Djurparker

Kolmården bryter mot villkor i införseltillstånd

Lördagen den 23 januari anlände två delfiner till Kolmårdens delfinarium i Sverige. De två delfinerna – Guama och Cessol, 38 respektive 36 år gamla, kommer från det stora franska nöjesfältet Parc Astérix som slutat med delfin- och sjölejonshower. Anledningen till att de upphört är ett förbud som träder i kraft i april 2021.

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att Kolmården angett ett felaktigt syfte till införseln av en av delfinerna samt att ett av villkoren till införseln inte följts. Det står tydligt att delfinerna ska hållas isolerade från andra delfiner i en månad efter ankomsten till Kolmårdens delfinarium. Trots det skrev Kolmårdens djurpark på sin hemsida bara dagar efter att de anlänt: ”I lördags, den 23 januari, kom de två delfinhanarna till Kolmården och de har redan introducerats till den övriga delfinflocken, där de nyfiket börjar lära känna varandra.”

I införseltillstånden för delfinerna så står det att syftet till importen av de två delfinerna är för att de ska användas i avel. Men Kolmårdens djurpark säger själva att det inte är hela fallet och att de enbart ska behålla en delfin: ”Endast en kommer att stanna i förlängningen, då en av dem ska till en djurpark i Tyskland (Park Nürnberg). Men då den tyska parken inte riktigt är redo för att ta emot delfinen än, kommer vi till en början inhusera båda två.”

Djurrättsalliansen har anmält överträdelserna i tillståndet till både länsstyrelsen och jordbruksverket. Tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Östergötlands län har meddelat att de inte kommer agera utan menar att ansvaret ligger på Jordbruksverket. De har meddelat att de kommer ha ett möte med Kolmården för att få svar kring varför villkoren i tillståndet inte följts. De säger även att:
”Vad gäller att delfinerna har släppts ihop så gör det att vi behöver utöka restriktionerna (isoleringen) till att gälla samtliga djur i denna bassäng. Det är givetvis kritiskt att man efterlever de villkor man får i ett tillstånd, och även detta ska vi ta upp med Kolmården. Även Länsstyrelsen kommer att informeras, som är tillsynsmyndighet över djurhållningen på platsen.”

Djurrättsalliansen fortsätter att bevaka ärendet och arbetar för en avveckling av Kolmårdens delfinarium. Delfiner hör hemma i havet – inte i betongbassänger.

Fler nyheter
Köttindustrin

En inblick i ett svenskt slakteri – januari 2021

Högdräktiga får med fullt utvecklade foster, förorenade och skadade djur – detta är några av de djur som dödats på ett svenskt slakteri under januari 2021.

Läs mer
Mjölkindustrin

Mjölkgård har brutit mot djurskyddslagen i sju år – tillåts fortsätta

Under tio djurskyddskontroller mellan 2014 och 2020 har länsstyrelsen bevittnat hur mjölkgården bryter mot lagen; kor och kalvar tvingas ligga i sin egen avföring i blöta och smutsiga boxar – något som har gett djuren skavsår och smärtsamma gödselpansar. Trots detta får mjölkgården fortsätta sin verksamhet. 

Läs mer
Djurförsök

Kraftigt vite utdömt för Lidköpings kaninfarm

Det har varit många turer kring Lidköpings kaninfarm. Under nästan tre års tid har de pågått och djuren på försöksdjursuppfödningen har under tiden levt under fruktansvärda förhållanden. Lidköpings kaninfarm har inte längre tillstånd att föda upp försöksdjur och nu har länsstyrelsen i Västra Götaland beslutat att utdöma kraftiga viten om inte föreläggandet från dem efterlevs.

Läs mer