Päls

Finlands största parti ställer sig bakom förbud mot pälsdjursfarmning

I Finland har landets största parti, Sosialidemokraatit SDP, just avslutat sin partikongress. Där röstade en majoritet för ett förbud av pälsdjursfarmning i Finland, med 228 mot 188 röster. Minkar, rävar och mårdhundar föds upp och dödas för deras päls på farmer i Finland.

– Det är glädjande att Finlands största parti nu har som officiell linje att förbjuda pälsdjursfarmerna och vi hoppas att de driver frågan vidare. Flera andra länder har redan förbjudit pälsdjursfarmer, däribland Norge, och det troliga är att länderna som tar ställning mot pälsindustrin framöver blir allt fler, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen.

Rävar på en farm i Finland. Foto: Oikeutta eläimille

 

Djurrättsalliansens senaste granskning av pälsdjursfarmerna i Sverige visar att det i dagsläget finns 38 minkfarmer. Där föds och dödas hundratusentals minkar årligen för deras päls.

– Vi ställer oss frågan till när Socialdemokraterna i Sverige ska fatta ett liknande beslut som Sosialidemokraatit i Finland. Och självklart även de övriga partierna i Sveriges riksdag. Det är på tiden att minkfarmerna stängs, det är det enda sättet att få stopp på det djurplågeri minkarna genomlider, säger Daniel Rolke.

Runt om i världen har många länder redan förbjudit pälsdjurfarmning eller infört så pass strikta regler att det helt enkelt inte är ekonomiskt hållbart att föda upp pälsdjur. Här är sammanställning över de länder som leder vägen!

Djurrättsalliansen har dokumenterat många minkfarmer i Sverige. Se vår dokumentation och läs mer om vårt arbete för att stänga minkfarmerna på sidan Stäng minkfarmerna. 

Räv på en farm i Finland. Foto: Oikeutta eläimille

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer