Djurparker

Kolmården bryter mot villkor i införseltillstånd

Lördagen den 23 januari anlände två delfiner till Kolmårdens delfinarium i Sverige. De två delfinerna – Guama och Cessol, 38 respektive 36 år gamla, kommer från det stora franska nöjesfältet Parc Astérix som slutat med delfin- och sjölejonshower. Anledningen till att de upphört är ett förbud som träder i kraft i april 2021.

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att Kolmården angett ett felaktigt syfte till införseln av en av delfinerna samt att ett av villkoren till införseln inte följts. Det står tydligt att delfinerna ska hållas isolerade från andra delfiner i en månad efter ankomsten till Kolmårdens delfinarium. Trots det skrev Kolmårdens djurpark på sin hemsida bara dagar efter att de anlänt: ”I lördags, den 23 januari, kom de två delfinhanarna till Kolmården och de har redan introducerats till den övriga delfinflocken, där de nyfiket börjar lära känna varandra.”

I införseltillstånden för delfinerna så står det att syftet till importen av de två delfinerna är för att de ska användas i avel. Men Kolmårdens djurpark säger själva att det inte är hela fallet och att de enbart ska behålla en delfin: ”Endast en kommer att stanna i förlängningen, då en av dem ska till en djurpark i Tyskland (Park Nürnberg). Men då den tyska parken inte riktigt är redo för att ta emot delfinen än, kommer vi till en början inhusera båda två.”

Djurrättsalliansen har anmält överträdelserna i tillståndet till både länsstyrelsen och jordbruksverket. Tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Östergötlands län har meddelat att de inte kommer agera utan menar att ansvaret ligger på Jordbruksverket. De har meddelat att de kommer ha ett möte med Kolmården för att få svar kring varför villkoren i tillståndet inte följts. De säger även att:
”Vad gäller att delfinerna har släppts ihop så gör det att vi behöver utöka restriktionerna (isoleringen) till att gälla samtliga djur i denna bassäng. Det är givetvis kritiskt att man efterlever de villkor man får i ett tillstånd, och även detta ska vi ta upp med Kolmården. Även Länsstyrelsen kommer att informeras, som är tillsynsmyndighet över djurhållningen på platsen.”

Djurrättsalliansen fortsätter att bevaka ärendet och arbetar för en avveckling av Kolmårdens delfinarium. Delfiner hör hemma i havet – inte i betongbassänger.

Fler nyheter
Vego

Fira djurvänligt och njut av växtbaserad julmat

Nu närmar sig julen med allt vad det innebär. Här hittar ni inspirationen och tipsen för ett djurvänligt och helt växtbaserat julbord!

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – inget åtal och ännu ett åklagarbyte

Nu har det snart gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängde ner dagarna efter att avslöjandet publicerades och personal åtalsanmäldes. Men under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

Läs mer
Päls

Många tog ställning mot pälsindustrin i fackeltåg

Pälsindustrin världen över dödar årligen miljontals djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp i små gallerburar för att gasas ihjäl och flås. Lördagen den 26 november tog närmare 100 personer ställning för djuren och deltog i Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin. 

Läs mer