Djurparker

Kolmården bryter mot villkor i införseltillstånd

Lördagen den 23 januari anlände två delfiner till Kolmårdens delfinarium i Sverige. De två delfinerna – Guama och Cessol, 38 respektive 36 år gamla, kommer från det stora franska nöjesfältet Parc Astérix som slutat med delfin- och sjölejonshower. Anledningen till att de upphört är ett förbud som träder i kraft i april 2021.

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att Kolmården angett ett felaktigt syfte till införseln av en av delfinerna samt att ett av villkoren till införseln inte följts. Det står tydligt att delfinerna ska hållas isolerade från andra delfiner i en månad efter ankomsten till Kolmårdens delfinarium. Trots det skrev Kolmårdens djurpark på sin hemsida bara dagar efter att de anlänt: ”I lördags, den 23 januari, kom de två delfinhanarna till Kolmården och de har redan introducerats till den övriga delfinflocken, där de nyfiket börjar lära känna varandra.”

I införseltillstånden för delfinerna så står det att syftet till importen av de två delfinerna är för att de ska användas i avel. Men Kolmårdens djurpark säger själva att det inte är hela fallet och att de enbart ska behålla en delfin: ”Endast en kommer att stanna i förlängningen, då en av dem ska till en djurpark i Tyskland (Park Nürnberg). Men då den tyska parken inte riktigt är redo för att ta emot delfinen än, kommer vi till en början inhusera båda två.”

Djurrättsalliansen har anmält överträdelserna i tillståndet till både länsstyrelsen och jordbruksverket. Tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Östergötlands län har meddelat att de inte kommer agera utan menar att ansvaret ligger på Jordbruksverket. De har meddelat att de kommer ha ett möte med Kolmården för att få svar kring varför villkoren i tillståndet inte följts. De säger även att:
”Vad gäller att delfinerna har släppts ihop så gör det att vi behöver utöka restriktionerna (isoleringen) till att gälla samtliga djur i denna bassäng. Det är givetvis kritiskt att man efterlever de villkor man får i ett tillstånd, och även detta ska vi ta upp med Kolmården. Även Länsstyrelsen kommer att informeras, som är tillsynsmyndighet över djurhållningen på platsen.”

Djurrättsalliansen fortsätter att bevaka ärendet och arbetar för en avveckling av Kolmårdens delfinarium. Delfiner hör hemma i havet – inte i betongbassänger.

Fler nyheter
Mjölkindustrin

Majoritet av guldbelönade mjölkbönder har brutit mot djurskyddslagen

Enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) sträcker sig djuromsorgen hos de mjölkbönder som belönas med guldmedaljer “betydligt längre än att bara följa lagar och förordningar”. Trots det kan Djurrättsalliansen avslöja att 32 av årets 56 guldmedaljörer har brutit mot djurskyddslagstiftningen vid länsstyrelsens kontroller. Bara 16 stycken har blivit godkända vid kontrollerna. De resterande 8 har aldrig haft någon kontroll alls.

Läs mer
Djurparker

Kan ta flera år innan Kolmårdens delfinarium avvecklas

Den 4 juli är det världsdagen för delfiner i fångenskap – en dag som årligen uppmärksammar de delfiner som hålls i fångenskap och fångas i det vilda för att utnyttjas på delfinarier världen över. Tidigare i år kom beskedet att Sveriges enda delfinarium, Kolmårdens delfinarium, ska avvecklas. Till Djurrättsalliansen uppger djurparken fortsatt att det kan ta flera år innan delfinerna omplaceras och det blir ett slut på delfinshowerna. 

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Läs mer