En metallstav, som varit i kokande vatten, trycks mot huden i upp till en minut och ger en tredje gradens brännskada – detta kommer möss och råttor utsättas för på Göteborgs universitet. I två veckor får djuren leva med smärtan, innan de dödas och deras hjärtan klipps upp. Syftet med djurförsöket är att studera olika ämnen och materials antimikrobiella och läkande effekt vid infekterade brännskador.
I april i år godkände Göteborgs djurförsöksetiska nämnd ett djurförsök på Göteborgs universitet som beräknas pågå till februari 2025. Enligt ansökan för försöket är syftet att studera olika ämnen och materials ”antimikrobiella och läkande effekt vid infekterad brännskada på mus eller råtta med syftet att utveckla nya potenta behandlingsalternativ.” Under ”brännskadeoperationer” sövs djuren ner och brännskadas med en metallstav, som varit i kokande vatten, för att ge djuren en tredje gradens brännskada. Tillståndet gäller för 1 000 möss och 1 000 råttor.
– Det är en omöjlighet för oss att ens föreställa oss de här djurens liv och verklighet. Men om vi försöker är vi nog många som är överens om att det här inte är något vi själva skulle vilja bli utsatta för. Och vi menar att av precis samma anledningar som vi inte utsätter människor för försök mot deras vilja borde vi inte heller göra det mot andra djur, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
I samband med operationen eller efter det att djuren vaknat tillsätts en bakteriesuspension, bakterier i vätska, i såret som därefter behandlas. Djuren lever sedan i upp till 14 dagar innan de dödas genom att de sövs och får sina hjärtan uppklippta. De djur som innan dess visar att de har ont eller lider ges ytterligare smärtlindring, men om smärtan inte kan hävas så avlivas de. I ansökan för försöket framgår det att det ”i samband med avlivningen tas hudprover från spårområdet och andra organprover för att analysera effekter av behandlingen.”
Försöket utförs på Experimentell Biomedicin vid Göteborgs universitet. Djuren hålls i burar med 2–8 djur per bur. Mössen ges en brännskada och i vissa fall utförs två brännskador på råttorna. Bakom försöket ligger RISE (Research Institutets of Sweden), ett statligt forskningsinstitut.
– Vi i Djurrättsalliansen är självklart för forskning och framsteg, men enda etiskt riktiga är att det sker utan att någon kommer till skada. Djur är inte försöksobjekt och det måste till satsningar på djurfria metoder, säger Malin Gustafsson.
Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige.
Hjälp oss gärna fortsätta granska djurförsök i Sverige och vårt arbete för en framtid utan djurförsök genom att bli månadsgivare, vilket du blir här. Stort tack för ditt stöd!
Ansökan, som finns att begära ut hos Göteborgs djurförsöksetiska nämnd, har diarienummer 5.8.18-04079/2020