Äggindustrin

Räddad: Hönan Juli – undkom att dödas i äggindustrin

Så här såg Julis kropp ut då hon hittades i skogen. Detta efter att ha levt i en äggfabrik med så kallad frigående system. 

 

Det här är Juli. Hon satt uppkrupen längst ner på en grankvist i en skogsdunge en bit från det djurstall där två personer från Djurrättsalliansen blev vittnen till hur personal plågade ihjäl hönor. Hon undkom döden. Först överlevde hon tiden i den myllrande fabriksmiljön. Sedan klarade hon sig undan att packas i en låda och skickas till ett slakteri. Hon blev inte en av de hönor som plågades ihjäl med påkar av personalen utan lyckades fly ut i skogsdungen.

– När vi såg henne i skogen var det en självklarhet att ta henne därifrån och ge henne möjlighet till ett bra liv. Ett sådant liv som varje höna borde ha. Det gjorde så ont att se hur hon såg ut. Kal, tunn och utan fjädrar. Jag trodde flera gånger att hon dog i mina armar. Det är så här en så kallad frigående höna ser ut efter tiden i äggindustrin. Runt omkring i skogen låg högar med fjädrar, troligtvis från hönor som kommit undan men inte klarat sig särskilt länge, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, som själv var på plats.

Juli kördes till sitt nya hem där hon undersöktes och har fått tid för återhämtning.

– Efter en stund i bilen började hon dricka, hon var så törstig. Det är svårt att ens föreställa sig allt hon gått igenom, men så himla fint att se det liv hon nu får en möjlighet att leva. För första gången i sitt liv får hon finnas till för sin egen skull. Känna solen mot sina vingar. Sprätta runt utomhus. Inte längre ses som en äggmaskin utan som den unika individ hon är. Hon har fått nya vänner som hon efter en tids isolering nu lever tillsammans med och hennes fjädrar har vuxit ut. Men hennes kropp är sliten och påverkad av den onaturliga äggproduktion hon tvingats till, säger Hanna Gisslén, talesperson för Djurrättsalliansen, som även hon var på plats.

 

Det var vid Sveriges största hönseri, CA Cedergren, som Djurrättsalliansen fångade på film hur personal plågade hönor till döds och även fann Juli. På det enorma industrikomplexet finns flera djurstallar, som varje rymmer upp till 91 000 hönor, där hönorna hålls i så kallade frigående system. Företaget har tillstånd att hålla närmare två miljoner hönor. Varje dag skickas 1,2 miljoner ägg ut från företaget och de säljs under varumärket Lantägg på bland annat ICA och Coop. De fruktansvärda scenerna som fångades på film visar hur en arbetare sätter en höna i en dörröppning och slår igen dörren med full kraft. När den öppnas igen flaxar hönan runt på marken och är fortfarande vid liv när hon kastas i en container. Andra hönor slås upprepade gånger med påkar. Se filmmaterialet här under.

– Vad som är viktigt att komma ihåg är att det här inte är en engångshändelse, hela äggindustrin bygger på våld. Att hönor dödas är rutin och det sker hela tiden. I den svenska äggindustrin lever nästan nio miljoner hönor. När de är cirka ett och ett halvt år gamla räknas de som uttjänta och dödas. De gasas ihjäl i djurstallarna, får halsarna uppskurna och förblöder på slakterier eller dödas på det brutala sätt som vi nu blev vittnen till. Oavsett hur dödandet än sker är det ingenting annat än oetiskt. Vi valde att dokumentera vad djuren utsätts för hos Sveriges största äggproducent, för om människor får se djurens fruktansvärda verklighet kan de ta ställning genom att sluta äta ägg – bara på så vis kan vi få slut på våldet och dödandet, säger Malin Gustafsson.

 

Enorma mängder fåglar föds upp för att ”producera” så många ägg som möjligt innan de dödas för att bytas ut mot nya hönor. Det djuren utsätts för i äggindustrin är ingenting annat än fel menar Malin Gustafsson.

– Enorma mängder djur lever just nu under miserabla förhållanden och dödas brutalt bara för att vi människor vill äta ägg. Vetskapen om allt det som så många hönor genomlider just nu får det att gå sönder inombords. Det borde bara inte få ske. Vi i Djurrättsalliansen ser ständigt det djur i Sverige utsätts för så att Juli nu får en möjlighet till ett annat liv är fantastiskt. Hon är en alldeles egen person och för henne är det hela hennes värld. Hela hennes liv. Varje räddat liv är en seger och vi hoppas att Julis historia sprider lite ljus och hopp, säger Malin Gustafsson.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐔Lev djurvänligt – ät inte ägg. Vi människor behöver inte utnyttja och döda andra individer för att leva. Se hönorna som de fåglar de är med rätt till sina egna liv – inte äggmaskiner. Vill du ha hjälp, tips och pepp på vägen? Kolla in Veganutmaningen som är en gratis mejltjänst för att inspirera fler att leva djurvänligt. Under 28 dagar får du som deltagare recept, fakta, svar på de vanligaste frågorna och massvis av vegopepp!

🐔Sprid den här nyheten och vår övriga dokumentation från äggindustrin och hjälp oss att få fler människor att få upp ögonen för det djurplågeri äggindustrin innebär. Tillsammans gör vi skillnad för djuren och skapar en mer etisk värld för alla som lever här. På den här sidan hittar du mer information och material från svensk äggindustri.

🐔Hjälp oss fortsätta granska och avslöja svenska djurindustrier och göra skillnad för djuren genom att stödja vårt arbete. Bli månadsgivare, stödmedlem eller skänk en gåva här.

Fler nyheter
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Vill du duka upp djurvänlig mat till midsommar men vill ha lite inspiration? Här har vi samlat några recept på midsommarmat och tipsar om sidor där du hittar fler recept. Glad midsommar! 

Läs mer
Sverige

”Kameraövervakning på slakterier kommer inte stoppa lidandet”

Regeringen har meddelat att de vill utreda frågan om kameraövervakning på svenska slakterier. Det är en direkt följd av det djurplågeri som Djurrättsalliansen avslöjade på ett svenskt KRAV-slakteri i januari 2021. Utredningen är ett erkännande från statligt håll att djur trots kontroller plågas vid slakt. Men kameraövervakning riskerar att inge konsumenter en falsk trygghet och därmed bidra till djurens lidande.

Läs mer
Djurrätt

Hundratals stod upp för djuren i Djurrättsmarschen

Lördagen den 14 maj anordnades den största gående djurrättsdemonstrationen i Sverige – Djurrättsmarschen. Hundratals djurvänner deltog och stod upp för alla djurs rättigheter. Det var fjärde gången som Djurrättsalliansen arrangerade Djurrättsmarschen i Stockholm för att uppmärksamma djurens verklighet och ena alla som står upp för djuren och engagerar sig i djurrättsfrågor.

Läs mer