Djurrätt

Djurrätt i litteraturen

Idag är det världsboksdagen och därför vill vi lyfta några böcker med djurrättstema eller om veganism värda att förkovra sig. Det finns en uppsjö av böcker att välja mellan men vi har valt några favoriter som inte har allt för många år på nacken. Här följer en lista med tips både för den skönlitterära bokmalen, barnet och den fackboksfrälste.

 

Vi är alla helt utom oss av Karen Jay Fowler

Vi är alla helt utom oss av Karen Jay Fowler 

En gripande skönlitterär familjeroman där tanken om vem som kan klassas som familjemedlem, syskon eller barn utmanas. Familjerelationer, gamla svek och uppvaknanden. Oerhört gripande skildring av ”syskonet” och försöksdjursindustrins konsekvenser för individen.

 

Bokomslag ”Rapport från ett slakteri – en veterinärs berättelse”
Foto: Natur & Kultur

Rapport från ett slakteri av Lina Gustafsson

Rykande färsk från pressarna kom denna självbiografiska reportagebok i mars i år. En hjärtskärande verklighetsskildring och inblick i grisarnas sista stund och den kognitiva dissonansen hos en veterinär som bara vill göra skillnad för djuren. Knivskarpt och överväldigande ärlig bok baserad på författarens dagsboksanteckningar under den tid hon arbetade som besiktningsveterinär på en av Sveriges största slakterier.

We Animals av Jo-Anne McArthur 

Ett gediget och passionerat fotoprojekt som pågått i över ett decennium med syfte att kasta ljus på djurens situation i mänskliga miljöer. Vi får i boken ta del av foton och historier om individer från livsmedels-, underhållning-, djurförsök-, och pälsindustrin världen över. Vi får även möta individer som räddats från hemska öden. Jo-Anne McArthur är en fotojournalist och djurrättskämpe som vid flera tillfällen samarbetet med Djurrättsalliansen i vårt arbete att dokumentera svensk djurindustri, bland annat i samband med våra kampanjer Ett liv som gris och Sveket mot minkarna.

 

Foto: Karneval Förlag

Jordens herrar av Pelle Strindlund 

En teoretisk fackbok som jämför argumenten för det mänskliga slaveriet med de argument vi använder för att rättfärdiga djurförtryck idag. Författaren ifrågasätter filosofiskt men lättförståeligt hur vi moraliskt kan försvara exploateringen av djur.

 

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk Nobellpristagare i litteratur 2018

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk Nobellpristagare i litteratur 2018

En kriminalroman som rent filosofiskt väcker tankar om relationen mellan djur och människor. Bokens huvudkaraktär Janina lever på polska landsbygden. När män och framför allt jägare börja dö på den lilla orten tror sig Janina veta vem som ligger bakom. Djuren slår tillbaka.

 

Jakten på thunder av Eskil Engdal och Kjetil Sæter

Jakten på thunder av Eskil Engdal och Kjetil Sæter

Reportagebok om den längsta fartygsjakten i historien och konsekvenserna tjuvfisket har på haven, internationella konflikter och människor som tvingas på flykt från sina hem. Den svenske Djurrättsaktivisten och veganen Peter Hammarstedt och hans besättning från miljöorganisationen Sea Shepherd hittar den olaglige trålaren Thunder fortare än någon internationell polis. Men det är bara början på en lång jakt på stormiga hav. Verklig spänning med oväntat slut!

 

Det veganska köket av Mattias Kristiansson

Det veganska köket av Mattias Kristiansson

En kokbok värd att finnas i alla kök! Dessutom perfekt som present till den ännu ej frälste veganen. Här får du en ordentlig genomgång av råvaror, tillagning och vackra bilder av recept som får munnen att vattnas! Mattias Kristiansson är numer en svensk guru inom vegetarisk matlagning. Vilket inte är så konstigt med tanke på hans oerhörda charm och enorma kompetens i köket.

 

Äta djur av Jonathan Saffran Foer

Äta djur av Jonathan Saffran Foer

Många Saffran Foer-fans blev överlyckliga när författaren kom ut med sin bok där han ifrågasätter allt han fått lära sig om maten han äter. Välformulerad som alltid beskriver han hur han i samband med att han får en son börjar fundera över maten vi ger våra barn, maten vi själva äter och hur vi behandlar djuren som slutligen hamnar på tallriken.

Han möter farmare, djurrättsaktivister och filosofer i sin jakt på svaren. I slutändan frågar han sig om det är systemet det är fel på eller om det i grunden är fel att döda djur, håller du med honom?

 

Livet på Lyckebolandet.

Livet på Lyckebolandet 

Del ett i en serie på fyra böcker.

Boken handlar om familjen Wikasson och livet på deras gård Lyckebolandet. En dag saknas kultingarna barnet Stina fäst sig vid. Varför då? Och måste det vara så? En barnbok som på ett pedagogiskt och inkännande sätt tar sig an den fråga många barn ställer sig, varför äta den ena och älska den andra? Finns att köpa i Djurrättsalliansens webbshop!

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer