Köttindustrin

Se in i en av Sveriges grisgårdar

Djurrättsalliansen har dokumenterat hundratals grisgårdar över hela landet och offentliggjort bilder och filmer från den svenska grisindustrin sedan 2009. I början av september besökte Djurrättsalliansen ytterligare en av landets grisfabriker. Utanför låg grisar dumpade som skräp på marken och i en container. Här kan du se filmmaterialet som även visar hur grisarna tvingas leva inne i fabriken.

 

Nästan alla grisar Djurrättsalliansen mötte på gården är bara barn. I grisindustrin är grisarna avlade att växa fort och skickas till slakt när de är bara sex månader gamla. Suggorna får leva i snitt i fem år – så länge de föder tillräckligt många ungar och räknas som lönsamma. Majoriteten av alla grisar i Sverige lever ständigt inomhus och enligt svensk lagstiftning har ett ”slaktsvin” något mindre än en kvadratmeter att leva på.

– Det du ser i filmen är så som grisindustrin i Sverige ser ut. Grisarna lever under miserabla förhållanden innan de slutligen dödas brutalt bara för att människor vill äta bacon och korv. Det är obegripligt att det kan vara lagligt och norm att behandla andra tänkande och kännande individer så oetiskt, dessutom för något vi inte behöver för att leva. Det finns inget djurvänligt kött och vi visar upp grisarnas verklighet för att alla ska ha möjligheten att välja om en vill vara en del av det här djurplågeriet eller inte, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

I slutet av 2019 offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder och filmer från flera grisfabriker runt om i Sverige. Avslöjandet kom tio år efter den så kallade grisskandalen 2009, då Djurrättsalliansen hade dokumenterat förhållandena på över 100 svenska grisfarmer.

En av många bilder tagen på en svensk grisfabrik 2019. Foto: Djurrättsalliansen/Aitor Garmendia


Vad du kan göra föra grisarna:

🐾 Stå på djurens sida – lägg dem inte på din tallrik. Att välja veganskt innebär att välja etiskt och ta avstånd från våld och förtryck. Det enda sättet att säkerställa att en inte bidrar till lidande och död är att äta växtbaserat. Läs gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad” eller hitta mer information om veganism på sidan ”Bli vegan”. Djurrättsalliansen har även Veganutmaningen där du som deltagare under 28 dagar via mail får tips och inspiration till en djurvänlig livsstil samt recept, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp! Utmaningen är helt gratis. Anta Veganutmaningen här!

🐾 Sprid djurens verklighet! Dela våra filmer och bilder så att fler människor får upp ögonen för djurens verklighet. Mer information hittar du på sidan Ett liv som gris.

🐾 Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta granska, dokumentera och avslöja svenska djurindustrier. Här hittar du information om hur du kan stödja vårt arbete för djuren. Stort tack för ditt stöd!

🐾 Höjd din röst och agera för djuren! Djuren behöver var och en av oss som tar ställning för dem och engagerar sig för deras rättigheter. Här kan du läsa mer om vad du kan göra. 

🐾 Tips oss! Om du har information om något som kan hjälpa vårt arbete för djuren och vill dela med dig av den informationen, ta kontakt med oss:

Mail: [email protected]
Tel: 072-300 39 00

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer