Päls

Myndighet missade informera nära hälften av minkfarmerna i Sverige om coronasmitta

Coronaviruset sprider sig på minkfarmer i flera länder och viruset kan mutera hos minkarna, vilket experter menar är en fara mot folkhälsan. Medan Danmark har tagit beslut om att stänga ner hela pälsindustrin, har svenska politiker försäkrat att de har smittan under kontroll och god kontakt med de svenska pälsdjursfarmerna. Striktare restriktioner har införts i Sverige som farmarna ska ha informerats om. Men Djurrättsalliansen kan nu visa att när Jordbruksverket delgav minkfarmerna de nya restriktionerna, missade de nära hälften av landets farmer. 

Den senaste tiden har coronaviruset upptäckts på minkfarmer i flera länder. I Sverige har i dagsläget 13 av 18 farmer i Sölvesborg bekräftats smittade. Viruset kan mutera hos minkarna och med tanke på att vi befinner oss mitt i en global pandemi, kan detta enligt experter utgöra en fara för folkhälsan. I Danmark har krafttagen för att stoppa smittspridningen varit hårda – minkarna på samtliga farmer ska avlivas och minknäringen har fått förbud fram till 2022. I Sverige har situationen hanterats annorlunda – här får minkfarmerna fortsätta verksamheten men striktare restriktioner har införts. Just nu pågår den årliga pälsningen där minkarna gasas ihjäl och flås för sin päls. Omkring 80 procent av minkarna dödas medan resterande femtedel behålls som avelsdjur, även på de smittade farmerna.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson skrev i ett uttalande att ”Statens jordbruksverk belagt samtliga minkbesättningar i Sverige, även de som inte är smittade med strikta restriktioner.” Men nu kan Djurrättsalliansen visa att myndigheten missade att skicka restriktionerna till nästan hälften av de svenska minkfarmerna. I offentliga handlingar från Jordbruksverket som Djurrättsalliansen begärt ut och granskat framgår det att närmare hälften av de minkfarmer som är aktiva i Sverige idag inte har informerats om de nya restriktionerna, däribland har minkfarmer med konstaterad smitta missats. Däremot har minkfarmare som inte varit verksamma på flera år fått informationen skickad till sig. Landsbygdsministern skrev även att myndigheterna ”följer utvecklingen noggrant”.

– Uppenbart har ansvarig myndighet inte koll på vilka minkfarmer som är aktiva i Sverige i dagsläget och därmed kan inte politiker och myndigheter ”följa utvecklingen noggrant”. Frågan är vad konsekvenserna blir av att hälften av alla minkfarmer i landet inte fått de nya restriktionerna skickade till sig. Att coronaviruset sprids bland djuren på minkfarmerna är allvarligt men bara ytterligare en till raden av de redan befintliga skäl att avveckla pälsdjursfarmerna, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I dagsläget finns det 36 aktiva minkfarmer kvar i Sverige, där omkring en halv miljon minkar årligen dödas. Djurrättsalliansen har det senaste decenniet arbetat för att farmerna ska avvecklas. 2010 offentliggjorde organisationen för första gången bilder och filmer från svenska minkfarmer, ett avslöjande som ledde till stor uppmärksamhet och kom att kallas ”minkskandalen”. Dokumentationen visade konsekvenserna av att hålla minkar tillsammans i nätburar på farmerna: bitskador, kannibalism och stereotypa beteenden. Pälsindustrin globalt och nationellt är på nedgång. 16 länder i Europa har redan avvecklat eller håller på att avveckla pälsdjursfarmerna. Flera stora internationella modehus har valt att bli pälsfria. Opinionen mot pälsindustrin är stark bland allmänheten – bland annat har en opinionsundersökning visat att 8 av 10 svenskar vill stänga minkfarmerna.

– Minkfarmerna innebär djurplågeri, lidande och död – ingenting annat. Farmerna borde givetvis aldrig ha funnits över huvud taget så nu är det på tiden att Sveriges politiker visar lite handlingskraft och stänger minkfarmerna en gång för alla, säger Malin Gustafsson.

Under 2019 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterialet här under som visar hur minkar under den så kallade pälsningen fångas in och slits ur burarna för att sedan stoppas ner i en så kallad avlivningslåda för att gasas till döds och därefter flås. De flådda kropparna slängs sedan på hög i containrar.

 

Här under kan du se en del av Djurrättsalliansens filmmaterial från svenska minkfarmer och några av de tusentals minkar vi mött. Så här ser deras liv ut på farmerna under den tid de lever.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här. Sprid gärna namninsamlingen och uppmana dina vänner att skriva under!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Djurrätt

Nytt avslöjande: Innanför väggarna på ett svenskt KRAV-slakteri

Grisar som sparkas, slås med kedjor och stampas i ansiktet. Grova djurskyddsbrott samt helt lagligt våld och dödande. Djurrättsalliansens unika filmmaterial, fångat med dold kamera, visar vad djuren utsätts för på ett svenskt KRAV-slakteri när personalen tror att ingen ser på.

Läs mer
Okategoriserade

Investigation closes down slaughterhouse in Sweden

Last Tuesday, Djurrättsalliansen published video material from a Swedish KRAV slaughterhouse. The KRAV label stands for organic/good animal welfare. The material, filmed with a hidden camera, shows what the animals are exposed to when employees assume that no one is watching. Pigs are kicked in the face, hit with chains, beaten with sticks, and given electric shocks. In addition to the animal abuse, the videos show serious animal welfare violations in the practices of ordinary slaughter. The slaughterhouse has now been forced to close down.

Läs mer
Köttindustrin

Seger: avslöjade KRAV-slakteriet lägger ner

Efter att Djurrättsalliansen i veckan offentliggjorde filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri, vilket TV4 var först att rapportera om, blev reaktionerna massiva och nu stängs slakteriet ner.

Läs mer
Köttindustrin

Landsbygdsministern reagerar på vårt filmmaterial från ett svenskt KRAV-slakteri

”Jag blir oerhört illa berörd och förbannad å alla näringsidkare och konsumenters vägnar”, säger landsbygdsminster Jennie Nilsson efter att ha sett vår film där slakteripersonal bland annat misshandlar grisar. Frågan vi ställer oss är: Borde inte det enda rimliga vara att bli illa berörd och förbannad för djurens skull?

Läs mer