Päls

Myndighet missade informera nära hälften av minkfarmerna i Sverige om coronasmitta

Coronaviruset sprider sig på minkfarmer i flera länder och viruset kan mutera hos minkarna, vilket experter menar är en fara mot folkhälsan. Medan Danmark har tagit beslut om att stänga ner hela pälsindustrin, har svenska politiker försäkrat att de har smittan under kontroll och god kontakt med de svenska pälsdjursfarmerna. Striktare restriktioner har införts i Sverige som farmarna ska ha informerats om. Men Djurrättsalliansen kan nu visa att när Jordbruksverket delgav minkfarmerna de nya restriktionerna, missade de nära hälften av landets farmer. 

Den senaste tiden har coronaviruset upptäckts på minkfarmer i flera länder. I Sverige har i dagsläget 13 av 18 farmer i Sölvesborg bekräftats smittade. Viruset kan mutera hos minkarna och med tanke på att vi befinner oss mitt i en global pandemi, kan detta enligt experter utgöra en fara för folkhälsan. I Danmark har krafttagen för att stoppa smittspridningen varit hårda – minkarna på samtliga farmer ska avlivas och minknäringen har fått förbud fram till 2022. I Sverige har situationen hanterats annorlunda – här får minkfarmerna fortsätta verksamheten men striktare restriktioner har införts. Just nu pågår den årliga pälsningen där minkarna gasas ihjäl och flås för sin päls. Omkring 80 procent av minkarna dödas medan resterande femtedel behålls som avelsdjur, även på de smittade farmerna.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson skrev i ett uttalande att ”Statens jordbruksverk belagt samtliga minkbesättningar i Sverige, även de som inte är smittade med strikta restriktioner.” Men nu kan Djurrättsalliansen visa att myndigheten missade att skicka restriktionerna till nästan hälften av de svenska minkfarmerna. I offentliga handlingar från Jordbruksverket som Djurrättsalliansen begärt ut och granskat framgår det att närmare hälften av de minkfarmer som är aktiva i Sverige idag inte har informerats om de nya restriktionerna, däribland har minkfarmer med konstaterad smitta missats. Däremot har minkfarmare som inte varit verksamma på flera år fått informationen skickad till sig. Landsbygdsministern skrev även att myndigheterna ”följer utvecklingen noggrant”.

– Uppenbart har ansvarig myndighet inte koll på vilka minkfarmer som är aktiva i Sverige i dagsläget och därmed kan inte politiker och myndigheter ”följa utvecklingen noggrant”. Frågan är vad konsekvenserna blir av att hälften av alla minkfarmer i landet inte fått de nya restriktionerna skickade till sig. Att coronaviruset sprids bland djuren på minkfarmerna är allvarligt men bara ytterligare en till raden av de redan befintliga skäl att avveckla pälsdjursfarmerna, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I dagsläget finns det 36 aktiva minkfarmer kvar i Sverige, där omkring en halv miljon minkar årligen dödas. Djurrättsalliansen har det senaste decenniet arbetat för att farmerna ska avvecklas. 2010 offentliggjorde organisationen för första gången bilder och filmer från svenska minkfarmer, ett avslöjande som ledde till stor uppmärksamhet och kom att kallas ”minkskandalen”. Dokumentationen visade konsekvenserna av att hålla minkar tillsammans i nätburar på farmerna: bitskador, kannibalism och stereotypa beteenden. Pälsindustrin globalt och nationellt är på nedgång. 16 länder i Europa har redan avvecklat eller håller på att avveckla pälsdjursfarmerna. Flera stora internationella modehus har valt att bli pälsfria. Opinionen mot pälsindustrin är stark bland allmänheten – bland annat har en opinionsundersökning visat att 8 av 10 svenskar vill stänga minkfarmerna.

– Minkfarmerna innebär djurplågeri, lidande och död – ingenting annat. Farmerna borde givetvis aldrig ha funnits över huvud taget så nu är det på tiden att Sveriges politiker visar lite handlingskraft och stänger minkfarmerna en gång för alla, säger Malin Gustafsson.

Under 2019 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmmaterialet här under som visar hur minkar under den så kallade pälsningen fångas in och slits ur burarna för att sedan stoppas ner i en så kallad avlivningslåda för att gasas till döds och därefter flås. De flådda kropparna slängs sedan på hög i containrar.

 

Här under kan du se en del av Djurrättsalliansens filmmaterial från svenska minkfarmer och några av de tusentals minkar vi mött. Så här ser deras liv ut på farmerna under den tid de lever.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här. Sprid gärna namninsamlingen och uppmana dina vänner att skriva under!

🐾 Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort bilder och filmer från minkfarmer i Sverige som visar på det djurplågeri pälsindustrin och pälsdjursfarmerna innebär. Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Stäng minkfarmerna.

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen, vilket du blir här.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter.

Fler nyheter
Djurparker

68 djur döda – Borås djurpark inte öppna kring dödsorsaker

Under förra året dog 68 djur på Borås djurpark. Flera av dem tillhör arter som är akut eller starkt hotade. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken. Men dödsorsakerna för de specifika individerna har Borås djurpark inte uppgett, utan menar att de inte har möjlighet att ”gå in på detaljer för enskilda djur”. 

Läs mer
Päls

Minkfarm konkursade – drivs vidare i annat bolag

I början av året kunde vi berätta att Sveriges största minkfarm gått i konkurs. Men nu drivs farmen vidare i ett annat bolag. Enligt bolagets VD är dock verksamheten idag mindre, och meddelar att den kan komma att avvecklas helt.

Läs mer
Djurrätt

Lämna inte djur i bilen i sommarvärmen!

Tänk på att aldrig lämna hundar, eller andra djur, i bilar nu när sommarvärmen är här! Även om fönstren är nervevade blir det fort väldigt varmt i bilar vilket är livshotande för djuren. Här hittar du information om vad du kan göra om du ser ett överhettat djur i en bil.

Läs mer