Djurparker

Kolmården bryter mot villkor i införseltillstånd

Lördagen den 23 januari anlände två delfiner till Kolmårdens delfinarium i Sverige. De två delfinerna – Guama och Cessol, 38 respektive 36 år gamla, kommer från det stora franska nöjesfältet Parc Astérix som slutat med delfin- och sjölejonshower. Anledningen till att de upphört är ett förbud som träder i kraft i april 2021.

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att Kolmården angett ett felaktigt syfte till införseln av en av delfinerna samt att ett av villkoren till införseln inte följts. Det står tydligt att delfinerna ska hållas isolerade från andra delfiner i en månad efter ankomsten till Kolmårdens delfinarium. Trots det skrev Kolmårdens djurpark på sin hemsida bara dagar efter att de anlänt: ”I lördags, den 23 januari, kom de två delfinhanarna till Kolmården och de har redan introducerats till den övriga delfinflocken, där de nyfiket börjar lära känna varandra.”

I införseltillstånden för delfinerna så står det att syftet till importen av de två delfinerna är för att de ska användas i avel. Men Kolmårdens djurpark säger själva att det inte är hela fallet och att de enbart ska behålla en delfin: ”Endast en kommer att stanna i förlängningen, då en av dem ska till en djurpark i Tyskland (Park Nürnberg). Men då den tyska parken inte riktigt är redo för att ta emot delfinen än, kommer vi till en början inhusera båda två.”

Djurrättsalliansen har anmält överträdelserna i tillståndet till både länsstyrelsen och jordbruksverket. Tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen i Östergötlands län har meddelat att de inte kommer agera utan menar att ansvaret ligger på Jordbruksverket. De har meddelat att de kommer ha ett möte med Kolmården för att få svar kring varför villkoren i tillståndet inte följts. De säger även att:
”Vad gäller att delfinerna har släppts ihop så gör det att vi behöver utöka restriktionerna (isoleringen) till att gälla samtliga djur i denna bassäng. Det är givetvis kritiskt att man efterlever de villkor man får i ett tillstånd, och även detta ska vi ta upp med Kolmården. Även Länsstyrelsen kommer att informeras, som är tillsynsmyndighet över djurhållningen på platsen.”

Djurrättsalliansen fortsätter att bevaka ärendet och arbetar för en avveckling av Kolmårdens delfinarium. Delfiner hör hemma i havet – inte i betongbassänger.

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Päls

Förslag från regeringen kan innebära slutet för svenska minkfarmer

Enorma mängder minkar har lidit och dött på svenska pälsdjursfarmer i flera decennier. Kampen för djuren och för att stänga farmerna har pågått länge och varit ihärdig. Nu kan slutet för pälsindustrin i Sverige vara nära: regeringen föreslår ekonomiskt stöd till de minkfarmer som frivilligt avvecklar. Det ska även utredas om pälsdjursfarmer ska förbjudas. 

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer