Djurparker

141 djur dog på Kolmården under 2020

Kolmårdens djurpark är Nordens största djurpark som varje år har ett stort antal besökare. Djurparken lockar bland annat besökarna med nyfödda ungar och löften om att de bevarar utrotningshotade djur. Vad som däremot inte visas upp är de hundratals djur som årligen dör eller dödas, däribland utrotningshotade och helt friska djur.

Djurrättsalliansen har granskat hur många djur som dog eller dödades på Kolmårdens djurpark under 2020 genom att begära ut djurparkens artinventaringslista som årligen skickas in till länsstyrelsen.
Djurrättsalliansens granskning visar att 141 djur dog på djurparken under 2020. Tidigare har Djurrättsalliansen kunnat visa att 575 djur dog på Kolmårdens djurpark under 2017-2019.

 

Bland de döda djuren finns bland annat 19 besoarantiloper, 3 giraffer, 1 zebra, 2 lokatter, 15 letjevattenbockar och 11 maror. Vad som även är väldigt anmärkningsvärt är att Kolmårdens djurpark valt att utplåna hela sin flock av axishjortar, 31 friska individer. Kolmårdens djurpark säger själva: ”Blir det för många djur i en flock försöker vi alltid i första hand att omplacera djuren på andra djurparker. Om det inte går kan djuren behöva avlivas. En stor del av djuren som togs bort under förra året tillhör den här kategorin. Vi beslutade exempelvis att avsluta vår djurhållning av axishjort och därför togs alla axishjortar bort.”

31 axishjortar avlivades då Kolmårdens djurpark valde att ta bort hela flocken.

 

Flera av djuren har avlivats trots att de varit helt friska. Bland de döda djuren finns det även starkt hotade djur som två nätgiraffer, tre kulaner och en grevyzebra. Dessutom finns ett av världens mest utrotningshotade djur, addaxantilopen, med på listan – sex addaxantiloper har dött eller avlivats. Under 2017-2020 har 19 utrotningshotade addaxantiloper dött på djurparken.

– Frågan vi måste ställa oss är om djurparkerna är värda det pris som djuren får betala. Utbildning, forskning och artbevarande är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Det är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade och en konsekvens av det är att djur dödas, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Aktivister från Djurrättsalliansen har under många år protesterat mot djurparkens djurhållning.

 

Under 2020 granskade Djurrättsalliansen tio av landets större djurparker genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Djurrättsalliansens granskning visade att tusentals djur dött på djurparkerna under 2017-2019.

En av de 12 delfiner som hålls fängslad på Kolmårdens delfinarium.

 

Delfinariet på Kolmårdens djurpark har under många år kritiserats. Tidigare i år kunde Djurrättsalliansen avslöja att två nya delfiner anlänt till Kolmårdens djurpark från ett delfinarium i Frankrike i slutet av januari. De två delfinerna Guama och Cessol, 38 respektive 36 år gamla, kom från det stora franska nöjesfältet Parc Astérix som slutat med delfin- och sjölejonshower. Anledningen till att de upphört är ett förbud som träder i kraft i april 2021. I allra största hemlighet flögs delfinerna till Sverige och från Sverige flögs en annan delfin till ett delfinarium i Spanien. Djurrättsalliansen kunde avslöja att Kolmården angett ett felaktigt syfte till införseln av en av delfinerna samt att delfinerna inte varit isolerade, vilket var ett av villkoren i införseltillståndet. Detta är anmält till både Jordbruksverket och länsstyrelsen i Östergötland. Här kan du läsa mer om delfiner i fångenskap och delfinerna på Kolmårdens delfinarium.

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

🐾Djurrättsalliansen anser att det är fel, oetiskt och inte försvarbart med djurparker. Läs mer om djurparker här.

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer