Djurparker

Kolmårdens delfinarium införskaffar två äldre delfiner från Frankrike

Lördagen den 23 januari anlände två delfiner till Kolmårdens delfinarium i Sverige. De två delfinerna – Guama och Cessol, 38 respektive 36 år gamla, kommer från det stora franska nöjesfältet Parc Astérix som slutat med delfin- och sjölejonshower. Anledningen till att de upphört är ett förbud som träder i kraft i april 2021.

De två delfinerna är Guama, en viltfångad delfin som fångades bara fem år gammal utanför Kuba och delfinen Cessol, född på Seaworld Orlando 1984. De är både väldigt gamla, 36 och 38 år, och har införskaffats av Kolmårdens delfinarium för att de vill bedriva avel med dem. Med tanke på delfinernas ålder så innebär en resa mycket stress och en stor risk för djurens liv. Trots det utsattes delfinerna för detta.
Norrköpings flygplats publicerade själva bilder i sociala medier på en av delfinerna som anlände lördagen den 23 januari, men valde att plocka bort bilderna när allmänheten protesterade.

Delfinen Guama blir avlastad på Norrköpings flygplats.
Bild: One Voice/Norrköpings flygplats

–  Det finns en stor opinion mot att hålla delfiner i fångenskap. I Frankrike förbjuds delfinshower i april och två av delfinerna har skickats till Sverige, där de ska vara avelsdjur på Kolmårdens delfinarium och föda fram fler delfiner till delfinarier. Det är oacceptabelt, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen.

Bild på en av delfinerna på flygplanet. Bild: One Voice/Norrköpings flygplats

Kolmårdens djurpark ansökte om att importera delfinerna redan i november och december förra året. Här kan ni se handlingarna från Jordbruksverket:

DNR 6.6.18–16318-2020

DNR 6.6.18–19795-2020

Att stänga in djur tillsammans som kanske inte kommer överens och som i det vilda aldrig skulle träffas medför problem. Att begränsa delfinernas frihet i en pool där det finns få möjligheter att söka skydd från de andra delfinerna kan leda till stress och aggression utan möjlighet att fly. Av den anledningen så medicineras delfiner i fångenskap ofta för att de ska hålla sig lugna och för att undvika slagsmål. Kolmårdens delfinarium har haft problem med mobbning och slagsmål bland delfinerna. Delfiner lever inte ett normalt liv i fångenskap och får heller inte utlopp för sina naturliga beteenden. Vilda delfiner spenderar större delen av sina liv åt att jaga. Här kan du läsa mer om delfiner i fångenskap.

En av Kolmårdens fängslade delfiner.

 

På många håll i världen förändras synen på att använda marina däggdjur i underhållningssyfte. Det berömda Sea World i USA har upphört med sin uppfödning av späckhuggare och även meddelat att de upphör med shower. I vårt grannland Finland har det sista delfinariet stängt och nyligen meddelade även National Aquarium i Maryland, USA, att deras delfiner ska flyttas till ett så kallat seaside sanctuary, ett inhägnat område i öppet vatten.

Hjälp oss göra skillnad för delfinerna på Kolmårdens delfinarium!

  • Besök inte Kolmårdens delfinarium eller andra delfinarier i utlandet.
  • Dela informationen om delfiner i fångenskap.
  • Stöd Djurrättsalliansens arbete med en gåva på pg 42 54 11 – 6 eller swisha till 123 0730 739.

 

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer