Vego

Tips på djurvänlig mat till midsommar

Snart är det midsommar och en del firar detta med god sommarmat. Vill du duka upp djurvänlig mat på bordet men behöver lite tips och inspiration? Se då hit – här tipsar vi om växtbaserade midsommarfavoriter!

Mattidningen Vegomagasinet har flera sidor med fantastiska recept som passar utmärkt till midsommar, här hittar du dem. Potatissallad, vegoalternativ till sill, grillspett och jordgubbstårta är bara några få exempel. Eller varför inte göra denna växtbaserade matjestårtan?

Foto: Vegomagasinet

 

Recept vegansk matjestårta (Recept Vegomagasinet)

10 bitar

Kavringsbotten
250 g kavring
50 g smält smör, t ex mjölkfritt

Matjesfyllning
1 rödlök, finhackad
0,5 dl finhackad saltgurka
0,5 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad dill
0,5 tsk mald kryddpeppar
200 g rumstempererad färskost, t ex Oatly påMackan
2 dl rumstempererad yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk röd tångkaviar
salt
svartpeppar

2 dl mjölk, t ex osötad soja- eller havremjölk
2 tsk agarpulver

Dekoration
rädisor, skivade
finhackad gräslök
finhackad rödlök
röd tångkaviar
svart tångkaviar

Kavringsbotten
Mixa kavringen till fina smulor i en matberedare. Häll ner i en skål och blanda ner smöret.
Tryck ut kavringen i botten på en springform, ca 20 cm i diameter.

Matjesfyllning
Blanda ihop rödlök, saltgurka, gräslök, dill, kryddpeppar, färskost, yoghurt och tångkaviar i en skål. Smaka av med salt och peppar.
Vispa ihop mjölk och agarpulver i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i en minut.
Rör ner agarblandningen i skålen och blanda väl.
Skrapa ner fyllningen över kavringsbottnen och släta till ytan. Låt svalna helt i kylskåpet, helst över natten.

Dekorera matjestårtan med skivade rädisor, gräslök, rödlök och tångkaviar.

Foto: Jävligt gott

 

Även matbloggen Jävligt gott har många recept som passar prima på midsommarbordet, bland annat dessa skagentoasts. Kolla in Jävligt gotts recept här. Gustav Johansson, som ligger bakom bloggen Jävligt gott, svarar på frågor kring det veganska midsommarbordet i Nöjesguiden – läs här.

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer