Päls

På minkfarmerna just nu: bitskador, bråk, död och kannibalism

I Sverige finns pälsdjursfarmer där hundratusentals minkar årligen föds och dödas för deras päls. Den svenska pälsindustrin består av minkfarmer och Djurrättsalliansens senaste granskning visar att det i nuläget finns 38 aktiva minkfarmer i landet. På farmerna finns så kallade avelshonor som årligen paras med avelshanar och i maj föder honan en kull med ungar. I slutet av året, när ungarna bara är några månader gamla, slängs de ner i en behållare med koldioxid och gasas ihjäl för att sedan flås. Deras pälsar säljs på så kallade pälsauktioner och majoriteten exporteras. Och så går det runt; nästkommande år föds nya minkar som dödas efter bara några månader.

Minkfarm i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen/Jo-Anne McArthur

 

Varje hona föder i snitt en kull med fem valpar och valparna lever under de första veckorna tillsammans med sin mamma innan de separeras. Omkring 20 procent av minkvalparna dör under den här tiden. Detta beror bland annat på att minkarna hålls i minimala gallerburar på farmerna och en konsekvens av att hålla minkar i små burar är att de ger sig på varandra. De har ingen möjlighet att ta sig undan eller att kommunicera normalt i burarna vilket resulterar i bitskador, bråk och kannibalism. Skadorna blir allvarliga och veckor av upprepade bitskador och uppfläkta sår slutar inte sällan med döden. En del dör av sekundärinfektioner efter bitskador orsakade av syskon i samma bur.

– Det är nu under sommarmånaderna som det här är verkligheten för enorma mängder minkar på minkfarmerna runt om i Sverige. Vi i Djurrättsalliansen har dokumenterat många minkfarmer under den här perioden och själva stått öga mot öga med många minkar i de mest otänkbara situationerna. Minkar med öppna sår över hela deras huvuden, halsar, ryggar och svansar. Vi har hört de mest fruktansvärda skrik då de andra minkarna i buren ständigt sliter tag i bitsåren. Det är ett ogripbart djurplågeri som förekommer på alla farmer och den här industrin är helt laglig i Sverige, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Minkarnas levnadssituation på farmerna är långt ifrån hur deras liv i frihet ser ut. På farmerna lever minkarna sina korta liv ständigt instänga i gallerburar utan möjlighet att någonsin känna mark under tassarna. I det fria tillbringat minkar en stor del av sin aktiva tid i vatten, men inte heller det får minkarna på farmerna någonsin uppleva. I det vilda är minkar ensamlevande djur med stora revir. På farmerna hålls de instängda tillsammans med andra vilket leder till extrema konsekvenser.

– Vi människor tar ifrån dessa djurs möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. Vi tar ifrån dem deras frihet och rätt till sina egna liv. Vi utnyttjar dem för våra egna intressens skull trots att vi inte måste. Och slutligen tar vi även ifrån dem hela deras existens då vi dödar dem. Det är hjärtskärande, oetiskt och fullständigt oacceptabelt. Sverige borde göra som så många andra länder redan har gjort och förbjuda pälsdjursfarmer. Det är enda sättet att stoppa det här djurplågeriet, säger Malin Gustafsson.

Här under kan du se några av de minkar Djurrättsalliansen mött på svenska minkfarmer.

 

I slutet av förra året släppte Djurrättsalliansen ny dokumentation som visar hur det går till när minkarna gasas ihjäl på pälsdjursfarmerna. Filmmaterial går att se här under.

 

VAD DU KAN GÖRA:

 🐾 Köp eller bär aldrig päls!

 🐾 Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling här.

 🐾 Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. Vårt material hittar du på vår sida Sveket mot minkarna. 

 🐾 Hjälp oss stänga minkfarmerna genom att bli månadsgivare. Oavsett summa gör det skillnad för djuren och är ovärderligt för vårt fortsatta arbete. Månadsgivare blir du här.

🐾 Swisha en gåva till vårt arbete för minkarna: 123 0730 739.

🐾 Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning. Här hittar du kontaktuppgifter till samtliga riksdagsledamöter: https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

🐾 Bli stödmedlem i Djurrättsalliansen, läs mer här.

Fler nyheter
Päls

Lettland förbjuder pälsdjursfarmer

Ännu ett europeiskt land förbjuder pälsdjursfarmer – senast 2028 kommer alla farmer i Lettland vara stängda. I Sverige finns fortfarande ett 20-tal farmer där minkar föds upp och gasas ihjäl för sin päls. Djurrättsalliansen har sedan 2010 offentliggjort filmmaterial från svenska minkfarmer, och kämpar för att även Sverige ska förbjuda pälsdjursuppfördning.

Läs mer
Päls

Kom på fackeltåg mot pälsindustrin

Pälsindustrin världen över dödar årligen 100 miljoner djur för deras päls. I Sverige finns det fortfarande ett 20-tal minkfarmer där minkar föds upp för att gasas ihjäl och flås. Låt oss visa att vi är många som står på djurens sida och vill se ett slut på djurplågeriet. Kom på Djurrättsalliansens fackeltåg mot pälsindustrin – lördagen den 26 november i Göteborg.

Läs mer
Djurparker

Lejonungar avlivade – Parken Zoo svarar inte på varför

2020 föddes fem asiatiska lejonungar, en art som klassas som starkt hotad, på Parken Zoo i Eskilstuna – i april 2021 var alla ungarna döda. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken, som har valt att inte svara på frågor om varför lejonungarna avlivades. Totalt dog 77 djur på Parken Zoo under förra året, en tredjedel av dem tillhörde hotade arter.

Läs mer