Häll ner pajfyllningen i det förgräddade pajskalet. Riv osten och strö den över fyll­ningen. Sprid ut oliver och tomater över osten. Grädda pajen i 25 minuter eller tills osten har smält och fått fin färg. Servera pajen varm, ljummen eller kall.

 

Foto: Kakboken.se

Marsipantårta perfekt till påsk

Bakom kakboken.se ligger bakdrottningen och receptkreatören Karolina Tegelaar. I hennes böcker och på kakboken.se hittar du allt du kan önska dig till fikan och mycket mer. Och vad passar inte bättre till påsen än den här fantastiska marsipantårtan? Här kan du ta del av hennes övriga påskrecept. Kolla även in Facebooksidan Kakboken utan ägg och mjölk.

Den här magiska veganska påsktårtan är bakad med mina revolutionerade tårtbottnar med aquafaba och är fylld med lemon curd. Tårtan är anpassad för formar mellan 18-20 centimeter. För formar mellan 20 – 22 centimeter använder man den större mängden smet. En av insikterna som är viktig när det kommer till riktigt bra vegansk tårtbottnar är att de stora formarna på 22-24 centimeter inte är lätta att få bra resultat med. Använd en gammal klassisk storlek på mellan 18-20 centimeter för det här receptet så blir det perfekt! Det brukar finnas mängder i den storleken på loppisar och i secondhandaffärer eftersom det var standard förr.

Mindre mängd (18-20 cm form)
2 dl strösocker
1 dl aquafaba
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
75 g margarin
¾ dl växtmjölk

Större mängd (20-22 cm form)
3 dl strösocker
1,5 dl aquafaba
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
100g margarin
1 dl växtmjölk

Värm ugnen till 175°C. Smöra och bröa en tårtform. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, utan vitt och pösigt. Det ska inte bara precis ha blivit vitt utan ha tjocknat något (Jag vet, det är ju definitionen av pösigt). Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas. Smält margarin. Häll ner de torra ingredienserna, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten. Häll upp sockerkaksmeten i formen och grädda i mitten av ugnen 175°C 30 – 35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av tårtbottnen.

Vaniljkräm
2 dl valfri växtgrädde
2 msk strösocker
2 msk olja
2 msk majsstärkelse
2 msk vatten
1 krm vaniljpulver
– knivsudd gul färg

För vaniljkräm blandas mjölk eller grädde med strösocker och olja. Majsstärkelsen blandas med vatten innan den rörs ner. Blandningen kokas sedan upp tills den tjocknar. När krämen tjocknat tas den av från plattan och vanilj och eventuell gul färg tillsätts. Täck ytan med plastfolie om krämen kyls.

Lemoncurd
(förbered gärna dagen innan så hinner den stelna)

3 citroner (gärna ekologiska) saft och skal
1 dl vatten
3 msk majsstärkelse
2 dl strösocker
100 g margarin

Koka upp citronsaft, skal, vatten och majsstärkelse. Tag av från plattan när den tjocknat och häll ner strösocker och margarin. Rör tills det smält och häll upp i en ren burk.

Montering
1 pkt vispbar grädde + några droppar citronsaft
300 – 400 g marsipan eller sockerpasta
– färg
– florsocker

Vispa grädden på hög fart tills den blir luftig. TIllsätt några droppar citron eller vinäger och vispa länge och kraftigt. Skär tårtbottnen i tre jämna skivor. Lägg den gräddade ytan uppåt och snittytan nedåt. Bred på lemoncurd. Lägg på nästa del med den andra gräddade delen nedåt, bred på tjock vaniljkräm jämnt över bottnen och täck sedan med den sista delen och lägg en stor klick grädde ovanpå. Spackla sedan in hela tårtan med grädde, gör grädden något tjockare på toppen för att forma en liten kupol. Färga marsipanen och du vill ha den färgad. Kavla sedan ut marsipanen 3 – 4 millimeter tjock, gör du för tunt spricker marsipanen lätt när du täcker tårtan. För att marsipanen inte ska fastna kan man kavla mellan två bakplåtspapper eller mellan två bitar plastfolie, behöver man mjöla kan man använda florsocker. Rulla upp marsipanen på kaveln och rulla sedan ut den över tårtan. För att slippa veck drar du händerna runt tårtan och ”smeker” fast marsipanen på tårtans sidor. Blir det ett veck drar man ut marsipanen lite lätt och ”smeker” in den delen igen. Skär inte av marsipanen för nära nederkanten då den drar ihop sig något.

 

Foto: kakboken.se

Smörgåstårta till påsk

Passar perfekt på midsommar, påsk eller studenten! Bjud allergiker, vegetarianer och veganer på en fantastisk smörgåstårta! Har du tillgång till vegetariska kräftstjärtar, vegetariska laxskivor, vegetarisk ost, vegetarisk skinka kan du toppa tårtan med det men tångrom, citron, dill och gurka blir fantastiskt fint det också. Hittar du inte veganska kräftstjärtar så kan du antingen ha i lite hackad rökt tofu eller utesluta ifrån receptet. Vill du ha en mer mimosalik fyllning kan du blanda ner lite konserverade frukter och eventuellt lite strimlad rökt vegetarisk skinka i skagenröran eller fylla tårtan med en skagenröra och en mimosaröra istället för fejkäggröran. Det svarta saltet ger fejkäggröran sin smak och finns från flera leverantörer i Sverige om man letar på nätet. Det är inte det i färgen svarta saltet som nu ibland finns tillgängligt utan ett svavelsalt är vitt till grått i färgen (t.ex. hos www.indiskkryddor.se). Äggfri majonäs står ofta i allergisektionen i dagligvarubutiker. Rörorna blir godast om de får stå till sig minst ett par timmar och sugas in i brödet, gärna över natten. Jag brukar fylla smörgåsbröden med fyllning och låda dem stå förslutet och svalt över natten så att fyllningen sugs upp i brödet. Jag brukar göra dubbla röror och köpa tre landgångsbröd om jag ska göra en riktigt stor smörgåstårta.

1 paket landgångsbröd
1 sats skagenröra
1 sats fejkäggröra eller mimosaröra
Luftig garneringsröra
Dill, gurka, rädisor, citronskivor, tångrom till garnering.

Skagenröra
1 dl äggfri majonäs
1 dl naturell yoghurt
½ dl tångrom (Röd eller svart)
1-3 msk hackad dill
1-2 tsk citronsaft
lite lite citronskal
2-3 dl hackade veganska kräftstjärtar eller rökt tofu
Eventuellt lite hackad rödlök
1-2 krm salt
1 nypa svartpeppar

Blanda majonäs och yoghurt väl, blanda ner rom, dill, citronsaft och skal, rör ner kräftstjärtar/tofu och eventuell rödlök och smaka sedan av med salt och peppar.

Fejkäggröra
200 g fast/hård tofu
1/2 dl äggfri majonäs
1 -3 krm svart salt, efter smak
1- 3 krm socker
1 nypa svartpeppar
lite gul färg eller lite gurkmeja

Smula sönder tofun och blanda med majonäs och smaka sedan av med salt, socker, svartpeppar och eventuellt gurkmeja för lite färg.

Luftig garneringsröra
1 dl valfri växtvispgrädde
1 dl äggfri majonäs
1 dl naturell sojayoghurt eller oatlys imat

Vispa upp grädden, vispa länge tills den blir riktigt fast. Tillsätt yoguhrt och majonäs och blanda tills smeten är jämn.

Montering
Lägg ut en skiva av landgångsbrödet och varva sedan de olika fyllningarna mellan brödlagren. Den här delen förbereds med fördel dagen innan servering. När tårtan ska garneras vispas grädden upp tills den är luftig, majonäs och sojayoghurt rörs ner tills allt är välblandat. Bred ut ett tunt lager av garneringsblandningen över tårtan och dekorera efter smak med dill, gurka, rom, citron och andra favoriter.

 

 

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer