Äggindustrin

Vi ger 10 000 kronor till den som berättar sanningen om CA Cedergren

Nyligen kunde Djurrättsalliansen avslöja hur personal plågade ihjäl hönor på Sveriges största äggföretag, CA Cedergren. Ägaren var tidig med att skylla djurplågeriet på ett ”städbolag” och påstod att bolaget har blivit uppsagt. CA Cedergren menar att det inte var deras egen personal som syns i filmerna, men har samtidigt inte kunnat redovisa vilken den påstådda underleverantören i så fall skulle vara. Nu erbjuder Djurrättsalliansen belöning på 10 000 kronor till den person som kan styrka att det inte finns något ”städbolag”, alternativt styrka vilket det påstådda ”städbolaget” är eller kan identifiera personerna i filmerna.

– Företagets förklaring är absolut ingen ursäkt, oavsett vem som har gjort det har det hänt. Men det är inte första gången företrädare för djurindustrierna skyller ifrån sig för att själva slippa ta ansvar för djurplågeriet vi avslöjar. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att CA Cedergren inte kan uppge vilket det påstådda ”städbolaget” skulle vara och att de enligt vår kännedom inte har polisanmält detta bolag. Nu tar vi hjälp av allmänheten för att försöka få fram sanningen, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

CA Cedergren är Sveriges överlägset största äggproducent. På det enorma industrikomplexet utanför Mönsterås i Småland finns flera djurstallar som varje rymmer upp till 91 000 hönor. Hönorna hålls i så kallade frigående system och totalt har företaget tillstånd att hålla närmare två miljoner hönor. Varje dag skickas 1,2 miljoner ägg från företaget, de säljs under varumärket Lantägg på bland annat ICA och Coop. Det var vid ett av företagets djurstallar som två personer från Djurrättsalliansen blev vittnen till det brutala dödandet av hönor. Filmmaterialet visar hur en arbetare sätter en höna i en dörröppning och slår igen med full kraft. När den öppnas igen flaxar hönan runt på marken och är fortfarande vid liv när hon kastas i en container. Andra hönor slås upprepade gånger med påkar.

 

– Det är ingen slump att vi blev vittnen till det här. Detta inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld och död. I den svenska äggindustrin lever totalt nästan nio miljoner hönor. När de är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas för att bytas ut mot nya hönor. Antingen gasas de ihjäl i djurstallarna, får halsen uppskuren och förblöder på slakterier eller dödas på andra brutala sätt som det vi nu blev vittnen till och fångade på film. Men faktum är att inga hönor överlever äggindustrin, de dödas, bara för att vi människor vill äta ägg, säger Hanna Gisslén, talesperson för Djurrättsalliansen.

Har du information och kan styrka att det inte finns något ”städbolag” utan att det är CA Cedergrens egen personal som syns i filmerna? Eller kan du styrka vilket det påstådda ”städbolaget” är? Eller kanske kan du identifiera personerna i filmmaterialet? Ta då kontakt med oss via [email protected] eller 072-300 39 00. Vi tar även tacksamt emot andra tips gällande företaget.

Avslöjandet av äggproducenten CA Cedergren blev enorm, läs mer här. 

CA Cedergren skickar även hönor till det ökända slakteriet Håkantorp, läs mer här.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐔Lev djurvänligt – ät inte ägg. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer för att leva. Se hönorna som de fåglar de är med rätt till sina egna liv – inte äggmaskiner. Vill du ha hjälp, tips och pepp på vägen? Kolla in Veganutmaningen som är en gratis mejltjänst för att inspirera fler att leva djurvänligt. Under 28 dagar får du som deltagare recept, fakta, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp!

🐔Sprid nyheten och vår övriga dokumentation från äggindustrin och hjälp oss att få fler människor att få upp ögonen för det djurplågeri äggindustrin innebär. Tillsammans gör vi skillnad för djuren och skapar en mer etisk värld för alla som lever här. På den här sidan hittar du mer information och material från svensk äggindustri.

🐔Hjälp oss fortsätta granska och avslöja svenska djurindustrier och göra skillnad för djuren genom att stödja vårt arbete. Bli månadsgivare, stödmedlem eller skänk en gåva här.

Fler nyheter
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer
Djurparker

Utrotningshotade djur döda på Ölands djurpark

Under förra året dog 38 djur på Ölands djurpark. Bland dessa finns flera djur tillhörande hotade djurarter. Men djurparken svarar inte på Djurrrättsalliansens frågor om vad som hänt med djuren.

Läs mer