Äggindustrin

Se djurens verklighet i den svenska äggindustrin

De flesta av oss tar bara del av äggen, prydligt förpackade i kartonger som står staplade i matbutikerna. Men tänker du någonsin på varifrån äggen kommer? Här under ser du en del av Djurrättsalliansens material från svenska hönserier –  burar och frigående. Du ser även vårt material från det företag i Sverige som föder upp omkring hälften av alla värphönor till hönserierna runt om i landet – de föder upp hönor som hålls i burar, frigående och i ekologisk produktion. Så här ser verkligheten ut för djuren i äggindustrin.

I den svenska äggindustrin finns flera miljoner hönor. De har alla förvandlats från fåglar till äggmaskiner. Hönorna avlas och manipuleras med ljus så att de ska lägga så många ägg som möjligt. Äggproduktionen är extremt krävande för deras kroppar. Många hönor drabbas av sjukdomar som äggledarinflammation, vilket ofta leder till döden. I naturen skulle en höna lägga ett par kullar ägg om året och ruva fram dem till kycklingar, som alla andra fåglar. En svensk fabrikshöna måste lägga flera hundra ägg om året för att anses duglig.

Det enda som räknas i äggindustrin är äggen. Hälften av alla kycklingar som kläcks för att bli värphöns är tuppkycklingar. Eftersom de inte lägger några ägg är de en oönskad biprodukt och dödas därför omgående. Omkring 15 000 nykläckta tuppkycklingar gasas till döds varje dag i Sverige.

En höna som inte lägger ägg saknar värde i äggfabriken. Redan innan två års ålder betraktas hönorna som utslita. En del av hönorna stoppas då i lådor och körs till slakterier där de ”bedövas” med gas eller strömförande vatten, innan de slutligen dödas genom att få halsarna uppskurna. Den andra delen får stanna i hönseriet där gas sprutas in genom byggnadens ventiler tills alla hönor innanför väggarna är döda.

– Är vår vana att äta ägg viktigare än någon annans hela liv? Går det vi utsätter djuren för att rättfärdiga? Vi tycker inte det. Vi tycker att det är fel och oetiskt att utnyttja andra tänkande och kännande individer. Alla djur borde ha samma rätt som vi människor att få finnas till för sin egen skull. Därför uppmanar vi alla att göra djurvänliga val när det kommer till vad vi väljer att äta. Vi behöver inte äta andra djurs ägg, mjölk eller kroppar och att välja vego är att inte bidra till andras lidande och död, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

 

🐥Lev djurvänligt

Behöver du tips och inspiration för att leva djurvänligt? Läs vårt häfte ”Du kan göra skillnad!” här. 

🐔Mer information om svensk äggindustri

På vår sida Äggfabriken hittar du mer information om djurens situation i äggindustrin.

Här kan du se mer av vårt material från svenska hönserier och värphönsuppfödare.

🐾Stöd vårt fortsatta arbete för djuren

Hjälp oss gärna fortsätta granska, dokumentera och avslöja svensk äggindustri genom att bli månadsgivare.

Swisha gärna en påskgåva till djuren – vårt swishnummer är 123 0730 739.Stort tack för ditt stöd!

Bli medlem i Djurrättsalliansen och stöd vårt fortsatta arbete för alla djurs rättigheter!

 

 

Fler nyheter
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer