Djurförsök

11 år sedan försöksaporna räddades

Den trettonde december är en dag som majoriteten av befolkningen i Sverige förknippar med Lucia. För Djurrättsalliansen är den här dagen extra speciell av en helt annan orsak – den markerar nämligen årsdagen då de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo, som hade utnyttjats i djurförsök på Astrid Fagræus laboratorium, äntligen fick lämna den mardrömslika verkligheten bakom sig.

Apa på Karolinska Institutet, Stockholm. Foto: KI

Bacill, Bacillusk och Baloo föddes i slutet av 2001 på en ökänd uppfödning i Israel. När de närmade sig två års ålder transporterades de till Astrid Fagræus laboratorium. där de utnyttjades i djurförsök i många år. När Djurrättsalliansen fick information om att aporna troligtvis skulle dödas inleddes en kampanj i augusti 2009 där vi vädjade om att aporna skulle få leva och omplaceras till en djurfristad i England som specialiserat sig på att ta hand om apor. Kampanjen lyckades och på Luciaaftons morgon samma år befann sig de tre aporna Bacill, Bacillusk och Baloo på ett flygplan bort från laboratoriet på väg till djurfristaden. Detta var och är den första gången i historien som försöksapor lämnat detta laboratorium vid liv med syfte att få leva resten av sina liv i trygghet och fyllt av kärlek. Än idag lever de tre aporna på Lakeview Primate Sanctuary i en stor inhägnad, där de kan vara både inomhus- och utomhus, något de väljer själva. De har en väldigt stor aptit och föredrar grönsaker framför att äta frukt. De kan leva upp till 30 år så de har många år framför sig i sin inhägnad.

Bacill, Bacillusk och Baloo i sitt tygga hem på en djurfristad i England.
Foto: Craig Redmond

Djurrättsalliansen arbetar för att Bacill, Bacillusk och Baloo ska få sällskap av fem andra apor, som vi anser är goda kandidater för Karolinska Institutet att “pensionera”. Deras namn är Nanuq, Fox, Lynx, Hyena och Grizzly – de är fjorton år gamla och därmed de äldsta aporna som befinner sig inne på laboratoriet där de har hållits instängda och testats på i elva års tid.

Bacill, Bacillusk och Baloo är levande bevis på att det går att ge försöksdjur en andra chans. Djurrättsalliansen och många i befolkningen vädjar nu till Karolinska Institutet att ta sitt förnuft till fånga och låta de fem aporna omplaceras. Laboratoriet i fråga är det enda i hela Norden som fortfarande använder apor i djurförsök och vår namninsamling för att stoppa primatförsöken i Sverige har snart uppnått 35 000 underskrifter, och siffran fortsätter att växa. Det visar på att många är emot att apor plågas i djurförsök.

På julafton får de tre aporna paket för första gången i sina liv, som var väldigt uppskattat.

Genom att läsa några utdrag ur de fem apornas journaler från Karolinska Institutet kan vi få en liten inblick i vad de går igenom: “Har fått sårskador på höger fot, ben, arm och hand.”, “Sytt i pannan 14 stygn.”, “Lite problem med luftvägen”, “Kräks”, “Extremt stressad, puls 236 slag/minuten.”, “Har en böld på ländryggen och ett nytt sår på svansen.”, “Sår som vätskar och varar på höger armbåge, vill inte stödja på armen.”, “3 cm långt sår på insidan av höger armbåge.”, “Har sårskador: huvud (på hjässan), svans, öppet sår, höger kind, bortsliten nagel, “. Och detta ger trots allt inte en heltäckande bild av alla de hemskheter som aporna utsätts för på andra sidan av de stängda dörrarna in till Karolinska Institutets laboratorium.

Varje räddat liv är en seger och vi gläds idag över alla de tio år som Bacill, Bacillusk och Baloo har levt utanför djurförsökslaboratoriets väggar. De har blivit ambassadörer för alla de apor som inte överlevt eller fått den möjlighet. Det finns alternativ till väldigt många djurförsök i dagsläget och Djurrättsalliansen arbetar för att få ett stopp på djurförsöken. Astrid Fagreus Laboratorium är det enda laboratoriet i Skandinavien som fortfarande använder apor i djurförsök och i nuläget finns 60-tal apor som används i olika typer av experiment i djurförsökslaboratoriet. Även andra djur som råttor, kaniner, möss, fåglar, marsvin och grisar används på samma anläggning. Här kan du läsa mer om djurförsök på apor.

Här kan du se fler bilder på Bacill, Bacillusk och Baloo i deras hem på djurfristaden Lakeview Monkey Sanctuary i England.

Stort tack till alla våra medlemmar och supporters. De här aporna är vid liv idag tack vare ert stöd. Läs gärna mer om vår kampanj Stoppa primatförsöken.

Fler nyheter
Djurrätt

Nytt avslöjande: Innanför väggarna på ett svenskt KRAV-slakteri

Grisar som sparkas, slås med kedjor och stampas i ansiktet. Grova djurskyddsbrott samt helt lagligt våld och dödande. Djurrättsalliansens unika filmmaterial, fångat med dold kamera, visar vad djuren utsätts för på ett svenskt KRAV-slakteri när personalen tror att ingen ser på.

Läs mer
Okategoriserade

Investigation closes down slaughterhouse in Sweden

Last Tuesday, Djurrättsalliansen published video material from a Swedish KRAV slaughterhouse. The KRAV label stands for organic/good animal welfare. The material, filmed with a hidden camera, shows what the animals are exposed to when employees assume that no one is watching. Pigs are kicked in the face, hit with chains, beaten with sticks, and given electric shocks. In addition to the animal abuse, the videos show serious animal welfare violations in the practices of ordinary slaughter. The slaughterhouse has now been forced to close down.

Läs mer
Köttindustrin

Seger: avslöjade KRAV-slakteriet lägger ner

Efter att Djurrättsalliansen i veckan offentliggjorde filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri, vilket TV4 var först att rapportera om, blev reaktionerna massiva och nu stängs slakteriet ner.

Läs mer
Köttindustrin

Landsbygdsministern reagerar på vårt filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri

”Jag blir oerhört illa berörd och förbannad å alla näringsidkare och konsumenters vägnar”, säger landsbygdsminster Jennie Nilsson efter att ha sett vår film där slakteripersonal bland annat misshandlar grisar. Frågan vi ställer oss är: Borde inte det enda rimliga vara att bli illa berörd och förbannad för djurens skull?

Läs mer