Päls

Minkfarm drivs utan tillstånd

Djurrättsalliansen kan nu avslöja att en minkfarm i Kronobergs län har drivits utan tillstånd sedan juni 2019. Den 22 maj 2020, två dagar efter att vi kontaktade länsstyrelsen och frågade vad de ska göra åt det, ringde myndigheten till minkfarmaren och bad honom söka nytt tillstånd.

 Det här är inte första gången myndigheterna agerar först när vi ligger på dem. Att det enda som händer när en farm drivs utan tillstånd uppenbarligen är att de bara behöver ansöka om ett nytt är anmärkningsvärt. Det blir inga konsekvenser för farmerna vilket bara visar att det inte är djurens intressen som sätts främst, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

En av de minkfarmer Djurrättsalliansen dokumenterat. Minkar hålls i minimala nätburar i så kallade skugghus.

 

För att få bedriva pälsdjursuppfödning krävs ett särskilt tillstånd enligt djurskyddslagen. Det här är inte första gången det uppmärksammas att en minkfarm i Sverige bedrivs utan tillstånd. 2010 offentliggjorde Djurrättsalliansen bilder och filmer från en stor del av landets minkfarmer. Som en konsekvens av avslöjandet kontrollerade länsstyrelsen en stor del av minkfarmerna i Sverige. Utifrån myndighetens kontrollrapporter framgick det att omkring en tredjedel av de besökta farmerna saknade tillstånd att bedriva pälsdjursuppfödning. Det konstaterades även att omkring 85 procent av de kontrollerade farmerna bröt mot djurskyddslagstiftningen. Trots detta valde Jordbruksverket att gå ut med information till allmänheten om att minkar var ”välskötta djur i god kondition”.

– Att följa djurskyddslagen är uppenbart inte så viktigt för minkfarmarna. Men grundproblemet är det som lagen tillåter. Pälsindustrin är rakt igenom oetisk. Minkar hålls i minimala nätburar från de föds fram till dagen de gasas ihjäl och flås för att vi människor vill bära deras päls. Det är en verksamhet som innebär djurplågeri, lidande och död för djuren vilket vår dokumentation från svenska minkfarmer gång på gång visat. Det är obegripligt att det över huvud taget är tillåtet med minkfarmer. Sverige borde göra som så många andra länder redan gjort och förbjuda pälsdjursuppfödning, säger Malin Gustafsson.

Det är nu i maj som minkvalparna föds och de kommer bara att leva fram till slutet av året då de kommer att gasas ihjäl och flås. Hela deras liv spenderar de i minimala nätburar där de inte har möjlighet att få utlopp för sina naturliga beteenden. Djurrättsalliansen har dokumenterat en stor del av landets minkfarmer för att allmänheten med egna ögon ska kunna ta del av det djurplågeri som pälsindustrin innebär. Vårt film-. och bildmaterial går att ta del av på sidan Sveket mot minkarna

Runt om i världen har många länder redan förbjudit pälsdjurfarmning eller infört så pass strikta regler att det helt enkelt inte är ekonomiskt hållbart att föda upp pälsdjur (vilket bland annat har skett i Sverige när det gäller räv- och chinchillafarmer). Djurrättsalliansen har sammanställt en lista över de länder som leder vägen, läs mer här.

Att minkar som i det vilda är ensamlevande djur stängs in tillsammans i små burar leder många gånger till att de ger sig på varandra. Bitskador och kannibalism är en del av verkligheten för minkarna i pälsindustrin.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾Köp eller bär aldrig päls!

🐾Hjälp oss stänga de resterande minkfarmerna i Sverige och skriv under vår namninsamling här

🐾Sprid och dela vår dokumentation från svenska minkfarmer så att fler får upp ögonen för djurens situation. www.sveketmotminkarna.se

🐾Stöd vårt arbete och hjälp oss fortsätta granska, dokumentera och avslöja pälsindustrin. Läs mer på sidan Stöd oss. 

🐾Uppmana politiker att prioritera minkarnas situation och förbjuda minkfarmning.

Fler nyheter
Djurförsök

KI-apornas 2024: slagsmål, amputationer och stora sår

Djurrättsalliansen granskar regelbundet verkligheten för aporna som hålls på Karolinska institutet. Under 2024 bestod deras vardag – utöver de ständigt pågående djurförsöken – av slagsmål, sår, ändtarmsframfall och amputationer. För tre av aporna blev 2024 deras sista år. 

Läs mer
Djurförsök

Två apor döda på KI

2024 avslutas med den sorgliga nyheten att ytterligare två apor som utnyttjats i djurförsök på Karolinska institutet har dött. Den ena på grund av en tarminflammation, och den andra efter skador som uppkommit vid slagsmål. Dödsfallen innebär att 51 apor har dött på KI sedan 2020.

Läs mer
Köttindustrin

Ny dokumentation: här är din julskinka

Grisar som kryper ihop i högar för att försöka hålla värmen i kalla betongboxar, brist på strö, smutsiga djur och eftersatt rengöring. Det visar Djurrättsalliansens bilder, tagna under Luciakvällen på en svensk grisfabrik. 

Läs mer