Djurparker

Ölands djurpark vägrar uppge hur många djur som dött

Tidigare i veckan kunde organisationen Djurrättsalliansen presentera en granskning av tio av landets större djurpark som visade att 2 565 djur dött på de granskade djurparkerna under 2017-2019. (Siffran har nu uppdaterats till 2 703 djur, läs mer längre ner.) Tanken var även att Ölands djurpark skulle ingå i granskningen, men de är den enda av de utvalda djurparkerna som inte uppgett hur många djur som dött eller avlivats i artinventaringslistorna som skickas in till länsstyrelsen en gång om året. Djurrättsalliansen har flera gånger tagit kontakt med Ölands djurpark och försökt få del av den informationen, utan att få svar. Därför ingår inte Ölands djurpark i granskningen.

”Ett magert lejon på Ölands Djurpark” Foto: SVT Småland/Tittarbild


Tidigare kritik mot Ölands djurpark 


Ölands djurpark har tidigare fått kritik för stora brister i djurhållningen efter en granskning gjord av P4 Kalmar och Smålandsnytt år 2012. Då avlivades friska utrotningshotade tigrar. Många av de andra djuren hade för trånga utrymmen och fick inte tillräckligt med mat. Dessutom ska djuren ha avlivats på ett felaktigt sätt, ibland med en klubba eller kniv för att på så sätt spara in på veterinärkostnaderna. Efter de inträffade händelserna på Ölands djurpark valde polisen att själva göra en polisanmälan mot djurparken för djurplågeri.

– Vi tycker det är anmärkningsvärt att Ölands djurpark inte redovisar hur många djur som dött på djurparken under de senaste åren, speciellt med tanke på deras förflutna. Vi frågar oss varför det inte finns någon transparens kring hur många djur som dödas så allmänheten kan göra medvetna val, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Djurparkerna använder ofta bevarandeprojekt som ett argument som skulle rättfärdiga djurparkernas existens. Något som en av ägarna till Ölands Djurpark och tidigare vd:n Barbro Hägg avvisar i en intervju med Sveriges radio och säger ”Bevarandeprojekten är bara för syns skull, det är ingen som tar det på allvar”.

På andra djurparker som granskats har det bekräftats att utrotningshotade djurarter eller friska djur som till exempel addaxantilopen, kattugglor, lejon, lokatter, vargar, björnar, järvar, rävar, gulbröstad kapuchin och makaker avlivats på de olika djurparkerna. En del av dessa är så kallade överskottsdjur som det inte längre finns utrymme för.

– Frågan vi måste ställa oss är om djurparkerna är värda det pris som djuren får betala. Utbildning, forskning och artbevarande är skäl som ofta framhålls som argument för djurparker. Det är en efterhandskonstruktion för att legitimera djurparkernas existens. I grund och botten handlar det om att tjäna pengar på att hålla vilda djur inspärrade och en konsekvens av det är att djur dödas, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.

Bristfälliga förteckningar hos flera djurparker 


Djurrättsalliansens granskning visar även att flera av de svenska djurparkerna för en bristfällning förteckning som strider mot Naturvårdsverkets föreskrifter om artskydd. Länsstyrelsen i Kalmar har även ansett att Ölands djurpark fört en bristfällig lista och tvingats begära in kompletteringar. Listan över djur som tillkommit eller lämnat djurparken ska skickas in till länsstyrelsen senast den sista februari varje år, någonting som flera djurparker inte har gjort eller varit försenade med. Det finns inget krav på att redovisa djur som avlivats eller självdött på svenska djurparker, men merparten av djurparkerna gör det ändå.

– Vi hoppas att fler ser problemen som djur i fångenskap innebär och inte besöker djurparker, säger Daniel Rolke.

Uppdaterade siffror över totalt antal döda djur på de granskade djurparkerna 


Under granskningen fick Djurrättsalliansen enbart ut en lista från länsstyrelsen rörande Skånes Djurpark – för året 2019. Efter att Djurrättsalliansens utredning offentliggjordes har tidningen Sydsvenskan fått tillgång för de saknade listorna för åren 2017-2018 och uppger att 138 djur dött på Skånes djurpark under denna period (46 djur år 2017 och  92 djur 2018). Med den siffran så blir antalet döda djur på tio av Sveriges största djurparker under 2017-2019 istället 2 703.

De djurparker som varit med i granskningen är Borås djurpark, Kolmårdens djurpark, Skansen (inklusive Skansen-akvariet), Nordens ark, Ystads djurpark, Skånes djurpark, Lycksele djurpark, Parken zoo, Slottsskogen och Furuviksparken. I granskningen ingår däggdjur, fåglar, kräldjur och fiskar.

🐾 Stöd gärna vårt arbete med att granska djurens situation i Sverige genom att bli månadsgivare eller skänk en gåva. Läs mer här. 

🐾 Sprid gärna våra nyheter så att fler får upp ögonen för djurens verklighet!

🐾 Lev djurvänligt – besök inte djurparker!

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer