Snart är det midsommar och en del firar detta med god sommarmat. Vill du duka upp djurvänlig mat på bordet men behöver lite tips och inspiration? Se då hit – här tipsar vi om växtbaserade midsommarfavoriter!
Mattidningen Vegomagasinet har flera sidor med fantastiska recept som passar utmärkt till midsommar, här hittar du dem. Potatissallad, vegoalternativ till sill, grillspett och jordgubbstårta är bara några få exempel. Eller varför inte göra denna växtbaserade matjestårtan?
Recept vegansk matjestårta (Recept Vegomagasinet)
10 bitar
Kavringsbotten
250 g kavring
50 g smält smör, t ex mjölkfritt
Matjesfyllning
1 rödlök, finhackad
0,5 dl finhackad saltgurka
0,5 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad dill
0,5 tsk mald kryddpeppar
200 g rumstempererad färskost, t ex Oatly påMackan
2 dl rumstempererad yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk röd tångkaviar
salt
svartpeppar
2 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
2 tsk agarpulver
Dekoration
rädisor, skivade
finhackad gräslök
finhackad rödlök
röd tångkaviar
svart tångkaviar
Kavringsbotten
Mixa kavringen till fina smulor i en matberedare. Häll ner i en skål och blanda ner smöret.
Tryck ut kavringen i botten på en springform, ca 20 cm i diameter.
Matjesfyllning
Blanda ihop rödlök, saltgurka, gräslök, dill, kryddpeppar, färskost, yoghurt och tångkaviar i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop mjölk och agarpulver i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i en minut.
Rör ner agarblandningen i skålen och blanda väl.
Skrapa ner fyllningen över kavringsbottnen och släta till ytan. Låt svalna helt i kylskåpet, helst över natten.
Dekorera matjestårtan med skivade rädisor, gräslök, rödlök och tångkaviar.
Även matbloggen Jävligt gott har många recept som passar prima på midsommarbordet, bland annat dessa skagentoasts. Kolla in Jävligt gotts recept här. Gustav Johansson, som ligger bakom bloggen Jävligt gott, svarar på frågor kring det veganska midsommarbordet i Nöjesguiden – läs här.