Päls

Polens parlament röstar igenom förbud mot pälsdjursfarmning

Med stor majoritet har Polens parlament röstat igenom en ny djurskyddslag och därmed även ett förbud av uppfödning av minkar och rävar för deras päls. Avvecklingen av pälsdjursfarmerna ska vara genomförd redan nästa år. Förslaget går nu vidare till landets senat där ytterligare en omröstning kommer att ske.

Det här är ett stort steg åt rätt riktning då Polen är världens tredje största pälsproducerande land och går förbudet igenom kommer det att påverka hela pälsindustrin globalt.

– Nu är det på tiden med politisk handlingskraft även i Sverige för att stänga de 37 minkfarmer som finns kvar. En avveckling är enda sättet att få ett stopp på det djurplågeri pälsdjursfarmning innebär. Det är obegripligt att det är lagligt i Sverige idag att föda upp enorma mängder minkar, hålla dem i minimala gallerburar för att kunna gasa ihjäl och flå dem för deras päls. En sådan oetisk industri som pälsindustrin hör inte hemma i dagens samhälle, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Nyligen avslöjades minkars brutala verklighet på Polens största pälsdjursfarm. Under två månader arbetade en aktivist från organisationen Open Cages Ukraine undercover på farmen, som även är en av de största pälsdjursfarmerna i världen med 500 000 minkar, för att dokumentera djurens situation. Kort efter avslöjandet kom politiska reaktioner. Här kan du läsa mer.

Den avslöjade farmen i Polen. Foto: Otwarte Klatki/Open Cages Ukraine

 

Här under kan du se filmmaterialet från den avslöjade minkfarmen i Polen.

 


Du behöver
acceptera cookies för marknadsföring
för att se den här videon.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Köp eller bär aldrig päls!

🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling som finns här.

🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Sveket mot minkarna. 

🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer