Djurförsök

Stoppa primatförsöken – ny kampanjsida

Astrid Fagræus Laboratorium vid Karolinska Institutet i Stockholm är det enda laboratoriet i hela Norden som fortfarande använder apor i djurförsök. I nuläget finns där 42 apor som utnyttjas i försök. Några av dem är Lynx, Einstein, Volvo och Tösen. Nu har vi lanserat kampanjsidan Stoppa primatförsöken för att ge dig och allmänheten en inblick i de här djurens verklighet. På sidan har vi bland annat sammanställt utdrag ur apornas journaler, information om försöken och vad du kan göra för att hjälpa oss att stoppa djurförsöken.

Några av journalanteckningarna är riktigt skrämmande: ”sår i ansiktet”, ”darrar”, ”spruckna kärl”, ”kräktes tre gånger”, ”ändtarmsframfall”, ”stressad vid infångning”, ”trasiga tänder”, ”mycket stressad, 222 slag/minuten”, ”4 cm långt sår vid strupen”. Ta del av journalerna här

En av aporna som används i djurförsök på Karolinska Institutet är Salabim. Hon är 14 år gammal och anlände till laboratoriet 2015. I hennes journal kan vi bland annat läsa ”små sår på ryggen”, ”blåmärke” och ”kräks”. Det här är vardag för många av de djur som utnyttjas i djurförsök. 

 

VAD DU KAN GÖRA FÖR ATT HJÄLPA DJUREN

🐾 Skriv under protestlistan
Skriv under
 vår protestlista mot djurförsök på apor. Sprid den gärna till andra du tror skulle vilja underteckna den.

🐾Stöd vårt arbete
Djurrättsalliansen är en ideell och oberoende organisation som inte tar emot statliga bidrag. Vårt arbete för djuren är helt beroende av frivilliga bidrag och ditt bidrag gör det möjligt för oss att ta kampen för aporna.
Plusgirokonto: 42 54 11 – 6
Swish: 123 0730 739
Du kan även välja att bli medlem eller månadsgivare.

🐾 Sprid information
Hjälp oss sprida informationen om KI-aporna och vår kampanj så att fler får upp ögonen för att det används apor i djurförsök i Sverige. Sprid gärna sidan Stoppa primatförsöken.

🐾Blås i visselpipan
Om du har mer information om aporna på Karolinska Institutet som kan vara användbar för oss, ta kontakt med oss. Givetvis kan du vara helt anonym.

🐾Kontakta Karolinska Institutet
Skicka ett mail till Karolinska institutets ledning samt rektor: [email protected]. Uppmana KI att avveckla djurförsök på apor och istället satsa resurser på på djurfria metoder. Tänk på att skriva på ett trevligt och respektfullt sätt.

🐾Engagera dig
Bli en del av Djurrättsalliansen och hjälp oss att rädda KI-aporna! Vi behöver volontärer till grafisk design, filmklippning, flygbladsutdelning, brevskrivning, insamlingar och mycket annat. Skicka ett mail till oss, [email protected].

Djurrättsalliansen anser att det inte är etiskt försvarbart med djurförsök och att det bör satsas på djurfria metoder och djurfri forskning. Av samma anledningar som vi inte utsätter människor för försök mot deras vilja bör vi inte heller göra det mot andra djur. Vi anser att inga djur är försöksobjekt och är emot allt utnyttjande av djur – oavsett om det är apor, kaniner, marsvin, hundar, möss, katter, kaniner, fiskar eller grisar. Djurrättsalliansen lyckades 2009 rädda tre apor som hade utnyttjats i djurförsök på Astrid Fagræus Laboratorium. De har sedan de räddades levt på en djurfristad i Storbritannien. Läs mer här. 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer