Djurparker

Borås djurpark dödar utrotningshotade djur

21 afrikanska vildhundar, 3 lejon, 7 geparder, och 7 bomullshuvudtamariner är bara några av de djur som tillhör hotade arter som har dött på Borås djurpark under de senaste tre åren. Sammanlagt har 318 djur dött på Borås djurpark 2017-2019. Det visar Djurrättsalliansens granskning av 10 svenska djurparker.

Förra veckan kunde Djurrättsalliansen avslöja att 318 djur har dött på Borås djurpark under de senaste tre åren. Flera har tillhört utrotningshotade arter, och en del har avlivats helt friska.

På Borås djurpark finns bland annat den afrikanska vildhunden, en art som djurparken själva lyfter fram som en av de mest hotade i Afrika. I en granskning som SVT gjorde 2018 visade det sig att Borås djurpark under åren 2014-2016 avlivade 16 friska afrikanska vildhundar. Djurrättsalliansens nya granskning visar att ytterligare 21 vildhundar har dött under 2017-2019. Borås djurpark ville först inte svara på hur vildhundarna dog, men i ett radioinslag på P4 Sjuhärad erkänner de att friska vildhundar återigen har dödats.

– Borås djurpark avlivar rutinmässigt friska djur. De försvarar dödandet av de afrikanska vildhundarna med att de kanske kan rädda arten om 100 år. Det är en klen tröst för de avlivade djuren. Artbevarande är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade och en konsekvens av det är att djur dödas, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

I år har Borås djurpark fått åtta nya vildhundsungar, någonting som GT/Expressen i januari rapporterade om under rubriken “Sötchocken på djurparken”.

– Djurparker använder sig av gulliga djurungar för att locka besökare, men många gånger avlivas ungarna när de vuxit upp och byts ut mot nya, säger Daniel Rolke.

Afrikanska vildhundar, en av Afrikas mest hotade arter, har vid flera tillfällen avlivats på Borås djurpark.

 

Avlivar friska djurungar

2018 visade SVT:s granskning att Borås djurpark avlivade friska lejonungar, någonting som blev uppmärksammat i medier över hela världen. Rafiki, Nala, Sarabi och Simba föddes 2012, 2013 var de döda. Borås djurpark har fortsatt att avliva friska lejon och under 2018 dödades Potter och Weasley, drygt ett år gamla.

De dödade djuren kallas för ”överskottsdjur”, någonting som Borås djurparks dåvarande vd Bo Kjellson beskrev för GT/Expressen 2018:

”Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion.”

2018 dog sex gepardungar på Borås djurpark.

 

Tusentals döda djur

Borås djurpark är en av tio djurparker som Djurrättsalliansen har granskat genom att från länsstyrelsen begära ut djurparkernas artinventeringslistor. Dessa listor ska djurparkerna årligen skicka in till myndigheten. Djurrättsalliansen kunde under förra veckan avslöja att 2703* djur har dött på de granskade djurparkerna under de tre senaste åren. 318 av dessa dog på Borås djurpark.

Bland de 318 djur som dött på Borås djurpark under 2017-2019 finns bland annat 13 vargar, 7 geparder, 3 celebesmakaker, 7 bomullshuvudtamariner, 4 humboldtpingviner, 21 afrikanska vildhundar, 10 påfåglar, 19 getter, 2 zebror och 3 lejon.

Under 2017-2019 har sju flamingos dött på Borås djurpark. Det har tidigare framkommit att parken även vingklipper fåglarna så att de inte ska kunna hålla balansen tillräckligt bra för att flyga.

 

Förutom Borås djurpark har Djurrättsalliansen granskat Slottsskogen, Nordens ark, Skånes djurpark, Ystads djurpark, Kolmårdens djurpark, Skansen (inklusive Skansen-akvariet), Lycksele djurpark, Parken Zoo samt Furuviksparken.

Här kan du läsa om vår granskning av alla djurparker.
Du kan även läsa mer om Skånes djurpark, Ystads djurpark, Lycksele djurpark och om att vi inte har kunnat granska Ölands djurpark.

*I granskningen ingår däggdjur, fåglar, kräldjur och havslevande djur.

 

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer