Päls

Fontänminkar väcker uppmärksamhet

Igår skrev vi om de träminkar som dykt upp i svenska fontäner. Nu har även många medier rapporterat om fontänminkarnas budskap om att stänga minkfarmerna. 

Fontänminkarna, som sattes ut i ett 20-tal städer av Djurrättsalliansen, fick snabbt uppmärksamhet i medierna. Med budskap som “Minkar vill leva i vatten – inte i burar” och “Stäng minkfarmerna” ville fontänminkarna rikta ljuset mot de 37 päldjursfarmer som finns kvar i Sverige – och att de nu borde stängas.

I Sölvesborg, där över hälften av landets pälsdjursfarmer finns, skrev Sydöstran om hur vi i Djurrättsalliansen kräver att minkfarmerna nu stängs ner en gång för alla, och BLT nämnde även att vi tidigare i år JO-anmälde länsstyrelsen i Blekinge efter att ha kunnat avslöja att 11 av 19 minkfarmer i Sölvesborg saknade tillstånd.

I fontänerna utanför centralstationen och domkyrkan i Skara sattes också fontänminkar, vilket Skaraborgs läns tidning skrev om under gårdagsmorgonen. I Skaraområdet ligger fem minkfarmer, och under gårdagen gick en av minkfarmarna ut och klagade på vår aktion.

– Under de senaste åren har antalet minkfarmer minskat snabbt. Farmarna vet lika väl som vi vilket håll det går åt – snart kommer det inte att finnas några minkfarmer kvar i Sverige. Land efter land förbjuder pälsdjursfarmer. Sverige ligger efter, men vi är säkra på att det snart blir stopp på djurplågeriet. Vi ger inte upp förrän vi har nått dit, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I Jönköpingsområdet finns tre aktiva minkfarmer. I Huskvarna, Värnamo och Jönköping sattes därför minkar ut i åtta fontäner, någonting som både Jönköpings-posten och J-nytt skrev om.

Även Skånska dagbladet, Syre, Norra Skåne och Skövde nyheter har rapporterat om fontänminkarna.

Även om minkfarmerna har blivit färre till antal så har ingenting förändrats för de minkar som varje år föds, lever och dör inom pälsindustrin. Minkarna i den svenska pälsindustrin lever hela sina liv på gallergolv, i nätburar där de delar ytan med andra individer. Djuren har ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt i buren. Minkarna tvingas växa upp under extrema och onaturliga förhållanden vilket får allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser, i form av exempelvis sår och skador, döda djur, djur med stereotypa beteenden, apatiska djur och kannibalism. Extrema konsekvenser som Djurrättsalliansens dokumentation gång på gång visat.

– Det är jobbigt att ta till sig det minkarna genomlider på farmerna, men det är verkligheten och det är dags att politikerna tar situationen på allvar. Det finns inga hållbara argument för att utsätta kännande och tänkande individer för ett sådant lidande för att kunna döda dem och ta deras päls. Därför anser vi att de resterande minkfarmerna bör avvecklas omgående, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Fontänminkar har bland annat synts i två fontäner i Skara. I området finns fem av Sveriges 37 minkfarmer.

Fler nyheter
Köttindustrin

Ett år sedan vi avslöjade lidandet på kycklingindustrins avelsgårdar

För ett år sedan chockerades allmänheten av våra filmer från svensk kycklingindustri, som SVT:s Uppdrag granskning publicerade i programmet ”Kycklingens pris”. Genom att arbeta undercover hos det största avelsföretaget i branschen kunde vi visa under vilka plågsamma förhållanden avelshönorna och tupparna levde och dog. Men trots starka reaktioner och hård kritik från experter ser djurens situation fortfarande likadan ut. 

Läs mer
Köttindustrin

Djur lever i misär på köttgård i Hälsingland

Djur som vadar i sin egen avföring och står instängda bland döda kroppar. Det är vad vi idag möttes av på en gård i Hälsingland som föder upp nötkreatur för köttproduktion.

Läs mer
Djurförsök

Apor har utsatts för djurförsök på KI i 15 år

Djurrättsalliansen kämpar för att rädda livet på de fem äldsta aporna på Karolinska institutet och få dem omplacerade till en djurfristad. Aporna – Nanuq, Grizzly, Hyena, Fox och Lynx – föddes på en uppfödning i Kina, och idag är det 15 år sedan de anlände till KI för att utnyttjas i djurförsök. 

Läs mer