Djurparker

Över 200 djur döda på djurparker i Skåne

Djurrättsalliansen har granskat tio av de större djurparkerna i Sverige och hur många djur som dött på djurparkerna under åren 2017-2019. Granskningen visar att tusentals djur dött på svenska djurparker de tre senaste åren – bland annat har friska och utrotningshotade djur dödats. Undersökningen har gjorts genom att begära ut de så kallade artinventeringslistor som djurparkerna årligen måste skicka in till länsstyrelsen. Skånes djurpark och Ystads djurpark är två av de granskade djurparkerna – där har totalt 228 djur dött, däribland har friska djur avlivats.

Uppdaterade siffror över totalt antal döda djur på de granskade djurparkerna 

Under granskningen fick Djurrättsalliansen enbart ut en lista från länsstyrelsen rörande Skånes Djurpark – för året 2019 där det framgick att 57 djur dött. Efter att Djurrättsalliansens utredning offentliggjordes har tidningen Sydsvenskan fått tillgång för de saknade listorna för åren 2017-2018 och uppger att 138 djur dött på Skånes djurpark under denna period (46 djur år 2017 och  92 djur 2018). Totalt har 228 djur dött på Skånes och Ystads djurpark under de granskade åren och antalet döda djur på samtliga granskade djurparker har gått upp från 2 565 till 2 703 djur.

Friska djur har avlivats

Djurrättsalliansens granskning visar bland annat att friska kattugglor och dovhjortar avlivats på Skånes djurpark under 2019. Kattugglorna avlivades då de ansågs vara så kallade ”överskottsdjur” och 17 dovhjortar avlivades och användes som foder i djurparken. Under 2018 avlivades även sex krabbmakaker under en och samma dag på Ystads djurpark, enligt djurparken själva på grund av hög ålder. Året innan dödades fem rhesusapor under en och samma dag, enligt djurparken av samma orsak.

– Frågan vi måste ställa oss är om djurparkerna är värda det pris som djuren får betala. Utbildning, forskning och artbevarande är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Det är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade och en konsekvens av det är att djur dödas, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Foto: Djurrättsalliansen

Utrotningshotade djur avlivade

Djurrättsalliansen kan även avslöja att utrotningshotade djur har avlivats på Ystads djurpark. Under 2018 avlivade Ystads djurpark tio bomullshuvudtamariner, en art som är klassad som akut hotad på grund av bland annat skogsskövling i de områden de lever i det vilda. I djurparkens rapport framgår det att samtliga avlivades under februari och mars 2018. Enligt djurparken insjuknade hela gruppen och fick avlivas på grund av en infektion, men trots flera obduktioner kunde infektionen inte definieras. Djurrättsalliansen har frågat efter obduktionsrapporterna men djurparken lämnar inte ut dessa.

Skånes djurpark och länsstyrelsen har brustit

När Djurrättsalliansen hörde av sig till länsstyrelsen i Skåne för att begära ut artinventeringslistorna för Skånes djurpark fanns inga sådana hos myndigheten. Senare fick organisationen ut förteckningen för 2019 men för de övriga åren har inte fullständiga listor skickats in. Enligt Skånes djurpark skickades en lista in för 2018, men hamnade enligt djurparken hos fel person på myndigheten. Ingen lista skickades in för 2017. Länsstyrelsen i Skåne uppger till organisationen att både myndigheten och djurparken har brustit och att djurparken kommer att få betala en mindre miljösanktionsavgift.

– Skånes djurparks VD satt fram till nyligen i den svenska djurparksföreningens styrelse och borde ha koll på befintlig lagstiftning och att den här förteckningen årligen ska skickas in till myndigheten, säger Daniel Rolke.

(Djurrättsalliansen har nu kunnat uppdatera siffrorna över antalet döda djur på Skånes djurpark för åren 2017 och 2018 efter det att tidningen Sydsvenskan fått tillgång till de uppgifterna.)

– Vi hoppas att allt fler ser problemen som djur i fångenskap innebär och inte besöker djurparker. Djur är inte underhållning, säger Daniel Rolke.

Foto: Djurrättsalliansen

 

De djurparker som varit med i granskningen är Skånes djurpark, Ystads djurpark, Borås djurpark, Kolmårdens djurpark, Skansen (inklusive Skansen-akvariet), Nordens ark, Lycksele djurpark, Parken zoo, Slottsskogen samt Furuviksparken. Totalt har 2 565 djur dött på dessa djurparker under de senaste tre åren. Bland annat har utrotningshotade, fullt friska och unga djur avlivats.

* I granskningen ingår däggdjur, fåglar, kräldjur och havslevande djur.

Djurparker i Sverige ska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter om artskydd årligen lämna en förteckning till länsstyrelsen om de djur som finns i verksamheten. Det är dessa förteckningar Djurrättsalliansens begärt ut och granskat.

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer