Djurförsök

Lyckad kampanjvecka för försöksapor på KI

Under åratal har aphållningen på Astrid Fagræus laboratorium vid Karolinska Institutet i Stockholm kritiserats. Apor köps in från uppfödningar, oftast från Kina, och skickas till Karolinska Institutet i Sverige.

Det är inte ovanligt att det uppstår bråk mellan aporna på laboratoriet. De resulterar många gånger i skador och sår. Det uppstår även skador i samband med försöken. I anteckningarna från apornas journaler kan man bland annat läsa: ”bitsår höger fot”, ”extremt stressad, 236 slag/minuten”, ”blåmärke”, ”stödjer inte på vänster arm”, ”småsår och blåmärken vid ankomst”, ”kräks”, ”gått ner i vikt”, ”kalla händer”, ”bitmärke mage”, ”sår båda sidor buk”, ”spänd” och ”sytt i pannan 14 stygn”.

Aktivister från Djurrättsalliansen utanför Karolinska Institutets entré.

Under den första veckan i september fanns Djurrättsalliansen på plats utanför Karolinska Institutet och delade ut flygblad till anställda och studenter. Väldigt många var ovetande om att apor användes i djurförsök och flera anställda har sedan dess engagerat sig i apornas öde. Djurrättsalliansen har även skickat ut information till en stor del av de anställda.

Djurrättsalliansen anser att de fem äldsta aporna på Karolinska Institutet är lämpliga kandidater att ”pensionera”. 2009 lämnade samma laboratorium över tre apor som skulle avlivas. De tidigare försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo har sedan de blev räddade levt sina liv på en djurfristad i England och har nu levt där i över 10 år. De är ett levande bevis på att det går att ge försöksdjur en andra chans.

– De här fem aporna har använts i olika försök under 11 års tid. Det enda rätta är att Karolinska Institutet låter dem pensioneras och flytta till en djurfristad, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök. Vi är inte ensamma om vår åsikt, opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Vetenskapsrådet har genomfört en opinionsundersökning om djurförsök, för att ta reda på allmänhetens inställning till djurförsök. Undersökningen publicerades i april 2019 och visade att sju av tio (73 procent) inte skulle acceptera djurförsök på större djur.

 

Demonstration utanför laboratoriet där försöksaporna hålls inlåsta.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer