Djurförsök

Möss med anorexia plågas på KI

Möss som svälter sig själva föds upp på Karolinska institutet i Stockholm. I djurförsöket ”avel samt behandling av den anorektiska musen” utnyttjas 3000 möss för att forskare vill förstå sjukdomen anorexia nervosa. I försöket, som forskarna själva anser vara etiskt diskutabelt, dödas möss bland annat genom att huvudet klipps av med en sax.

På Karolinska institutet (KI) i Stockholm har så kallade anx-möss avlats fram sedan 1990-talet. Vid ungefär 10 dagars ålder börjar musens viktuppgång plana ut. Den äter inte trots tillgång på mat, och utvecklar på så sätt anorexi. Sjukdomen medför både psykiska och fysiska problem, bland annat rubbad tarmflora, nedbrytning av hypothalamus samt inflammationer i hjärnan.

De anorektiska mössen används just nu i ett försök på KI. I den etiska avvägningen i ansökan till Stockholms djurförsöksetiska nämnd skriver forskarna själva att ”självklart kan aveln av dessa djur som utvecklar självsvält, om än spontant, diskuteras”, men försvarar aveln och försöket med att de annars inte kan göra forskningen.

– Till och med forskarna förstår att det inte är etiskt försvarbart att avla fram möss med gener där de svälter sig själva. Vad vi utsätter de här djuren för är ingenting annat är tortyr, säger Daniel Rolke, ordförande på Djurrättsalliansen.

3000 möss kommer användas i försöket, men alla möss som föds får inte den genen man vill åt. Därav behövs så många som 3000 möss menar forskarna.

De möss som utvecklar anorexia behandlas i försöket med tre olika preparat för att testa behandling av sjukdomen.

När de anorektiska mössen är 21 dagar gamla dödas de. Då har de ofta nått 0,5 poäng, enligt forskarna ett stadium där mössen får gåshud samt är slöa och uttorkade. Alla möss som används avlivas genom gasning med koldioxid, injicering av sömnmedel i blodet eller genom att huvudet klipps av med en sax.

– Det är svårt att greppa den enorma mängd individer som utnyttjas i djurförsök. Vi i Djurrättsalliansen är självklart för forskning, men den måste ske utan att någon kommer till skada. Djur är inte försöksobjekt, säger Daniel Rolke.

En mus som utnyttjades i ett annat försök på KI.

 

På KI utnyttjas även apor i djurförsök. Just nu försöker vi rädda fem av dem. Läs mer här.

Här kan du läsa mer om djurförsök i Sverige.

Ansökan, som finns att begära ut hos Stockholms djurförsöksetiska nämnd, har diarienummer 4095-18.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer