Päls

Minkfarm drivs utan tillstånd

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att en minkfarm i Kronobergs län har drivits utan tillstånd sedan juni 2019. Den 22 maj 2020, två dagar efter att vi kontaktade länsstyrelsen och frågade vad de ska göra åt det, ringde myndigheten till minkfarmaren och bad honom söka nytt tillstånd.

 Det här är inte första gången myndigheterna agerar först när vi ligger på dem. Att det enda som händer när en farm drivs utan tillstånd uppenbarligen är att de bara behöver ansöka om ett nytt är anmärkningsvärt. Det blir inga konsekvenser för farmerna vilket bara visar att det inte är djurens intressen som sätts främst, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En av de minkfarmer Djurrättsalliansen dokumenterat. Minkar hålls i minimala nätburar i så kallade skugghus.

 

För att få bedriva pälsdjursuppfödning krävs ett särskilt tillstånd enligt djurskyddslagen. Det här är inte första gången det uppmärksammas att en minkfarm i Sverige bedrivs utan tillstånd. 2010 offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder och filmer från en stor del av landets minkfarmer. Som en konsekvens av avslöjandet kontrollerade länsstyrelsen en stor del av minkfarmerna i Sverige. Utifrån myndighetens kontrollrapporter framgick det att omkring en tredjedel av de besökta farmerna saknade tillstånd att bedriva pälsdjursuppfödning. Det konstaterades även att omkring 85 procent av de kontrollerade farmerna bröt mot djurskyddslagstiftningen. Trots detta valde Jordbruksverket att gå ut med information till allmänheten om att minkar var ”välskötta djur i god kondition”.

– Att följa djurskyddslagen är uppenbart inte så viktigt för minkfarmarna. Men grundproblemet är det som lagen tillåter. Pälsindustrin är rakt igenom oetisk. Minkar hålls i minimala nätburar från de föds fram till dagen de gasas ihjäl och flås för att vi människor vill bära deras päls. Det är en verksamhet som innebär djurplågeri, lidande och död för djuren vilket vår dokumentation från svenska minkfarmer gång på gång visat. Det är obegripligt att det över huvud taget är tillåtet med minkfarmer. Sverige borde göra som så många andra länder redan gjort och förbjuda pälsdjursuppfödning, säger Malin Gustafsson.

Det är nu i maj som minkvalparna föds och de kommer bara att leva fram till slutet av året då de kommer att gasas ihjäl och flås. Hela deras liv spenderar de i minimala nätburar där de inte har möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. Djurrättsalliansen har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer för att allmänheten med egna ögon ska kunna ta del av det djurplågeri som pälsindustrin innebär. Vårt film-. och bildmaterial går att ta del av på sidan Sveket mot minkarna

Runt om i världen har många länder redan förbjudit pälsdjurfarmning eller infört så pass strikta regler att det helt enkelt inte är ekonomiskt hållbart att föda upp pälsdjur (vilket bland annat har skett i Sverige när det gäller räv- och chinchillafarmer). Djurrättsalliansen har sammanställt en lista över de länder som leder vägen, läs mer här.

Att minkar som i det vilda är ensamlevande djur stängs in tillsammans i små burar leder många gånger till att de ger sig på varandra. Bitskador och kannibalism är en del av verkligheten för minkarna i pälsindustrin.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Köp eller bär aldrig päls!

🐾Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling här

🐾Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. www.sveketmotminkarna.se

🐾Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta granska, dokumentera och avslöja pälsindustrin. Läs mer på sidan Stöd oss. 

🐾Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning.

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer