Nyligen upptäckte en offentlig veterinär fullt utvecklade tvillingfoster i en ko som hade dödats på HKScan AB i Linköping. Detta framgår i en anmälan till länsstyrelsen, vilket Foodmonitor rapporterar om.
I anmälan skriver veterinären ”det är inte tillåtet att transportera djur till slakt med mindre än 28 dagar kvar till kalvning.”
– Det här är bara ett exempel på vad djur i livsmedelsindustrin tvingas genomlida. En ko redo att kalva transporteras till ett slakteri för att gå en brutal död till mötes. Djurrättsalliansen menar att grundläggande felet i exempelvis det här fallet inte är att man har brutit mot de regler som finns, utan det grundläggande problemet är det som tillåts, som i sin tur leder till fall som dessa. Många upprörs över att dräktiga kor dödas på slakterier, vilket är fullt förståeligt. Det är fruktansvärt, men där menar vi att all slakt är fel oavsett vem det är som dödas. De är alla tänkande och kännande individer som vill leva – precis som du och jag, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Bara under 2019 dödades över 113 miljoner landlevande djur på svenska slakterier, läs mer om det här.
– Vi lever i ett samhälle där vi människor ser andra djur som produkter och våra att utnyttja bara för att vi kräver och har vanan att äta kött, mjölk och ägg. Vi har skapat, legaliserat och normaliserat djurindustrier där djur massuppföds och lever under miserabla förhållanden innan de slutligen dödas på löpande band. Det största djurplågeriet sker inom lagens ramar; djur hålls instängda i djurfabriker, får inte utlopp för sina naturliga beteenden och dödas på fruktansvärda vis, säger Malin Gustafsson.
Djurrättsalliansen har dokumenterat hur djurens liv i djurfabriker runt om i Sverige ser ut och även arbetat undercover på slakterier för att allmänheten med egna ögon ska kunna ta del av djurens situation. Detta för att alla ska kunna välja om man vill vara en del av det djuren utsätts för eller inte. Se vårt material och läs mer på vår sida Djurfabriken samt Ett liv som gris.
Här kan du läsa mer om:
Djurrättsalliansen anser att alla djur borde ha rätt till sina egna liv – vilket aldrig går hand i hand med någon form av utnyttjande. Därför förespråkar vi en övergång till en helt växtbaserad livsmedelsindustri. Vi behöver inte döda andra för att leva – så varför då göra det? Och med vilken rätt? Vill du ha tips och inspiration till hur du kan leva mer djurvänligt? Läs då gärna vårt häfte ”Du kan göra skillnad”. Djurrättsalliansen anordnar även Veganutmaningen där du under 28 dagar får recept, information, inspiration och massvis av vegopepp via mail. Utmaningen är helt gratis och börjar varje måndag. Anmäler dig gör du här.