Äggindustrin

Priset för ett ägg

Nu är påskveckan här och runt om i landet kommer miljontals ägg att konsumeras. De flesta av oss tar bara del av äggen, prydligt förpackade i kartonger som står staplade i matbutikerna. Men tänker du någonsin på varifrån äggen kommer? 

Många tänker kanske att äta ägg inte innebär att någon behöver sätta livet till. Det kunde inte vara mer fel – inga djur överlever i äggindustrin. En del har kanske följt diskussionerna om ”burägg” och tänker att om bara hönorna inte sitter i burar så är allting ”bra”. Låt oss här under gå igenom vad alla hönor i äggindustrin går igenom – oavsett produktionssystem. 

Hönor, precis som alla fåglar, lägger ägg för att kläcka fram ungar. I naturen lägger de en kull med ägg på våren, sedan tar de hand om sina kycklingar hela sommaren. I äggindustrin lägger hönorna närmare ett ägg om dagen. Denna destruktiva överproduktion av ägg är det vi människor som ligger bakom genom en kombination av avel, utfodring och ”ljusprogram”. Att lägga ägg varje dag om året är lika onaturligt för en höna som för en blåmes eller en duva.

Hönorna som lägger äggen som vi sedan köper är alla födda på ett kläckeri. Deras föräldrar, hönor och tuppar, hålls tillsammans i djurstallar för att producera befruktade ägg som skickas till kläckererna. Hälften av kycklingarna som kläcks på kläckerierna är tuppar, men då de inte lägger några ägg är de värdelösa för industrin och dödas direkt. I Sverige dödas tusentals tuppkycklingar varje dag – oavsett produktionssystem. 

Här under kan du se vårt filmmaterial från det företag som föder upp omkring hälften av alla värphönor i Sverige – frigående, burar och ekologiskt.

 

Honkycklingarna blir värphönor och skickas ut till hönserier – frigående, bur eller ekologiskt – där deras enda syfte kommer att vara att oavbrutet lägga ägg under restan av deras liv. Redan innan två års ålder betraktas hönorna som utslita. En del av hönorna stoppas då i lådor och körs till slakterier där de ”bedövas” med gas eller strömförande vatten, innan de slutligen dödas genom att få halsarna uppskurna. Den andra delen får stanna i hönseriet där gas sprutas in genom byggnadens ventiler tills alla hönor innanför väggarna är döda. 

Ett burhönseri i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen

 

Allt det här är händer oavsett om äggen märks med ”frigående”, ”ekologiskt” eller ”närproducerat”.

– Vi människor har förvandlat fåglar till äggmaskiner och har skapat en industri vars syfte är att tjäna pengar på människors äggkonsumtion. Det pris vi betalar för en äggförpackning är ingenting jämfört med det pris en värphöna i Sverige får betala. Hon betalar med hela sitt liv – ett liv som innebär fångenskap och död. Vi har alla en möjlighet att välja att inte vara en del av det här. För en mer etisk värld för alla som lever här: använd enbart ägget som en symbol i påsk och lämna de verkliga fåglarna och deras ägg ifred, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Hönseri med ”frigående” system i Sverige. Foto: Djurrättsalliansen

 

Många tror att så kallade ”frigående hönor” har det bra. Men även om hönorna slipper att sitta i en liten bur så tvingas de dela ett begränsat utrymme med tiotusentals andra. Hönor i naturen lever i små flockar. De har svårt att bilda sociala relationer i den myllrande fabriksmiljön, som bara är som en större typ av bur.

 

🐥Fira en djurvänlig påsk

Behöver du tips och inspiration inför påskmiddagen? Här hittar du recept på vegansk påskmat! 

🐔Mer information om svensk äggindustri

På vår sida Äggfabriken hittar du mer information om djurens situation i äggindustrin.

Här kan du se mer av vårt material från svenska hönserier och värphönsuppfödare.

🐾Stöd vårt fortsatta arbete för djuren

Hjälp oss gärna fortsätta granska, dokumentera och avslöja svensk äggindustri genom att bli månadsgivare.

Swisha gärna en påskgåva till djuren – vårt swishnummer är 123 0730 739.Stort tack för ditt stöd!

Bli medlem i Djurrättsalliansen och stöd vårt fortsatta arbete för alla djurs rättigheter!

Fler nyheter
Djurrätt

Tänk på djuren i påsk

Påsken förknippas med ägg och kycklingar, bara under påskhelgen äter svenskarna miljontals ägg. De flesta av oss möter aldrig djuren i djurindustrierna, utan tar bara del av animaliska produkter prydligt förpackade i matbutikerna. Därför är det svårt att få insyn i vad djuren tvingas genomlida för våra matvanor. Ta ställning för djuren – här hittar du inspiration och tips för en djurvänlig påsk.

Läs mer
Köttindustrin

Vi stängde ett KRAV-slakteri – idag inleds rättegången

2021 publicerade Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna, som togs med hjälp av dolda kameror, visade hur det går till när djur dödas för att bli mat. Materialet exponerade även hur djur blev sparkade och slagna med kedjor när personalen trodde att ingen såg på. Slakteriet stängde ner två dagar efter att filmerna offentliggjorts. Hösten 2023 åtalades två av slakteriarbetarna och idag inleds rättegången.

Läs mer
Köttindustrin

Efter kycklingavslöjanden: länsstyrelsen har inte agerat

I slutet av förra året väckte Djurrättsalliansens avslöjanden om kycklingindustrin starka reaktioner. Filmer, tagna med dolda kameror, visade djurplågeri hos två av de största företagen i branschen. Men trots uppdagade missförhållanden och djurskyddsbrott har länsstyrelsen i Skåne inte gjort några djurskyddskontroller hos de aktuella företagen.

Läs mer