Äggindustrin

Vi ger 10 000 kronor till den som berättar sanningen om CA Cedergren

Nyligen kunde Djurrättsalliansen avslöja hur personal plågade ihjäl hönor på Sveriges största äggföretag, CA Cedergren. Ägaren var tidig med att skylla djurplågeriet på ett ”städbolag” och påstod att bolaget har blivit uppsagt. CA Cedergren menar att det inte var deras egen personal som syns i filmerna, men har samtidigt inte kunnat redovisa vilken den påstådda underleverantören i så fall skulle vara. Nu erbjuder Djurrättsalliansen belöning på 10 000 kronor till den person som kan styrka att det inte finns något ”städbolag”, alternativt styrka vilket det påstådda ”städbolaget” är eller kan identifiera personerna i filmerna.

– Företagets förklaring är absolut ingen ursäkt, oavsett vem som har gjort det har det hänt. Men det är inte första gången företrädare för djurindustrierna skyller ifrån sig för att själva slippa ta ansvar för djurplågeriet vi avslöjar. Vi tycker att det är anmärkningsvärt att CA Cedergren inte kan uppge vilket det påstådda ”städbolaget” skulle vara och att de enligt vår kännedom inte har polisanmält detta bolag. Nu tar vi hjälp av allmänheten för att försöka få fram sanningen, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

CA Cedergren är Sveriges överlägset största äggproducent. På det enorma industrikomplexet utanför Mönsterås i Småland finns flera djurstallar som varje rymmer upp till 91 000 hönor. Hönorna hålls i så kallade frigående system och totalt har företaget tillstånd att hålla närmare två miljoner hönor. Varje dag skickas 1,2 miljoner ägg från företaget, de säljs under varumärket Lantägg på bland annat ICA och Coop. Det var vid ett av företagets djurstallar som två personer från Djurrättsalliansen blev vittnen till det brutala dödandet av hönor. Filmmaterialet visar hur en arbetare sätter en höna i en dörröppning och slår igen med full kraft. När den öppnas igen flaxar hönan runt på marken och är fortfarande vid liv när hon kastas i en container. Andra hönor slås upprepade gånger med påkar.

 

– Det är ingen slump att vi blev vittnen till det här. Detta inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld och död. I den svenska äggindustrin lever totalt nästan nio miljoner hönor. När de är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas för att bytas ut mot nya hönor. Antingen gasas de ihjäl i djurstallarna, får halsen uppskuren och förblöder på slakterier eller dödas på andra brutala sätt som det vi nu blev vittnen till och fångade på film. Men faktum är att inga hönor överlever äggindustrin, de dödas, bara för att vi människor vill äta ägg, säger Hanna Gisslén, talesperson för Djurrättsalliansen.

Har du information och kan styrka att det inte finns något ”städbolag” utan att det är CA Cedergrens egen personal som syns i filmerna? Eller kan du styrka vilket det påstådda ”städbolaget” är? Eller kanske kan du identifiera personerna i filmmaterialet? Ta då kontakt med oss via info@djurrattsalliansen.se eller 072-300 39 00. Vi tar även tacksamt emot andra tips gällande företaget.

Avslöjandet av äggproducenten CA Cedergren blev enorm, läs mer här. 

CA Cedergren skickar även hönor till det ökända slakteriet Håkantorp, läs mer här.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐔Lev djurvänligt – ät inte ägg. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer för att leva. Se hönorna som de fåglar de är med rätt till sina egna liv – inte äggmaskiner. Vill du ha hjälp, tips och pepp på vägen? Kolla in Veganutmaningen som är en gratis mejltjänst för att inspirera fler att leva djurvänligt. Under 28 dagar får du som deltagare recept, fakta, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp!

🐔Sprid nyheten och vår övriga dokumentation från äggindustrin och hjälp oss att få fler människor att få upp ögonen för det djurplågeri äggindustrin innebär. Tillsammans gör vi skillnad för djuren och skapar en mer etisk värld för alla som lever här. På den här sidan hittar du mer information och material från svensk äggindustri.

🐔Hjälp oss fortsätta granska och avslöja svenska djurindustrier och göra skillnad för djuren genom att stödja vårt arbete. Bli månadsgivare, stödmedlem eller skänk en gåva här.

Fler nyheter
Köttindustrin

Avslöjade KRAV-slakteriet – inget åtal och ännu ett åklagarbyte

Nu har det snart gått två år sedan Djurrättsalliansen offentliggjorde filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Dokumentationen visade hur djur blev sparkade och misshandlade med kedjor. Slakteriet stängde ner dagarna efter att avslöjandet publicerades och personal åtalsanmäldes. Men under tiden som gått har åklagare i målet bytts ut flera gånger och något åtal har fortfarande inte väckts. Nu är fallet inne på den femte åklagaren som ska sätta sig in i utredningen.

Läs mer
Päls

Många tog ställning mot pälsindustrin i fackeltåg

Pälsindustrin världen över dödar årligen miljontals djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp i små gallerburar för att gasas ihjäl och flås. Lördagen den 26 november tog närmare 100 personer ställning för djuren och deltog i Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin. 

Läs mer
Mjölkindustrin

Magra, smutsiga och döda kor på mjölkgårdar i Västerbotten

Under 2022 har länsstyrelsen flera gånger funnit magra och sjuka kor på två mjölkgårdar i Västerbotten. Trots att allvarliga brister inte har åtgärdats efter länsstyrelsens upprepade förelägganden har båda gårdarna idag fortsatt tillstånd att bedriva mjölkproduktion. 

Läs mer