Djurförsök

”Skräcklaboratoriet” LPT i Tyskland får öppna igen

Förra hösten kom avslöjandet som visade hur apor, hundar och katter plågades i det tyska djurförsökslaboratoriet Laboratory of Pharmacology and Toxicology (LPT) i Tyskland. Horribel dokumentation visade den brutala verkligheten för djuren på laboratoriet och det djurplågeri djuren utsattes för. Det chockerande materialet och avslöjandet fick enorm uppmärksamhet och resulterade i att LPT stängdes ner och en del djur lyckades omplaceras. Men nu kommer en ny chock – LPT får öppna igen.

Organisationerna SOKO Tierschutz och Cruelty Free International offentliggjorde under hösten 2019 filmmaterial som visade de plågsamma djurförsök som djuren utsattes för på LPT i Tyskland. Avslöjandet visade den våldsamma hanteringen av djuren, det lidande djuren tvingades genomlida och den fruktansvärda miljö djuren levde i. Filmmaterialet visade bland annat döende djur på blodiga laboratoriegolv.

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

 

Här under kan du se filmmaterialet från LPT. Vi vill varna för obehagligt innehåll.

Avslöjandet spred sig över hela världen och väckte ett enorm engagemang för att stänga laboratoriet, vilket lyckades. Även en del av de överlevande djuren lyckades omplaceras. I samband med avslöjandet kunde Djurrättsalliansen avslöja flera svenska företag som anlitat ”skräcklaboratoriet” LPT i Tyskland. Läs mer om det här.  Men nu kommer en ny chock – LPT får öppna igen. Detta efter en domstolsförhandling där kravet på LPT är att de måste ha en ny VD och nya djurskötare. Laboratoriet måste även rapportera hur djuren mår och förbättra för djuren.

Den tyska djurrättsorganisationen SOKO Tierschutz är upprörda över att LPT fått tillstånd att öppna upp igen och kommer fortsätta kämpa för att hålla LPT permanent stängt. I nuläget har LPT ännu inte återupptagit sin verksamhet.

– Det är en skandal att det som avslöjandet visade ens är en del av verkligheten – att djur ses som försöksobjekt och utsätts för plågsamma djurförsök. Av samma anledningar som vi inte utsätter människor för försök borde det vara en självklarhet att inte heller göra det med andra djur. Sedan är det ytterligare en skandal att laboratoriet nu får tillstånd att öppna upp igen och fortsätta med djurförsöken – att de över huvud taget får en chans är obegripligt, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Foto: SOKO Tierschutz/Cruelty Free International

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Sprid information och hjälp till att få fler att få upp ögonen för djurens situation. Dela den här nyheten!

🐾 Skicka gärna e-post på tyska eller engelska till Hamburgs senator för rättvisa och konsumentskydd och protestera:

[email protected]
[email protected]

🐾 Stöd gärna vårt arbete för en framtid utan djurförsök genom att bli månadsgivare, vilket du blir här. Det går även bra att swisha en gåva till vårt nummer 123 0730 739 eller sätt in din gåva på vårt plusgirokonto 42 54 11 – 6. Stort tack för ditt stöd!

🐾 Bli medlem i Djurrättsalliansen här.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer