Djurförsök

Hjälp oss rädda försöksaporna Hyena, Lynx, Fox, Grizzly och Nanuq!

På Karolinska Institutet i Stockholm lever de fem försöksaporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox. De är alla krabbmakaker och runt 14 år gamla vilket gör dem till de äldsta aporna på Karolinska Institutet. De anlände 2009 från en kritiserad anläggning i Kina som föder upp apor och hundar till djurförsök. På Astrid Fagræus laboratorium, som är Nordens enda anläggning för djurförsök på primater, har de ingått i flera olika försök under årens lopp.


Varje apa där har både ett namn och ett nummer. Numren är intatuerade på apornas bröst och används externt, till exempel i forskningsrapporter. Det förs en journal för varje apa som finns på anläggningen och Djurrättsalliansen har sammanställt journalerna och publicerat dem på vår hemsida.

Det är inte ovanligt att det uppstår bråk mellan aporna som många gånger resulterar i skador och sår på dem. Ibland måste de till och med sys för att såren är djupa. I anteckningarna från apornas journaler kan man bland annat läsa: ”bitsår höger fot”, ”extremt stressad, 236 slag/minuten”, ”blåmärke”, ”stödjer inte på vänster arm”, ”småsår och blåmärken vid ankomst”, ”kräks”, ”gått ner i vikt”, ”kalla händer”, ”bitmärke mage”, ”sår båda sidor buk”, ”spänd”och”sytt i pannan 14 stygn”.

Utdrag ur de fem apornas försöksdjursjournaler:


Djurrättsalliansen anser att dessa fem apor är lämpliga kandidater för Karolinska Institutet att ”pensionera”. 2009 lyckades vi få samma laboratorium att lämna över tre apor som skulle avlivas. Försöksaporna Bacill, Bacillusk och Baloo har sedan de blev räddade levt sina liv på en djurfristad i England och har nu levt där i över 10 år. De är ett levande bevis på att det går att ge försöksdjur en andra chans.

Representanter för Djurrättsalliansen och Animal Justice Project har möte med Karolinska Institutets ledning om försöksapornas framtid samt överlämnar protestlistor.

Karolinska Institutet har tidigare meddelat att de är positiva till att pensionera apor, men har avböjt alla förslag till omplaceringar från Djurrättsalliansen. Även i fallet med Lynx, Hyena, Nanuq, Fox och Grizzly har man sagt nej till att pensionera dem med följande motivering:
”Samtliga av dessa individer har nyligen varit på veterinär hälsokontroll och alla är vid mycket god vigör. Eftersom dessa individer därmed är lämpade att även fortsättningsvis ingå i de viktiga forskningsprojekt som bedrivs på Astrid Fagraeus laboratorium har Karolinska Institutet inga nuvarande planer på att låta dessa avslutas som forskningsdjur.”
I försöksjournalerna ska veterinära ingrepp och hälsokontroller föras in, men det finns ingen anteckning om detta i de fem apornas journaler. Några av aporna är inte heller överförda till giltiga försök i journalerna. Djurrättsalliansens har anmält detta till länsstyrelsen.

Djurrättsalliansen tar striden för att få aporna Lynx, Grizzly, Hyena, Nanuq och Fox frisläppta till en djurfristad där de kan få leva sina återstående år. De har utnyttjats i flera olika djurförsök i över 11 års tid. Det är på tiden att de får uppleva att ett annat liv är möjligt.

 

VAD DU KAN GÖRA:

🐾 Skriv under protestlistan
Skriv under
vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.

🐾Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna.
Plusgirokonto: 42 54 11 – 6
Swish: 123 0730 739
Du kan även välja att bli medlem eller månadsgivare.

🐾 Sprid information
Hjälp oss sprida informationen om KI-aporna och vår kampanj så att fler får upp ögonen för att det används apor i djurförsök i Sverige. Sprid gärna denna hemsida.

🐾Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

🐾Kontakta Karolinska Institutet
Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Uppmana KI att pensionera de fem aporna. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

🐾Engagera dig
Bli en del av Djurrättsalliansen och hjälp oss att rädda KI-aporna! Vi behöver volontärer till grafisk design, filmklippning, flygbladsutdelning, brevskrivning, insamlingar och mycket annat. Skicka ett mail till oss, [email protected].

 

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer