Djurförsök

Lunds universitet bryter mot djurskyddslagen vid 4 av 5 kontroller

Under 2020 genomförde länsstyrelsen i Skåne fem kontroller av djurhållningen vid Lunds universitets försöksdjursverksamhet. Vid fyra av dessa fem kontroller kunde man konstatera att Lunds universitet inte följt djurskyddslagstiftningen på flera punkter. Det är inte första gången. Även vid inspektioner 2013, 2018 och 2019 kunde länsstyrelsen konstatera brister i Lunds universitets djurhållning samt att de bryter mot djurskyddslagen.

På Lunds universitet används illrar, råttor, möss, grodor, kaniner, fiskar, grisar, får och fåglar i djurförsök. Under 2019 användes ungefär 40 000 möss, 10 000 råttor, 1000 zebrafiskar, 450 kaniner, 100 grisar, 100 illrar, 50 grodor, 50 får och hundratals fåglar i försök.

Vid en institution hålls det afrikanska klogrodor i akvarier i källaren. Länsstyrelsen hittar många brister i djurhanteringen, bland annat att akvarierna var väldigt smutsiga och vattnet grumligt. Trots att lagen kräver det så har inte djuren fått daglig tillsyn och en groda har bland annat hoppat ur karet och dött som en trolig konsekvens.
Försöksdjursjournalen var bristfällig och det saknas uppgifter om etiskt tillstånd, antal djur, var djuren kom ifrån och ålder på djuren. Det fanns inte heller något anläggningstillstånd och arbetsinstruktionerna var bristfälliga.

Bild på smutsiga akvarier och grodor som inte får den dagliga tillsyn de ska få vid Lunds universitet. Bild: länssyrelsen

 

På en annan institution hölls det för många råttor än vad lagen tillåter i de små burarna.

Råttor hölls för många och i för små burar. Bilden är dock från Stockholms universitet.

 

På fältstationen Stensoffa utanför Lund hålls zebrafinkar i utomhusvoljärer med 30-100 zebrafinkar i varje voljär. Djurhållningen får kritik från länsstyrelsen då det finns alldeles för lite inomhusutrymme/box för fåglarna. För 100 fåglar finns en box som är under 1 kvadratmeter liten och det är uppenbart att inte alla fåglar ryms i den för värme. Lunds universitet har även köpt in fåglar som fötts upp utomhus och släppte ut dem på vintern. Då fåglarna inte var anpassade till klimatet och flera fåglar frös ihjäl.
Även vid en inspektion på samma anläggning 2013 påträffades många brister i djurhållningen.

Bild från länsstyrelsens tidigare rapport.

Lunds universitet har även investerat över 200 miljoner kronor i ett nytt djurhus. Det storskaliga djurhuset har plats för omkring 50 000 möss. En av anledningarna till nybygget är att det gamla djurhuset som funnits i över 30 år haft stora problem med virusinfektioner. För några år sedan tvingades de att döda 40 000 råttor och möss efter att parvovirus kommit in i djurhuset. Det nya djurhuset, Comparative Medicine Unit (CMU) är placerat i framtida Science Village, dvs den del av Brunnshögsområdet i nordöstra Lund, som ligger mellan de internationella forskningsanläggningarna ESS och MAX IV-laboratoriet.
CMU består av två separata enheter i samma byggnad. Den ena enheten är en avelsenhet där endast uppfödning av möss kommer att bedrivas. Den andra enheten är en så kallad flexenhet med flera funktioner.

Djurrättsalliansen har tidigare polisanmält Lunds universitet för brott mot djurskyddslagen, läs mer här.

Under 2014 och 2015 drev Djurrättsalliansen en uppmärksammad kampanj för att stoppa djurförsök på katter vid Lunds universitet. Försöken på katter upphörde under 2015.

 

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer