Köttindustrin

En inblick i ett svenskt slakteri – januari 2021

Högdräktiga får med fullt utvecklade foster, förorenade och skadade djur – detta är några av de djur som dödats på ett svenskt slakteri under januari 2021.

Djurrättsalliansen granskar ständigt svenska djurindustrier. I början av året offentliggjorde vi filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri. Materialet, som filmats med dolda kameror, visar vad djuren utsätts för när personalen tror att ingen ser på. Under 2020 dödades närmare 118 miljoner landlevande djur på slakterier i Sverige. Genom att ta del av Livsmedelsverkets djurskyddskontroller från svenska slakterier kan vi även där få ett hum om djurens verklighet inom livsmedelsindustrin. Här under kan du läsa om några exempel som Livsmedelsverkets officiella veterinärer uppmärksammat på ett av Sveriges omkring 100 slakterier under januari månad. 

 

Högdräktiga får slaktas 

I början av januari uppmärksammade en av Livsmedelsverkets officiella veterinärer ett högdräktigt får som transporterats till Gotlands Slagteri AB och dödats. Hon bar på två fullt utvecklade tvillingar, se bilderna nedan, vilket innebär att fåret inte skulle ha transporterats till slakteriet. Detta framgår i en rapport för en djurskyddskontroll. 

Foto: Livsmedelsverket

 

I mitten av januari konstaterades ytterligare ett högdräktigt får med fullt utvecklade tvillingar.

– Vi massuppföder enorma mängder djur som vi dödar på löpande band, och en del hinner inte ens födas innan de hamnar på ett slakteri. All slakt innebär brutala våldshandlingar och det är inte försvarbart oavsett om djuren är dräktiga eller inte. Men fall som dessa kommer vara en del av verkligheten så länge vi människor felaktigt tar oss makten att utnyttja och döda andra djur, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Grisar med sår och skador

Den 7e januari upptäcktes 11 grisar med svansskador på samma slakteri, varav två hade färska, såriga och blodiga svansskador. I rapporten från Livsmedelsverkets djurskyddskontroll står det att ”svansskador kan uppkomma genom att grisarna av olika anledningar biter på varandra. Svansbitning uppstår när grisarna av olika skäl mår dåligt eller blir frustrerade.”

Foto: Livsmedelsverket

 

Vi i Djurrättsalliansen har besökt hundratals svenska grisgårdar och har sett många grisar med avbitna och såriga svansar. På vår sida Ett liv som gris kan du se vårt omfattande filmmaterial från svenska grisfarmer. 

Den 24e januari noterades en sugga med en äldre men inte läkt skada som var infekterad med områden med tjockt, vitt var. I rapporten från Livsmedelsverkets djurskyddskontroll går det att läsa att suggan hade övernattat på slakteriet i en box med flera andra suggor och att ”det fanns på båda sidor av vulva samt på svansen lite färskt blod. Under undersökningen av skadan kom en annan sugga fram och nafsade lite på området och fick motas bort. Det bedöms därför som mest troligt att det färska blodet beror på att andra suggor nafsat eller tuggat på skadan.” 

Förorenade nötkreatur

Dagen efter rapporterar Livsmedelsverket i en djurskyddskontroll att sju nötkreatur var förorenade då de ankom till slakteriet. I rapporten står det att ”föroreningarna bestod av äldre intorkad gödsel som har uppstått under en längre tid, minst någon månad” och att ”anledningar till att djuren är förorenade är exempelvis överbeläggning, otillräcklig utgödsling och avsaknad av torra och rena liggplatser”. 

– Alla de här exemplen handlar om tänkande och kännande individer. Deras skador och förorenade kroppar ger en hint om de miserabla liv de hade innan de slutligen gick en brutal död till mötes på slakteriet. Djuren betalar priset för människans egoism. Det här djurplågeriet kan bara få ett slut om vi slutar att se andra djur som mat, säger Malin Gustafsson. 

Foto: Livsmedelsverket

 

Djurrättsalliansen har tidigare berättat om en liten del av vad länsstyrelsen har upptäckt på svenska djurgårdar under januari 2021. Smutsiga, sjuka och skadade djur, levande djur som får kliva över döda och förruttnade kroppar, läs mer här. 

VAD DU KAN GÖRA:

🌱 Vill du ha hjälp, inspiration och tips för att leva mer djurvänligt? Kolla då in Veganutmaningen. En helt gratis mejltjänst där du som deltagare under 28 dagar får recept, svar på de vanligaste frågorna, massvis med vegopepp och mycket mer. Utmaningen börjar varje måndag och du anmäler dig här.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta visa djurens verklighet genom att bli månadsgivare eller medlem. Vill du skänka en engångsgåva går det bra att Swisha till vårt nummer 123 0730 739 eller genom att sätta in din engångsgåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

 

Samtliga bilder här under är tagna av Livsmedelsverket. 

Fler nyheter
Djurrätt

Ge en gåva till djuren på Black Friday

Idag är det Black Friday, en dag då många köper prylar på rea som de egentligen kanske inte behöver. Har du funderat på att köpa någonting som du inte är i behov av? Spara på miljön och hjälp djuren istället!

Läs mer
Djurparker

En av de dödade vargarna på Skansen

I början av oktober avlivade Skansen i Stockholm alla vargar som fanns i varghägnet genom att de sköts ihjäl. Tidigare under året har även flera andra vargar dödats. Bilden föreställer en av de vargarna. Skansens hantering har väckt stor uppmärksamhet och fått kritik från olika håll, inte minst av Djurrättsalliansen som lyft frågan i media och anordnat en manifestation till minne av vargarna.

Läs mer
Päls

Tillåtet att föda upp minkar under 2022

På grund av risken för smittspridning av SARS-CoV-2 så har det under 2021 varit förbjudet och föda upp minkar på Sveriges minkfarmer och de enda minkar som funnits på farmerna är avels-
minkarna. Jordbruksverket har meddelat att från och med den 1 januari 2022 kommer det återigen att vara tillåtet att föda upp minkar i små gallerburar för att sedan gasa ihjäl dem när de är ett halvår gamla.

Läs mer