Djurförsök

Kinas primathandel med Europa stoppad

Primathandlare i Kina har förhindrats från att transportera djur till försöksdjurslaboratorier runt om i världen på grund av landets förbud mot försäljning av vilda djur. På Karolinska Institutet i Stockholm finns Nordens enda anläggning för djurförsök på primater. De köper merparten av aporna som de använder i djurförsök från en uppfödningsanläggning i Kina som tidigare fått kritik för att de även har viltfångade apor på anläggningen. Hur djurförsök på apor vid Karolinska Institutet kommer att påverkas av det här beslutet är ännu oklart.

Apor på den anläggning i Kina som Astrid Fagræus Laboratorium tidigare köpt apor från.

 

Laboratorierna i Europa är inte glada över bristen på tillgång till primater som försöksdjur och uppmanar de amerikanska och brittiska regeringarna att hjälpa till att stoppa embargot och tillåta import av primater för användning i COVID-19-experiment.
Det finns en aldrig tidigare skådad mängd mänsklig information om denna sjukdom som samlas in dagligen över hela världen, så det är tragiskt att det fortfarande finns en önskan att använda djur i experiment där man sedan måste försöka överföra resultatet till en annan art. Det finns också avancerade djurfria metoder som redan används för att förstå sjukdomen och för att utveckla och testa läkemedel. Dessa inkluderar mänskliga lungmodeller, studier av befolkningen och sofistikerad datormodellering.

Apor i djurförsök på svenskt laboratorium i slutet av 90-talet.

 

På Astrid Fagræus laboratorium bedrivs framförallt forskning och djurförsök som handlar om infektionssjukdomar och hjärnans sjukdomar. Laboratoriet används dels av forskare på Karolinska Institutet, men fungerar även som ett kontraktslaboratorium där forskare knutna till andra myndigheter, universitet eller företag kan utföra djurförsök.
Det är inte bara apor som hålls på anläggningen utan det finns även råttor, möss, kaniner, marsvin och grisar. Ibland används även mer ovanliga försöksdjur som gräsänder, sorkar och näbbmöss. Laboratoriet kan även tillhandahålla blod, plasma och serum från kanin, marsvin och apa.

Apor på uppfödningsanläggning utomlands.

 

Under en längre tid har Karolinska Institutet ansett att det optimala vore att bedriva en egen uppfödning av apor till djurförsök, men de ekonomiska och praktiska möjligheterna att göra det saknas. Apor har tidigare importerats från Kina, Indonesien, Mauritius, Filippinerna, Israel och USA.

Djurrättsalliansen driver kampanjen Stoppa Primatförsöken för att sprida information, väcka opinion och slutligen få igenom ett förbud mot användning av primater i djurförsök, både i Sverige och inom EU. Vi är inte ensamma om vår åsikt. Opinionen är stor mot alla sorters djurförsök i allmänhet och mot användningen av primater i synnerhet. Hjälp oss genom att skriva under vår protestlista.

Fler nyheter
Päls

Minkfarmerna på Listerlandet är tomma på djur

Under lång tid har Listerlandet utanför Sölvesborg varit det minkfarmstätaste området i Sverige. Djurrättsalliansen kan nu berätta att farmerna på halvön står tomma, detta enligt uppgifter från Miljöförbundet Blekinge Väst. Djurrättsalliansen: ”Det är en enorm seger efter flera decennier av kamp för minkarna”.

Läs mer
Vego

Fira en djurvänlig midsommar

Midsommar står runt hörnet och då behövs förstås massvis av god mat! Tryter inspirationen? We got you, här kommer våra tips på var du hittar inspiration, och även några smarta genvägar!

Läs mer
Djurparker

83 djur döda på Borås djurpark

Under förra året dog 83 djur på Borås djurpark. Flera av djuren tillhörde arter som är akut eller starkt hotade – nio afrikanska vildhundar, en bomullshuvudtamarin och en röd panda. Men Borås djurpark vill inte svara på frågor om vad som hänt med de enskilda djuren, utan svarar istället att de inte ser en dialog med Djurrättsalliansen som ”särskilt värdefull”.

Läs mer