Djurförsök

Kinas primathandel med Europa stoppad

Primathandlare i Kina har förhindrats från att transportera djur till försöksdjurslaboratorier runt om i världen på grund av landets förbud mot försäljning av vilda djur. På Karolinska Institutet i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater. De köper merparten av aporna som de använder i djurförsök från en uppfödningsanläggning i Kina som tidigare fått kritik för att de även har viltfångade apor på anläggningen. Hur djurförsök på apor vid Karolinska Institutet kommer att påverkas av det här beslutet är ännu oklart.

Apor på den anläggning i Kina som Astrid Fagræus Laboratorium tidigare köpt apor från.

 

Laboratorierna i Europa är inte glada över bristen på tillgång till primater som försöksdjur och uppmanar de amerikanska och brittiska regeringarna att hjälpa till att stoppa embargot och tillåta import av primater för användning i COVID-19-experiment.
Det finns en aldrig tidigare skådad mängd mänsklig information om denna sjukdom som samlas in dagligen över hela världen, så det är tragiskt att det fortfarande finns en önskan att använda djur i experiment där man sedan måste försöka överföra resultatet till en annan art. Det finns också avancerade djurfria metoder som redan används för att förstå sjukdomen och för att utveckla och testa läkemedel. Dessa inkluderar mänskliga lungmodeller, studier av befolkningen och sofistikerad datormodellering.

Apor i djurförsök på svenskt laboratorium i slutet av 90-talet.

 

På Astrid Fagræus laboratorium bedrivs framförallt forskning och djurförsök som handlar om infektionssjukdomar och hjärnans sjukdomar. Laboratoriet används dels av forskare på Karolinska Institutet, men fungerar även som ett kontraktslaboratorium där forskare knutna till andra myndigheter, universitet eller företag kan utföra djurförsök.
Det är inte bara apor som hålls på anläggningen utan det finns även råttor, möss, kaniner, marsvin och grisar. Ibland används även mer ovanliga försöksdjur som gräsänder, sorkar och näbbmöss. Laboratoriet kan även tillhandahålla blod, plasma och serum från kanin, marsvin och apa.

Apor på uppfödningsanläggning utomlands.

 

Under en längre tid har Karolinska Institutet ansett att det optimala vore att bedriva en egen uppfödning av apor till djurförsök, men de ekonomiska och praktiska möjligheterna att göra det saknas. Apor har tidigare importerats från Kina, Indonesien, Mauritius, Filippinerna, Israel och USA.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa Primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök, både i Sverige och inom EU. Vi är inte ensamma om vår åsikt. Opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Hjälp oss genom att skriva under vår protestlista.

Fler nyheter
Djurförsök

Möss ges hjärtinfarkt och hjärtsvikt i djurförsök

I ett djurförsök på Uppsala universitet utsätts tusentals möss för en stor operation med syftet att framkalla hjärtinfarkt. De möss som överlever operationen och infarkten följs under en månads tid för att studera läkningen samt följa utvecklingen av hjärtsvikt. Därefter dödas djuren. 

Läs mer
Djurförsök

Gnagare får metallcylinder intryckt i hjärnan

Ett djurförsök på Karolinska institutet går ut på att ge djur hjärnskador och undersöka hur de påverkas. Skadorna skapas genom att gnagare slås i huvudet, får hjärnan penetrerad med metallcylindrar och trumhinnorna skadade av tryckvågor.

Läs mer
Köttindustrin

Efter vårt avslöjande: Två män döms för djurplågeri

2021 offentliggjorde Djurrättsalliansen filmer från ett KRAV-slakteri i Skåne. Filmerna väckte starka reaktioner och två dagar efter att materialet offentliggjorts stängde slakteriet ner. Nu har två av slakteriarbetarna dömts för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen till villkorlig dom och dagsböter.

Läs mer