Päls

Lush och Djurrättsalliansen i kampanj tillsammans för att stänga minkfarmerna

Under två veckor i februari arbetar Lush och Djurrättsalliansen tillsammans i en kampanj för att förbjuda minkfarmerna. I alla landets Lush-butiker, samt online, går det att skriva under vår namninsamling och köpa en specialgjord tassformad tvål, där all vinst går till vårt arbete för djuren.

– Vi är väldigt glada över det här samarbetet med Lush. Tillsammans står vi upp för minkarna och kämpar för att stänga minkfarmerna i Sverige för gott, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Lushs butik i Malmö.

 

I Sverige finns det i dagsläget ett 30-tal minkfarmer kvar. På farmerna föds minkar upp och dödas för sin päls. Varje vår föds hundratusentals minkvalpar som bara några månader senare, i slutet av varje år, gasas ihjäl och flås. Under tiden minkarna lever hålls de tillsammans i små gallerburar, vilket bland annat resulterar i extrema konsekvenser som kannibalism och stereotypa beteenden. Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjorde bilder och filmer från svenska minkfarmer och på vår sida Stäng minkfarmerna kan du ta del av materialet och läsa mer om minkarnas situation på farmerna. 

Nyligen kom beskedet att inga nya minkar får födas upp på farmerna under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på minkfarmer i Sverige. Så många som 23 av 26 svenska minkfarmer har haft covidutbrott. Men omkring 90 000 avelsdjur sitter fortfarande i burar på farmerna. Det är de minkar som är föräldrarna till alla de minkar som föds upp och dödas på farmerna årligen.

– Vi uppmanar nu Sverige politiker att införa ett permanent totalförbud mot minkfarmning i Sverige så att farmerna inte kan fortsätta efter pandemin. Flera andra länder har redan fattat beslut om att avveckla pälsdjursfarmer och Sverige borde gör detsamma. Det är det enda sättet att få ett stopp på djurplågeriet och vi ger inte upp förrän varje bur är tom och varje farm stängd för gott, säger Daniel Rolke. 

Här kan du läsa mer om vilka länder som redan tagit ställning och avvecklat eller håller på att avveckla pälsdjursfarmer. 

En specialgjord tvål med en tass går att köpa i Lushs alla butiker i Sverige under kampanjen. All vinst går till Djurrättsalliansens arbete för att stänga minkfarmerna.

 

Inte en enda minka ska behöva lida och dö för att människan vill gå klädd i deras päls. Tillsammans kan vi visa att vi är många som anser att den här oetiska industrin är totalt oacceptabel. Håller du med? Här är några saker du kan göra för att hjälpa till att stänga minkfarmerna: 

🐾 Skriv under namninsamlingen – din röst behövs och gör skillnad. Tillsammans kan vi visa att vi är många som vill stänga minkfarmerna. Namninsamlingen skriver du under här. 

🐾 Stöd Djurrättsalliansens arbete för att stänga minkfarmerna genom att köpa Lushs specialgjorda två Paw Soap. Det är en vegansk tvål med en mild doft av neroli, sandelträ och bergamott. Hela vinsten går direkt till Djurrättsalliansen. Tvålen finns i begränsad upplaga och kan köpas i någon av Lushs butiker i Sverige eller online. Här hittar du tvålen: https://se.lush.com/produkter/tvalar/paw-soap

🐾 Vill du hjälpa till ytterligare skriv gärna till riksdagspolitikerna och uppmana dem att avveckla och stänga minkfarmerna för gott. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter. 

Här kan du läsa mer om kampanjen på Lushs hemsida. 

Fler nyheter
Djurrätt

Vi fyller 19 år – delta i blixtkampanj för djuren!

Djurrättsalliansen firar 19 år. Hur gammal är du? Delta i vår födelsedagsinsamling genom att swisha din ålder. Är du 38 år? Swisha 38 kronor!

Läs mer
Sverige

14 år av anmälningar innan hundar på kennel omhändertogs

Ett omfattande djurplågeri på en hundkennel i Linköping uppdagades i augusti. Detta efter att länsstyrelsen i Östergötland fått in en orosanmälan. Men det här var inte första gången som myndigheten fick larm om vanvård rörande kenneln. Anmälningar om misstänkt djurplågeri har kommit in under 14 års tid.

Läs mer
Djurförsök

Hjärtskärande film inifrån anläggning som föder upp hundar till djurförsök

En film tagen av en visselblåsare visar den plågsamma verkligheten för hundar som utnyttjas i djurförsök. Filmen är från det amerikanska företaget Marshall BioResources som föder upp hundar till djurförsök. Beaglevalpar ”tränas” att bära inhalationsmasker innan de säljs vidare till djurförsökslaboratorier där de utnyttjas i olika toxikologiska tester.

Läs mer