Päls

På minkfarmerna just nu: bitskador, bråk, död och kannibalism

I Sverige finns pälsdjursfarmer där hundratusentals minkar årligen föds och dödas för deras päls. Den svenska pälsindustrin består av minkfarmer och Djurrättsalliansens senaste granskning visar att det i nuläget finns 38 aktiva minkfarmer i landet. På farmerna finns så kallade avelshonor som årligen paras med avelshanar och i maj föder honan en kull med ungar. I slutet av året, när ungarna bara är några månader gamla, slängs de ner i en behållare med koldioxid och gasas ihjäl för att sedan flås. Deras pälsar säljs på så kallade pälsauktioner och majoriteten exporteras. Och så går det runt; nästkommande år föds nya minkar som dödas efter bara några månader.

Minkfarm i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Varje hona föder i snitt en kull med fem valpar och valparna lever under de första veckorna tillsammans med sin mamma innan de separeras. Omkring 20 procent av minkvalparna dör under den här tiden. Detta beror bland annat på att minkarna hålls i minimala gallerburar på farmerna och en konsekvens av att hålla minkar i små burar är att de ger sig på varandra. De har ingen möjlighet att ta sig undan eller att kommunicera normalt i burarna vilket resulterar i bitskador, bråk och kannibalism. Skadorna blir allvarliga och veckor av upprepade bitskador och uppfläkta sår slutar inte sällan med döden. En del dör av sekundärinfektioner efter bitskador orsakade av syskon i samma bur.

– Det är nu under sommarmånaderna som det här är verkligheten för enorma mängder minkar på minkfarmerna runt om i Sverige. Vi i Djurrättsalliansen har dokumenterat många minkfarmer under den här perioden och själva stått öga mot öga med många minkar i de mest otänkbara situationerna. Minkar med öppna sår över hela deras huvuden, halsar, ryggar och svansar. Vi har hört de mest fruktansvärda skrik då de andra minkarna i buren ständigt sliter tag i bitsåren. Det är ett ogripbart djurplågeri som förekommer på alla farmer och den här industrin är helt laglig i Sverige, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Minkarnas levnadssituation på farmerna är långt ifrån hur deras liv i frihet ser ut. På farmerna lever minkarna sina korta liv ständigt instänga i gallerburar utan möjlighet att någonsin känna mark under tassarna. I det fria tillbringat minkar en stor del av sin aktiva tid i vatten, men inte heller det får minkarna på farmerna någonsin uppleva. I det vilda är minkar ensamlevande djur med stora revir. På farmerna hålls de instängda tillsammans med andra vilket leder till extrema konsekvenser.

– Vi människor tar ifrån dessa djurs möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. Vi tar ifrån dem deras frihet och rätt till sina egna liv. Vi utnyttjar dem för våra egna intressens skull trots att vi inte måste. Och slutligen tar vi även ifrån dem hela deras existens då vi dödar dem. Det är hjärtskärande, oetiskt och fullständigt oacceptabelt. Sverige borde göra som så många andra länder redan har gjort och förbjuda pälsdjursfarmer. Det är enda sättet att stoppa det här djurplågeriet, säger Malin Gustafsson.

Här under kan du se några av de minkar Djurrättsalliansen mött på svenska minkfarmer.

 

I slutet av förra året släppte Djurrättsalliansen ny dokumentation som visar hur det går till när minkarna gasas ihjäl på pälsdjursfarmerna. Filmmaterial går att se här under.

 

VAD DU KAN GÖRA:

 🐾 Köp eller bär aldrig päls!

 🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling här.

 🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Sveket mot minkarna. 

 🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

🐾 Bli stödmedlem i Djurrättsalliansen, läs mer här.

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer