Djurparker

575 djur dog på Kolmårdens djurpark under 2017-2019

2019 var ett rekordår för Kolmårdens djurpark som slog ett historiskt besöksrekord med totalt 737 818 besökare. Djurparken lockar bland annat besökare med nyfödda ungar och löften om att de bevarar utrotningshotade djur. Vad som däremot inte visas upp är de hundratals djur som årligen dör eller dödas, däribland utrotningshotade och helt friska djur. Djurrättsalliansen har granskat tio av landets större djurparker genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Djurrättsalliansens granskning visar att 575 djur dött på Kolmårdens djurpark under 2017-2019.

Bland de döda djuren finns bland annat 9 lejon, 8 sibiriska tigrar, 16 stora maror, 4 zebror, 3 giraffer, 32 kapybaras, 12 surikater och 8 kulaner. Flera av djuren har avlivats trots att de varit helt friska. Bland de döda djuren finns det även utrotningshotade djur som 3 röda pandor och ett av världens mest utrotningshotade djur, addaxantilopen. Under 2017-2019 har 13 utrotningshotade addaxantiloper dött på djurparken. Kolmårdens djurpark berättade redan 2012 att de under årens lopp avlivat 28 utrotningshotade addaxantiloper trots att de var helt friska.

– Frågan vi måste ställa oss är om djurparkerna är värda det pris som djuren får betala. Utbildning, forskning och artbevarande är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Det är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade och en konsekvens av det är att djur dödas, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

En tidigare anställd vid Kolmårdens djurpark som vill vara anonym har berättat att det är stor dödlighet bland djuren på djurparken: ”I fjol frös flera djur ihjäl då det inte fanns pengar att renovera stallarna.” Enligt källan ska det ha funnits problem i hägnet med de utrotningshotade röda pandorna och som ett resultat ska flera av dem ha dött. Den tidigare anställda har även berättat att det är många fåglar som hålls i hägnet som mår dåligt eller är sjuka och enligt vår källa har det hänt att näshornsfåglarna flugit rakt in i staketet under showerna. Kolmårdens djurpark har fått bemöta kritiken om skador hos fåglarna och säger: ”När vi har visningar med våra rovfåglar låter vi fåglarna flyga helt fritt, något som bygger på en stark relation mellan fågeln och djurvårdaren. Vid friflygning har det bara uppstått ett par situationer de senaste åren där rovfåglar flugit på något i terrängen eller liknande. Det är också väldigt få skador som uppkommit när fåglarna flugit i sina voljärer, det handlar i dessa fall främst om fåglar som skadat sig i konflikter med varandra.”

Kolmårdens djurpark har en rovfågelshow, där bland annat marknäshornsfågel ingår.

 

Djurparker försvarar många gånger sin existens med att de bevarar djur. Dock är det få arter som finns på djurparkerna som är hotade. Dessutom visar Djurrättsalliansens granskning att friska utrotningshotade djur avlivas, så att tillhöra en utrotningshotad art är ingen garanti för överlevnad. Väldigt få av de djur som tillhör hotade arter och hålls i fångenskap kommer någonsin att släppas tillbaka till sina naturliga miljöer för att stärka de vilda populationerna.

– Bevarandeprojekt är ett komplement som djurparkerna använder som försäljningsargument för att locka besökare. Men effektivt bevarande utförs genom att arbeta i djurs naturliga miljö för att skydda individer samt ändra vår syn på hur vi behandlar andra djur och hela ekosystem, säger Daniel Rolke.

De djurparker som varit med i granskningen är Borås djurpark, Kolmårdens djurpark, Skansen (inklusive Skansen-akvariet), Nordens ark, Ystads djurpark, Skånes djurpark, Lycksele djurpark, Parken zoo, Slottsskogen och Furuviksparken. I granskningen ingår däggdjur, fåglar, kräldjur och fiskar.

 

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

Fler nyheter
Djurförsök

70 274 namn mot apförsöken inlämnade

Djurrättsalliansen har samlat in 70 274 namn via en protestlista mot att apor används i djurförsök i Sverige. Nu har listan lämnats över till regeringen och Karolinska institutet, och förhoppningsvis kan listan få makthavare att förstå hur många vi är som kräver ett slut på djurplågeriet.

Läs mer
Köttindustrin

Slakteriskandalen: Två personer åtalas för djurplågeri

I början av 2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett svenskt KRAV-slakteri. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade bland annat hur djur blev sparkade och slagna med kedjor. Två dagar efter avslöjandet publicerades stängde slakteriet ner. Nu åtalas två av slakteriarbetarna. 

Läs mer
Djurförsök

Stäng Lidköpings kaninfarm

Djurrättsalliansen har under flera år rapporterat om turerna kring Lidköpings kaninfarm. Djuren har utsatts för ett ofattbart lidande och trots indragna tillstånd och anmälningar om brott mot djurskyddslagen har myndigheterna inte stängt ner verksamheten. Men nya beslut kanske kan innebära slutet för kaninfarmen. 

Läs mer