Djurrätt

15 höjdpunkter från 15 år för djuren

I år fyller Djurrättsalliansen 15 år! Vi firar med att berätta om 15 höjdpunkter i vårt arbete för djuren.

1. Vi har lyckats rädda tre apor från djurförsök, och gör nu allt vi kan för att rädda fler!

I december 2009 lyckades vi tillsammans med Animal Defenders International att rädda tre apor från djurförsök. Bacill, Bacillusk och Baloo hölls på Smittskyddsinstitutet (idag Karolinska Institutet) i Stockholm, och fick efter avslutade försök en andra chans i stället för att dödas. De omplacerades och lever sedan dess på en djurfristad i England och är ambassadörer för de apor som fortfarande används i plågsamma djurförsök. Djurrättsalliansen fortsätter arbetet med att försöka stoppa primatförsöken, och just nu kämpar vi även för att rädda livet på ytterligare fem apor – Lynx, Hyena, Grizzly, Fox och Nanuq.

 

2. Vi har lyckats få ett förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus!

I oktober 2013 meddelade Cirkus Scott att de efter 76 år beslutat sig för att sluta använda vilda djur i sina föreställningar. Det innebar att inga elefanter eller sjölejon längre skulle finnas med i cirkusens repertoar. Beskedet kom bara några veckor efter att Djurrättsalliansen avslöjat att Cirkus Scotts elefanttränare tidigare misshandlat elefanter och efter att vi lyckats få tre av deras samarbetspartners att upphöra med samarbetet efter vårt avslöjande. Djurrättsalliansen har arbetat aktivt mot cirkusarna och har haft regelbundna protester vid deras föreställningar. Sedan 2018 är det förbjudet med elefanter och sjölejon på svenska cirkusar och många cirkusar har nu valt att bli helt djurfria. 

 

3. Vi har lyckats förbjuda sexuella övergrepp på djur!

Djurrättsalliansens kraftfulla kampanj Stoppa Djursexet drogs igång hösten 2008, där vi infiltrerade ett nätverk av människor som utförde sexuella övergrepp mot djur. Med den informationen vände vi oss till Expressen som kunde publicerade vårt material i ett stort avslöjande i massmedia. Trots det ville inte politikerna driva igenom ett förbud och Djurrättsalliansen anordnade manifestationer varje vecka utanför riksdagen i Stockholm för att informera och visa upp de utsatta djurens verklighet. Slutligen agerade Sveriges politiker och sedan 2014 är sexuella övergrepp mot djur förbjudna.

 

4. Vi har visat grisarnas verklighet i över 10 år!

Under 2008 och 2009 dokumenterade vi förhållandena på över hundra grisfarmer i Sverige och avslöjade grisarnas livssituation. Ett avslöjande som resulterade i den så kallade ”Grisskandalen” där bland annat Svenskt Kötts VD (dåvarande Swedish Meats) fick avgå och grisbranschen skakades om ordentligt. Sedan dess har Djurrättsalliansen upprepade gånger visat filmer och bilder från svenska grisgårdar. Det omfattande materialet från hundratals grisfabriker ger en unik inblick i en av Sveriges största djurindustrier. Det är en glasklar nutidsbild över ett omfattande djurplågeri som sker inom lagens ramar. Trots flera avslöjanden under flera års tid är djurens situation oförändrad. Men det är därför vårt fortsatta arbete behövs och vår dokumentation har fått otroligt många att sluta se djur som produkter, och istället välja en djurvänligare livsstil. Läs mer om vårt arbete för grisarna på ettlivsomgris.se

 

5. Vi har lyckats få ett förbud mot katt- och hundpäls!

Då det under början av 2000-talet fortfarande var lagligt att sälja importerad päls från hundar och katter protesterade vi mot det på flera sätt. Bland annat fick vi de flesta zooaffärer i Sverige att sluta sälja djurleksaker med päls, en kampanj vid drev under namnet ”Djurplågeri är inget att leka med!”. Tillsammans med Animal Protection Network samlade vi in 22 000 namnunderskrifter för ett förbud av hund- och kattpäls från Asien som vi överlämnade till Sveriges dåvarande jordbruksminister. Strax därefter röstades ett förbud igenom som trädde i kraft 2008.

 

6. Vi har drivit en internationell kampanj för att stänga Kolmårdens delfinarium!

Kolmårdens djurpark har Sveriges enda delfinarium. Där har över 60 delfiner dött. Djurrättsalliansen har under många år drivit en kampanj för att stänga delfinariet genom att bland annat granska delfinariet och delfinernas livsöden, dokumentering, informationsspridning och protester. 2014, vid en av våra största demonstrationer utanför Kolmården, var Ric O’barry med och protesterade. O’barry blev känd som delfintränare i tv-serien Flipper, men lägger nu all sin tid på att stoppa branschen som han själv arbetade i. Vi kommer inte att ge upp förrän vi lyckas stänga Kolmårdens delfinarium. 

 

7. Vi har avslöjat grovt djurplågeri hos Sveriges största äggproducent!

Under sommaren 2020 kunde Djurrättsalliansens avslöja hur personal plågade ihjäl hönor hos Sveriges största hönseri, CA Cedergren. Två personer från Djurrättsalliansen blev vittnen till de brutala händelserna och lyckades fånga dessa på film. I filmerna syns hur hönor slås med påkar, kläms i en dörr och kastas levande i en container. Avslöjandet fick ett enormt genomslag och alla de största medierna rapporterade om det. 

CA Cedergren är Sveriges överlägset största äggproducent. På det enorma industrikomplexet utanför Mönsterås i Småland finns flera djurstallar som varje rymmer upp till 91 000 hönor. Där hålls hönor i så kallade frigående system. Företaget har tillstånd att hålla närmare 2 miljoner hönor, och har även ansökt om att utöka verksamheten ytterligare. 

Avslöjandet har gett många människor en inblick i djurens verklighet i äggindustrin och lett till att allt fler väljer att ta avstånd från att konsumera ägg. 

 

8. Vi har anordnat Vegomässan – Sveriges första och största veganska mässa – 12 gånger!

2007 arrangerade vi Sveriges allra första veganska mässan, Vegomässan, med över 1 700 besökare. Sedan dess har vi arrangerat totalt tolv mässor i Stockholm och Malmö med ett växande besöksantal och intresse för varje år! 2018 hölls den största, men också sista, mässan som blev en riktig succé med över 100 hundra utställare och 5 600 besökare under bara en dag! Vid tidpunkten för den allra första mässan saknades veganska produkter på marknaden och syftet med mässan var att förändra detta. Mässan har inte bara fått oerhört många människor att välja växtbaserat utan har bidragit till att verkligheten idag ser helt annorlunda ut då det är hur enkelt som helst att välja veganskt och med ett enormt utbud. Vegomässan har varit en pionjär och vi är inte bara stolta över alla otroliga mässor det blev under åren utan även allt mässan har bidragit till.

 

9. Vi har fått företag och modemässor pälsfria!

Djurrättsalliansen har under lång tid effektivt och framgångsrikt arbetat för att påverka butikskedjor, klädbutiker och klädmärken att bli pälsfria. Detta genom dialog och information om pälsindustrin, men även i form av kampanjer och protester. Sedan början av 2000-talet har de flesta av landets butikskedjor och många enskilda klädbutiker och klädmärken valt att hålla sina butiker och produkter helt fria från äkta päls. Djurrättsalliansen har påverkat bland andra IC Company, Naturkompaniet, Team Sportia, Boomerang, Kriss, Peak Performance, Intersport, Stadium, Solo, Vincent Shoe Store och Fjällräven att sluta sälja päls. 

Djurrättsalliansen stoppade även Furniche – ett modeprojekt som gick ut på att få unga svenska designers att börja använda äkta päls i sina kreationer. Vi har även under flera år protesterat mot Stockholm Fashion Week som haft mycket äkta päls. Under 2020 kom det glädjande beskedet att Stockholm Fashion Week äntligen beslutat att sluta med äkta päls och skinn från exotiska djur. 

Vi arbetar på flera olika vis för att stoppa den oetiska pälsindustrin och arbetet med att påverka företag att bli pälsfria är ett lyckat sätt som har bidragit till att det rör sig åt rätt håll – en framtid där djur inte ses som kläder.

 

10. Vi har snart stängt alla minkfarmer i Sverige!

Djurrättsalliansen kämpar hårt för att stänga pälsdjursfarmerna i Sverige. Under två år dokumenterade vi svenska minkfarmer och kunde 2010 visa upp djurens verklighet, något som skapade en stor opinion mot pälsdjursfarmer. Som en direkt konsekvens av vårt avslöjande besökte länsstyrelsen en stor del av landets minkfarmer och kunde konstatera att 85 procent av minkfarmerna bröt mot lagen och omkring en tredjedel av farmerna saknade tillstånd att ens bedriva sin verksamhet. Sedan dess har Djurrättsalliansen ett flertal gånger återigen dokumenterat svenska minkfarmer och vi har släppt avslöjande på avslöjande. Utöver att visa minkarnas brutala verklighet på farmerna arbetar vi ständigt med att granska de minkfarmer som finns kvar i landet. De har under åren ständigt blivit färre och färre och idag finns endast 37 minkfarmer kvar i Sverige, vilket vår senaste granskning har kunnat visa. Land efter land förbjuder pälsdjursuppfödning – snart är den svenska pälsindustrin bara ett minne blott! Läs mer om vårt arbete mot pälsindustrin på stängminkfarmerna.nu

 

11. Vi har drivit en internationell kampanj för Astrahundarna! 

I slutet av 2012 fick Djurrättsalliansen information från en före detta anställd på Astra Zeneca att läkemedelsföretaget hade börjat avliva friska beaglehundar på sin kennel utanför Örkelljunga. 

Verksamheten skulle läggas ner och Astra Zeneca hade inte plats för de cirka 400 hundar som fanns kvar på anläggningen. Vi agerade direkt för att försöka rädda livet på hundarna och drog igång kamanjen “Rädda Astrahundarna”. Vi erbjöd oss direkt att ta ansvaret för hundarna och omplacera dem i kärleksfulla hem, uppackade av flera professionella hundpsykologer och hundinstruktörer. 

Kampanjen väckte omedelbart ett enormt engagemang inte bara i Sverige utan även internationell, både i traditionella- och sociala medier. Vi var på plats vid uppfödningen och dokumenterade och höll ständigt koll på vad som hände då vi till en början inte hade fått någon information om när hundarna skulle dödas. Men Astra Zeneca vägrade låta oss rädda hundarna och gick istället ut i medierna med ny information: hundarna skulle skickas till djurförsök i England samt till företagets försöksdjursavdelning i Mölndal utanför Göteborg. Vi försökte då nå alla som kunde stoppa förflyttningen av hundarna: vi pratade med flygbolag och vädjade till dem att vägra flyga hundarna, anordnade manifestationer och medierna fortsatte att uppmärksamma hundarna. Vi höll koll dygnet runt ute på uppfödningen. 

I slutet av februari 2013 anlände transportbilarna till kenneln och hundarna lastades för att transporteras till Sturups flygplats. Vi försökte stoppa transporterna men lyckades inte. Vi följde efter till flygplatsen där vi förgäves såg hur personal lastade på hundbur efter hundbur. Vi lyckades inte rädda de 400 hundarna, trots att vi gjorde allt vi kunde. Kampanjen satte däremot djurförsöksfrågan på agendan och väckte ett enormt engagemang hos många människor, som lever kvar än idag. Men vi glömmer aldrig Astrahundarna och fortsätter att kämpa för att inga djur ska ses som försöksobjekt.

 

12. Vi har stängt Sveriges sista chinchillapälsfarm och räddat 243 chinchillor!

Efter en intensiv kampanj från Djurrättsalliansen stängdes Sveriges äldsta och sista chinchillafarm 2014. Farmen hade då i omkring 50 år fött upp och dödat chinchillor för deras päls. Under åratal hade farmen kritiserats av djurrättsrörelsen och slutligen begärde länsstyrelsen att djuren skulle omhändertas då myndigheten hittat många brister på farmen som aldrig åtgärdats. Samtliga chinchillor på farmen omhändertogs och omplacerades av Djurrättsalliansen i nya kärleksfulla hem. Vi lyckades rädda livet på alla de 243 chinchillor som fanns på farmen vid omhändertagandet. En del av chinchillorna var dräktiga och efter födslar blev det över 300 räddade chinchillor. Varje räddat liv är en seger så detta var givetvis en enorm seger! Räddningsaktionen uppmärksammades efteråt av radioprogrammet Verkligheten i P3. Farmaren dömdes efteråt för brott mot djurskyddslagen. 

 

13. Vi har inspirerat tusentals att bli veganer!

I en värld där djur behandlas fruktansvärt och oetiskt av oss människor i olika syften kan det kännas väldigt tungt. Många människor känner att de inte vill vara en del av djurplågeriet men behöver lite hjälp och inspiration på vägen till att leva mer djurvänligt. Därför arbetar vi på flera olika vis för att på ett positivt sätt inspirera allt fler till en djurvänlig livsstil och visa att en ljusare framtid för alla som lever här är möjlig. Djurrättsalliansen har redan sedan start 2005 legat i fronten för vegoarbetet i Sverige genom flera olika nytänkande projekt. Vi var inte bara först med att anordna en vegansk mässa (som du kan läsa om här ovan) i Sverige, utan var även först ut med Veganutmaningen för att få allt fler att testa veganskt. Utmaningen, som är helt gratis, ger deltagarna recept, svar på de vanligaste frågorna och massvis av pepp och hjälp på vägen vilket har resulterat i att många har blivit veganer. Vi anordnar olika typer av utåtriktade aktiviteter för att sprida information om veganism – bland annat har vi anordnat en universitetsturné där vi delar ut häften om veganism till studenter. Vi har även drivit projektet iAnimal där vi ger människor en möjlighet att ta del av djurens verklighet med virtual reality-glasögon.

 

14. Vi har gång på gång avslöjat svenska djurfabriker!

Djurrättsalliansen är den organisation i Sverige som gång på gång sätter djuren i fokus genom att avslöja deras verklighet i de svenska djurindustrierna. Vi besöker djurfabriker och arbetar undercover på slakterier för att kunna dokumentera hur djuren lever och dör i livsmedelsindustrin. Det är ett nödvändigt och viktigt arbete för att allmänheten med egna ögon ska kunna ta del av djurens situation och kunna göra valet om en vill vara en del av djurplågeriet eller inte. På så vis blir vi fler som tar ställning för djuren och väljer att leva djurvänligt – och rör oss mot en mer etisk värld. 

Redan 2009 offentliggjorde vi bilder och filmer från över 100 grisgårdar. Sedan dess har vi visat djurens verklighet på mjölkgårdar, kycklingfabriker, slakterier, hönserier och “fiskodlingar”. Vi har skapat sidan Djurfabriken där intresserade kan få information om olika djurindustrier och se en del av vår dokumentation. Vi har avslöjat hur personal plågar ihjäl “frigående” hönor på Sveriges största hönseri (som du kan läsa om ovan). 2013 fick vårt avslöjande om Ingelsta Kalkon stor uppmärksamhet då vi kunde visa upp hur kalkonernas liv och vardag ser ut hos landets största kalkonuppfödning. 2018 kunde vi bland annat avslöja djurplågeri hos det företag i Sverige som då födde upp omkring hälften av alla hönor i äggindustrin

Så länge djur ses som mat, tvingas leva miserabla liv och gå en brutal död till mötes kommer vi att finnas där för att visa hur djur behandlas i Sverige. Djurens livsöden ska inte ske i det dolda och desto fler som vågar ta del av deras liv desto fler väljer att leva djurvänligt.

 

15. Vi har satt djurförsöksfrågan på agendan!

Som djurrättsorganisation arbetar vi för en värld där inga djur ses som försöksobjekt och har gång på gång lyckats sätta djurförsöksfrågan på agendan. Bland annat kunde vi i mitten av juli 2019 avslöja planerna på ett nytt djurförsökscenter i Sverige vars syfte var att utföra djurförsök på större djur som hundar, katter och apor. Vi drog igång kampanjen “Stoppa SWECCLIM” med målet att se till att centret aldrig blev till verklighet. Det var flera svenska universitet som låg bakom det nya djurförsökscentret och de hade ansökt om 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet, som är den största statliga forskningsfinansiären. Som en del av vår kampanj lämnade vi bland annat över 47 481 namnunderskrifter till Vetenskapsrådet, som i slutet av september 2019 meddelade att de avslog ansökan. 

Året innan lyckades vi skapa enorm uppmärksamhet både nationellt och internationellt då vi uppmärksammade ett djurförsök på hundar på Göteborgs universitet (GU). Med kampanjen “Rädda GU-hundarna” uppmanade vi GU att avbryta försöket och låta oss omplacera hundarna i kärleksfulla hem. Tiotusentals människor i Sverige och andra länder engagerade sig och på kort tid skrev 84 232 personer under vår namninsamling. Vårt försök att rädda livet på hundarna fick stor uppmärksamhet i medierna. Vi anordnade manifestationer och försökte ständigt att få till en dialog med GU. Slutligen kom det tunga beskedet att GU hade dödat de sex labradorerna Luna, Mimosa, Venus, Lotus, Zuri och Milia. Vi lyckades inte rädda livet på hundarna, men efter vår kampanj har inga nya djurförsök på hundar inletts på GU och den uppmärksamhet vi lyckades skapa i djurförsöksfrågan har lett till många ringar på vattnet. 

Just nu driver vi kampanjen “Stoppa primatförsöken” där vi kämpar för att få ett stopp på att apor utnyttjas i djurförsök på Karolinska Institutet i Stockholm, och vi granskar och uppmärksammar ständigt övriga djurförsök som pågår och utförs i Sverige.

Vill du stötta vårt arbete och hjälpa oss fortsätta kämpa för djuren i många år framöver? 

Bli medlem, månadsgivare eller skänk en gåva här. Stort tack!

Fler nyheter
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda – Kolmården uppger inte vad som hänt

Under förra året dog 139 djur på Kolmårdens djurpark. Bland de döda djuren finns flera tillhörande arter som är utrotningshotade, men djurparken svarar inte på vilka dödsorsakerna för de enskilda individerna var. Det visar en ny granskning av Djurrättsalliansen, som flera gånger tidigare avslöjat att djurparker avlivar fullt friska och utrotningshotade djur.

Läs mer