Djurparker

Kolmården bryter mot villkor i införseltillstånd

Lördagen den 23 januari anlände två delfiner till Kolmårdens delfinarium i Sverige. De två delfinerna – Guama och Cessol, 38 respektive 36 år gamla, kommer från det stora franska nöjesfältet Parc Astérix som slutat med delfin- och sjölejonshower. Anledningen till att de upphört är ett förbud som träder i kraft i april 2021.

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att Kolmården angett ett felaktigt syfte till införseln av en av delfinerna samt att ett av villkoren till införseln inte följts. Det står tydligt att delfinerna ska hållas isolerade från andra delfiner i en månad efter ankomsten till Kolmårdens delfinarium. Trots det skrev Kolmårdens djurpark på sin hemsida bara dagar efter att de anlänt: ”I lördags, den 23 januari, kom de två delfinhanarna till Kolmården och de har redan introducerats till den övriga delfinflocken, där de nyfiket börjar lära känna varandra.”

I införseltillstånden för delfinerna så står det att syftet till importen av de två delfinerna är för att de ska användas i avel. Men Kolmårdens djurpark säger själva att det inte är hela fallet och att de enbart ska behålla en delfin: ”Endast en kommer att stanna i förlängningen, då en av dem ska till en djurpark i Tyskland (Park Nürnberg). Men då den tyska parken inte riktigt är redo för att ta emot delfinen än, kommer vi till en början inhusera båda två.”

Djurrättsalliansen har anmält överträdelserna i tillståndet till både länsstyrelsen och jordbruksverket. Tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Östergötlands län har meddelat att de inte kommer agera utan menar att ansvaret ligger på Jordbruksverket. De har meddelat att de kommer ha ett möte med Kolmården för att få svar kring varför villkoren i tillståndet inte följts. De säger även att:
”Vad gäller att delfinerna har släppts ihop så gör det att vi behöver utöka restriktionerna (isoleringen) till att gälla samtliga djur i denna bassäng. Det är givetvis kritiskt att man efterlever de villkor man får i ett tillstånd, och även detta ska vi ta upp med Kolmården. Även Länsstyrelsen kommer att informeras, som är tillsynsmyndighet över djurhållningen på platsen.”

Djurrättsalliansen fortsätter att bevaka ärendet och arbetar för en avveckling av Kolmårdens delfinarium. Delfiner hör hemma i havet – inte i betongbassänger.

Fler nyheter
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer
Djurparker

Parken Zoo svarar inte på frågor om djur som dött

Under 2023 dog 196 djur på Parken Zoo i Eskilstuna. Flera av de döda djuren tillhör arter som är akut eller starkt hotade: asiatisk vildhund, jätteutter, ringsvanslemur, visayavårtsvin och trädleopard. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, men Parken Zoo svarar inte på frågor om varför djuren dött eller dödats.

Läs mer
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer