Djurrätt

Djurrätt i litteraturen

Idag är det världsboksdagen och därför vill vi lyfta några böcker med djurrättstema eller om veganism värda att förkovra sig. Det finns en uppsjö av böcker att välja mellan men vi har valt några favoriter som inte har allt för många år på nacken. Här följer en lista med tips både för den skönlitterära bokmalen, barnet och den fackboksfrälste.

 

Vi är alla helt utom oss av Karen Jay Fowler

Vi är alla helt utom oss av Karen Jay Fowler 

En gripande skönlitterär familjeroman där tanken om vem som kan klassas som familjemedlem, syskon eller barn utmanas. Familjerelationer, gamla svek och uppvaknanden. Oerhört gripande skildring av ”syskonet” och försöksdjursindustrins konsekvenser för individen.

 

Bokomslag ”Rapport från ett slakteri – en veterinärs berättelse”
Foto: Natur & Kultur

Rapport från ett slakteri av Lina Gustafsson

Rykande färsk från pressarna kom denna självbiografiska reportagebok i mars i år. En hjärtskärande verklighetsskildring och inblick i grisarnas sista stund och den kognitiva dissonansen hos en veterinär som bara vill göra skillnad för djuren. Knivskarpt och överväldigande ärlig bok baserad på författarens dagsboksanteckningar under den tid hon arbetade som besiktningsveterinär på en av Sveriges största slakterier.

We Animals av Jo-Anne McArthur 

Ett gediget och passionerat fotoprojekt som pågått i över ett decennium med syfte att kasta ljus på djurens situation i mänskliga miljöer. Vi får i boken ta del av foton och historier om individer från livsmedels-, underhållning-, djurförsök-, och pälsindustrin världen över. Vi får även möta individer som räddats från hemska öden. Jo-Anne McArthur är en fotojournalist och djurrättskämpe som vid flera tillfällen samarbetet med Djurrättsalliansen i vårt arbete att dokumentera svensk djurindustri, bland annat i samband med våra kampanjer Ett liv som gris och Sveket mot minkarna.

 

Foto: Karneval Förlag

Jordens herrar av Pelle Strindlund 

En teoretisk fackbok som jämför argumenten för det mänskliga slaveriet med de argument vi använder för att rättfärdiga djurförtryck idag. Författaren ifrågasätter filosofiskt men lättförståeligt hur vi moraliskt kan försvara exploateringen av djur.

 

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk Nobellpristagare i litteratur 2018

Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk Nobellpristagare i litteratur 2018

En kriminalroman som rent filosofiskt väcker tankar om relationen mellan djur och människor. Bokens huvudkaraktär Janina lever på polska landsbygden. När män och framför allt jägare börja dö på den lilla orten tror sig Janina veta vem som ligger bakom. Djuren slår tillbaka.

 

Jakten på thunder av Eskil Engdal och Kjetil Sæter

Jakten på thunder av Eskil Engdal och Kjetil Sæter

Reportagebok om den längsta fartygsjakten i historien och konsekvenserna tjuvfisket har på haven, internationella konflikter och människor som tvingas på flykt från sina hem. Den svenske Djurrättsaktivisten och veganen Peter Hammarstedt och hans besättning från miljöorganisationen Sea Shepherd hittar den olaglige trålaren Thunder fortare än någon internationell polis. Men det är bara början på en lång jakt på stormiga hav. Verklig spänning med oväntat slut!

 

Det veganska köket av Mattias Kristiansson

Det veganska köket av Mattias Kristiansson

En kokbok värd att finnas i alla kök! Dessutom perfekt som present till den ännu ej frälste veganen. Här får du en ordentlig genomgång av råvaror, tillagning och vackra bilder av recept som får munnen att vattnas! Mattias Kristiansson är numer en svensk guru inom vegetarisk matlagning. Vilket inte är så konstigt med tanke på hans oerhörda charm och enorma kompetens i köket.

 

Äta djur av Jonathan Saffran Foer

Äta djur av Jonathan Saffran Foer

Många Saffran Foer-fans blev överlyckliga när författaren kom ut med sin bok där han ifrågasätter allt han fått lära sig om maten han äter. Välformulerad som alltid beskriver han hur han i samband med att han får en son börjar fundera över maten vi ger våra barn, maten vi själva äter och hur vi behandlar djuren som slutligen hamnar på tallriken.

Han möter farmare, djurrättsaktivister och filosofer i sin jakt på svaren. I slutändan frågar han sig om det är systemet det är fel på eller om det i grunden är fel att döda djur, håller du med honom?

 

Livet på Lyckebolandet.

Livet på Lyckebolandet 

Del ett i en serie på fyra böcker.

Boken handlar om familjen Wikasson och livet på deras gård Lyckebolandet. En dag saknas kultingarna barnet Stina fäst sig vid. Varför då? Och måste det vara så? En barnbok som på ett pedagogiskt och inkännande sätt tar sig an den fråga många barn ställer sig, varför äta den ena och älska den andra? Finns att köpa i Djurrättsalliansens webbshop!

Fler nyheter
Köttindustrin

Djurrättsalliansen avslöjar en aldrig tidigare visad del av kycklingindustrin

Djur plågas och lever under miserabla förhållanden på det största avelsföretaget i kycklingindustrin. Genom att ha arbetat undercover och filmat med dolda kameror kan idag Djurrättsalliansen – tillsammans med Uppdrag granskning – avslöja en bärande del av den svenska och europeiska kycklingbranschen. 

Läs mer
Köttindustrin

Bild på svensk kyckling får inte visas i annons

Just nu har Djurrättsalliansen en annonskampanj på bussar och spårvagnar i Göteborg. Annonsen skulle innehålla en bild på en kyckling som ligger ner på golvet i en av Sveriges djurfabriker. Men bilden nekades av annonsbolaget då djuret på bilden kunde uppfattas som skadat – trots att det är så kycklingarna i industrin ser ut.

Läs mer
Köttindustrin

Avslöjade kycklingföretaget säljer till hela Europa

Igår publicerade Uppdrag granskning filmer från kycklingindustrins största avelsföretag Aviagen, tagna av en person från Djurrättsalliansen som arbetat undercover. Det många kanske inte vet är att det avslöjade företaget inte bara står bakom 99 procent av den svenska kycklingbranschen – det styr även en stor del av den europeiska. 

Läs mer