Den trettonde december är en dag som majoriteten av befolkningen i Sverige förknippar med Lucia. För Djurrättsalliansen är den här dagen extra speciell av en helt annan orsak – den markerar nämligen årsdagen då de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo, som hade utnyttjats i djurförsök på Astrid Fagræus laboratorium, äntligen fick lämna den mardrömslika verkligheten bakom sig.
Bacill, Bacillusk och Baloo föddes i slutet av 2001 på en ökänd uppfödning i Israel. När de närmade sig två års ålder transporterades de till Astrid Fagræus laboratorium. där de utnyttjades i djurförsök i många år. När Djurrättsalliansen fick information om att aporna troligtvis skulle dödas inleddes en kampanj i augusti 2009 där vi vädjade om att aporna skulle få leva och omplaceras till en djurfristad i England som specialiserat sig på att ta hand om apor. Kampanjen lyckades och på Luciaaftons morgon samma år befann sig de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo på ett flygplan bort från laboratoriet på väg till djurfristaden. Detta var och är den första gången i historien som försöksapor lämnat detta laboratorium vid liv med syfte att få leva resten av sina liv i trygghet och fyllt av kärlek. Än idag lever de tre aporna på Lakeview Primate Sanctuary i en stor inhägnad, där de kan vara både inomhus- och utomhus, något de väljer själva. De har en väldigt stor aptit och föredrar grönsaker framför att äta frukt. De kan leva upp till 30 år så de har många år framför sig i sin inhägnad.
Djurrättsalliansen arbetar för att Bacill, Bacillusk och Baloo ska få sällskap av fem andra apor, som vi anser är goda kandidater för Karolinska Institutet att “pensionera”. Deras namn är Nanuq, Fox, Lynx, Hyena och Grizzly – de är fjorton år gamla och därmed de äldsta aporna som befinner sig inne på laboratoriet där de har hållits instängda och testats på i elva års tid.
Bacill, Bacillusk och Baloo är levande bevis på att det går att ge försöksdjur en andra chans. Djurrättsalliansen och många i befolkningen vädjar nu till Karolinska Institutet att ta sitt förnuft till fånga och låta de fem aporna omplaceras. Laboratoriet i fråga är det enda i hela Norden som fortfarande använder apor i djurförsök och vår namninsamling för att stoppa primatförsöken i Sverige har snart uppnått 35 000 underskrifter, och siffran fortsätter att växa. Det visar på att många är emot att apor plågas i djurförsök.
Genom att läsa några utdrag ur de fem apornas journaler från Karolinska Institutet kan vi få en liten inblick i vad de går igenom: “Har fått sårskador på höger fot, ben, arm och hand.”, “Sytt i pannan 14 stygn.”, “Lite problem med luftvägen”, “Kräks”, “Extremt stressad, puls 236 slag/minuten.”, “Har en böld på ländryggen och ett nytt sår på svansen.”, “Sår som vätskar och varar på höger armbåge, vill inte stödja på armen.”, “3 cm långt sår på insidan av höger armbåge.”, “Har sårskador: huvud (på hjässan), svans, öppet sår, höger kind, bortsliten nagel, “. Och detta ger trots allt inte en heltäckande bild av alla de hemskheter som aporna utsätts för på andra sidan av de stängda dörrarna in till Karolinska Institutets laboratorium.
Varje räddat liv är en seger och vi gläds idag över alla de tio år som Bacill, Bacillusk och Baloo har levt utanför djurförsökslaboratoriets väggar. De har blivit ambassadörer för alla de apor som inte överlevt eller fått den möjlighet. Det finns alternativ till väldigt många djurförsök i dagsläget och Djurrättsalliansen arbetar för att få ett stopp på djurförsöken. Astrid Fagreus Laboratorium är det enda laboratoriet i Skandinavien som fortfarande använder apor i djurförsök och i nuläget finns 60-tal apor som används i olika typer av experiment i djurförsökslaboratoriet. Även andra djur som råttor, kaniner, möss, fåglar, marsvin och grisar används på samma anläggning. Här kan du läsa mer om djurförsök på apor.
Stort tack till alla våra medlemmar och supporters. De här aporna är vid liv idag tack vare ert stöd. Läs gärna mer om vår kampanj Stoppa primatförsöken.