Sverige

En inblick i svenska djurfabriker – januari 2021

Smutsiga, sjuka och skadade djur, levande djur som får kliva över döda och förruttnade kroppar. Det gäller grisar, kor, får, getter och hönor – här är en liten del av vad länsstyrelsen har upptäckt på svenska gårdar under januari 2021.

Djurrättsalliansen granskar ständigt vad som sker i svenska djurfabriker. Vi har i över 15 år själva besökt hundratals gårdar för att dokumentera hur djuren lever och dör i Sverige. Genom att ta del av länsstyrelsens rapporter kan vi även där få ett hum om vad som sker bakom stängda dörrar. Här kan du läsa om en bråkdel av vad som under januari 2021 har upptäckts på gårdar, spridda över landet.

Har brutit mot djurskyddslagen i nästan ett år

När en lantbrukare har brutit mot djurskyddslagen får hen möjlighet att rätta till bristerna. Om detta inte görs kan länsstyrelsen utfärda ett så kallat föreläggande. Under januari gjordes detta efter att en grisgård under nästan ett års tid ha plågat grisarna. Redan i mars 2020 kunde länsstyrelsen konstatera att grisarna var smutsiga och fick ligga i sin egen avföring. Bristerna har ännu inte åtgärdats.

– Så länge vi människor ser djur som produkter till för oss att utnyttja, kommer vi fortsätta se liknande fall – djuren kommer alltid att få betala priset. Vi behöver inte döda andra djur för att leva, så vad ger oss rätten att behandla dem så här, säger Malin Gustafsson, talesperson på Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen har sedan 2009 offentliggjort bilder och filmer som visar hur grisarna som föds upp för att bli mat lever sina liv. Vi har filmat på hundratals grisfabriker spridda över hela landet, både större och mindre, däribland några av Sveriges allra största. Materialet ger en unik inblick i en av Sveriges största djurindustrier. Det är en glasklar nutidsbild över ett omfattande djurplågeri. Grisarnas vardag i fabrikerna kantas av betong, tristess, sjukdomar, smuts och död.

Levande hönor tvingas kliva över döda artfränder

Ett av de förelägganden som länsstyrelsen utfärdade i januari rör en hönsgård. Efter en anmälan från allmänheten besökte myndigheten gården och upptäckte stora brister och lagbrott. I föreläggandet beskriver länsstyrelsens personal vad de möttes av på gården:

I de norra hönsavdelningarna hölls några tusen levande höns tillsammans med ett tiotal döda höns som låg utspridda i avdelningen, dvs som inte var ihopsamlade. Utöver dessa låg en större mängd döda höns ihopsamlade i högar. Dessa låg i utrymmet under inredningen dvs ett utrymme där hönsen normalt inte skulle vistas i, men vid kontrollen fanns några höns även i detta utrymme. Utrymmet avskildes dock endast med nät, dvs de döda hönsen förvarades i samma rum som de levande hönsen hölls. Vid kontrollen sågs en höna som hade djupa, variga sår vid stjärtfjädrarna och de andra hönsen hackade på henne. Hon var kraftigt medtagen. Hönans tillstånd visar på att hon varit skadad/sjuk i minst en vecka.”

I den södra hönsavdelningen möttes de även av ”en stor mängd döda och, i varierande grad, förruttnade höns. Bland dessa hölls 16 nötkreatur.”

De två lantbrukare som äger gården har djurförbud omfattande hov- och klövbärande djur. Därför omhändertogs de 16 djuren vid kontrollen. Men trots djurförbudet, kan lantbrukarna fortfarande hålla hönor för äggproduktion.

– Om det tidigare gått så långt att någon får djurförbud är det väldigt märkligt att man får fortsätta ha hand om djur ändå. Men att hönor dör i äggindustrin är tyvärr inte någonting konstigt. De fruktansvärda förhållandena i djurfabrikerna, och den framavlade höga äggläggningen, gör att många hönor dör. Faktum är att inga hönor överlever äggindustrin. När de anses ”uttjänta” skickas de till slakteriet eller gasas ihjäl direkt i stallet, säger Malin Gustafsson.

2018 släppte Djurrättsalliansen en omfattande granskning av Sveriges då största äggkläckeri. Under tre års tid hade vi upprepade gånger dokumenterat djurens extrema levandsförhållanden på företagets gårdar.

I juni 2020 blev även två personer från Djurrättsalliansen vittnen till hur personal på Sveriges största hönseri plågade ihjäl hönor. Vi kunde dokumentera hur en av arbetarna satte en höna i en dörröppning och slog igen dörren med full kraft. När dörren öppnades igen flaxade hönan runt på marken, plockades upp och kastades i en container. De smygfilmade klippen visar även hur arbetare slog hönor med träpåkar upprepade gånger.


Bryter mot djurskyddslagen på 31 punkter

Bland länsstyrelsens handlingar kan man läsa om kor som har legat i sin egen avföring så länge att det bildats så kallad ”gödselpansar” på deras ben och magar. På flera gårdar saknar djuren rena liggytor och tvingas stå utomhus utan skydd i kylan.

En av gårdarna som kontrollerades av länsstyrelsen under januari bröt vid besöket mot djurskyddslagen på 31 punkter. Gården har både får, getter och höns. Här är en del av vad myndigheten anmärkte på:

Länsstyrelsen skriver i rapporten att de kommer göra en uppföljande kontroll. När den blir framgår dock inte. I andra fall har det dröjt i nästan ett år innan länsstyrelsen har kommit tillbaka till en gård för att se om bristerna har åtgärdats; en av de mjölkbönder som 2019 belönades med guldmedalj vanvårdade sina djur i åratal. I december 2017 upptäckte länsstyrelsen de allvarliga bristerna. När de – först i februari 2019 – kom tillbaka, hade ingenting förändrats.

– Detta visar att även de som anses vara de bästa mjölkbönderna många gånger har svårt att ens uppfylla de låga krav som finns, och att bönderna trots länsstyrelsens vetskap kan fortsätta att bryta mot djurskyddslagstiftningen i år efter år. Men grundproblemet är det som lagen och kontrollsystemet tillåter, att vi utnyttjar och dödar oskyldiga individer på löpande band, säger Malin Gustafsson.

 

Nedan kan du läsa fler utdrag från en liten del av de besök som länsstyrelsen gjort på svenska djurgårdar under januari 2021.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer